Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ρίχτερ "χωρεύουν" Πελοπόννησο και Κρήτη


Δονήσεις 3,5 ρίχτερ καταγράφηκαν σήμερα το πρωί σε Καλαμάτα και Τρίπολη.
Ο σεισμός στην Καλαμάτα σημειώθηκε στις 10:54 πρώτα λεπτά και είχε επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά 34 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα ενώ στην Αρκαδία σημειώθηκε στις 11:16 πρώτα λεπτά με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα από την Τρίπολη στην ευρύτερη περιοχή της Δημητσάνας με εστιακό βάθος και πάλι τα 2 χιλιόμετρα. Οι σημερινοί σεισμοί ίσως έρχονται να εκτονώσουν το χθεσινό φαινόμενο που αναστάτωσε την Οιχαλία Μεσσηνίας με τον σεισμό μεγέθους 4,5 ρίχτερ.

Λίγα λεπτά αργότερα στις 11.42  σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ,  σήμερα, το πρωί, και έγινε αισθητή στο Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο και τα βορειοανατολικά παράλια της Κρήτης.

Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσαλλονίκης, χαρακτηρίζεται ασθενής και προερχόταν από απόσταση 297 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 70 χιλιόμετρα βόρεια του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 32 χιλιόμετρα.