Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Κληρώνει (;) για κάλπη τον Νοέμβριο

Ως μήνας εξελίξεων χαρακτηρίζεται για την ΝΔ ο Νοέμβριος, με την ηγετική ομάδα του Αντώνη Σαμαρά να πιθανολογεί ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που ενδέχεται να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Οι στενοί συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ συνεκτιμούν μία σειρά παραγόντων –οι οποίοι δεν είναι απαραιτήτως κοινοί για όλους- και προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο.

Με την εμφάνισή του στη ΔΕΘ ο κ. Σαμαράς, εν πολλοίς θα στοχεύσει στην ανάγκη αλλαγής κυβέρνησης προκειμένου να διαφοροποιηθεί εν συνόλω και η ασκούμενη οικονομική πολιτική. Εστιάζοντας και εξειδικεύοντας την οικονομική πρόταση της ΝΔ, θα επιχειρήσει να προλάβει στο επίπεδο της πρόβλεψης τις οικονομικές εξελίξεις των επομένων ημερών ή και εβδομάδων, ακροβατώντας πάντως σε τεντωμένο σκοινί, εξαιτίας της ρευστότητας του κλίματος αλλά και τους γεγονότος ότι αυτές προκαθορίζονται εν πολλοίς από εξωχώρια πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα.

Το ίδιο δεδομένο όμως μπορεί, όπως εκτιμούν στην ΝΔ να αποτελέσει τόσο το πλεονέκτημα όσο και το μειονέκτημα για την κυβέρνηση, οδηγώντας την σε πρόωρη κάλπη.

Ξεκινώντας από την ψήφιση του προϋπολογισμού, στο τέλος Οκτωβρίου, στον γ’ όροφο της Συγγρού εξετάζουν κάθε δυνατό σενάριο και υποσενάριο.

Πρώτο ενδεχόμενο είναι η καταψήφισή του από ομάδα συμπολιτευόμενων βουλευτών, κάτι που αυτομάτως συνιστά άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και απώλεια της δεδηλωμένης.

Δεύτερον, εφ’ όσον υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός, πιθανολογείται κοινοβουλευτική ανταρσία, σε νομοσχέδιο που θα επιχειρήσει να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση η κυβέρνηση, το οποίος προφανώς θα εμπεριέχει διορθωτικού χαρακτήρα αποφάσεις που συνεπάγεται νέα μέτρα, και θα εκκινήσει επιπρόσθετες κοινωνικές αντιδράσεις.

Τρίτον, το συνολικό πακέτο μέτρων, μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις από κοινωνικές ομάδες, θέτωντας την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Τέταρτον –και ίσως πιθανότερο όλων- η ολοκλήρωση της διαδικασίας του ρολόβερ (για την οποία, στην Συγγρού αναγνωρίζουν το καθοριστικό ρόλο της αμερικανικής πλευράς) που μπορεί τελικά να επισπεύσει τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο με την Ελλάδα να καλείται πλέον να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» χωρίς τη συνδρομή τρίτων.

Η εφαρμογή των σεναρίων αυτών μπορεί να έχει διάρκεια από λίγες ημέρες μέχρι και μερικές εβδομάδες. Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα οι τελευταίοι μήνες του 2011 ή το αργότερο οι πρώτοι του 2012, να σηματοδοτήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα, έχουν ενδιαφέρον οι απόψεις περί πρόωρων εκλογών που με διάφορους τρόπους διατυπώνονται και από τα δύο έτερα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου.

Ο Γ. Καρατζαφέρης διατηρεί το θέμα διαρκώς στην ατζέντα του ΛΑ.Ο.Σ. ενώ χθες, η Δημοκρατική Συμμαχία ανακοίνωσε – εν είδει ψηφοδελτίων- μία λίστα ονομάτων- εκπροσώπων της στην Α’ και τη Β’ Αθηνών, οι περισσότεροι από τους οποίους θα είναι και υποψήφιοι.
newpost.gr