Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Πλάι-πλάι οι λέξεις Ελλάδα και χρεοκοπία στα διεθνή δημοσιεύματα



  
Συνώνυμη της λέξης χρεοκοπία τείνει να γίνει η λέξη «Ελλάδα» στους τίτλους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αντανακλώντας το κλίμα που υπάρχει για τη χώρα μας.
Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας έγινε θέμα σε μια σειρά ευρωπαϊκών και αμερικανικών μέσων, όπως οι Financial Times, οι Financial Times Deutschland, οι Los Angeles Times, το Spiegel, η Wall Street Journal και το πρακτορείο Bloomberg
.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας μας έχουν φθάσει στο 98%! Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα 5ετή ασφάλιστρα κίνδυνου του ελληνικού χρέους εκτινάχθηκαν στις 7.318 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 5.200 μονάδων μέσα σε μία ημέρα, κάτι που υποδηλώνει 98% πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη πενταετία.
Το πρακτορείο, αποδίδει την «έκρηξη» αυτή των credit default swap, στις δηλώσεις ότι μια συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον ταμπού, αλλά και στο ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου «απέτυχε» να πείσει τους επενδυτές ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει. Μάλιστα, αναλυτής που επικαλείται το Bloomberg δήλωσε «ότι είναι προφανές ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα δεν λειτουργεί» και προσέθεσε πως όλοι ποντάρουν στην χρεοκοπία.

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δύο μήνες μετά τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου. Μάλιστα, επισημαίνεται πως η δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε τον Ιούλιο έχει σοβαρά ελαττώματα και χαρακτηριστικά αναφέρει πως από τα 109 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μόνο τα 34 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη αγορών ομολόγων και διάφορων περίπλοκων οικονομικών πράξεων. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Η διάσωση σε κίνδυνο».
Από την πλευρά τους, οι Financial Times Deutschland, αναφερόμενοι στα γερμανικά σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αναλύουν τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το ενδεχόμενο στην αγορά ασφάλισης κινδύνου έναντι ενδεχόμενης χρεοκοπίας (credit default swaps) και κάνουν λόγο για ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει κράτη και τράπεζες.
Το Spiegel σημειώνει πως η διαχείριση της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής κρίσης έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της Μέρκελ, κάτι που αντανακλά στις δηλώσεις των εταίρων της στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο κλίμα που δημιουργείται για την Ελλάδα, ενώ τα ιρλανδικά μέσα, θεωρούν δεδομένη τη χρεοκοπία της Ελλάδας και αρχίζουν να εξετάζουν την επόμενη μέρα για το Δουβλίνο! Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, τότε η Ιρλανδία θα πρέπει να ακολουθήσει αναγκαστικά το σχέδιο -παραιτηθέντος από την ΕΚΤ- Γερμανού οικονομολόγου Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος έχει ζητήσει από το Δουβλίνο αιματηρές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα.

Στις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας στη Γαλλία, επικεντρώνονται και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, που αναφέρονται στο ενδεχόμενο υποβάθμισης κορυφαίων γαλλικών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος, όπως έχει προειδοποιήσει Moody's.
Οι Los Angeles Times σημειώνουν ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πως η χρεοκοπία αποτελεί ένα πραγματικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα, ενώ η Wall Street Journal αναφέρεται στη δήλωση που έκανε χθες ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αρκούν έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή, δηλαδή το τέλος στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και η περικοπή ενός μισθού σε κάθε αιρετό και μετακλητό, είναι απλά ένα «τραυμαπλάστ και σίγουρα όχι μακροχρόνια θεραπεία στο πρόβλημα», όπως ζητούν οι εταίροι.

Ομπάμα: Το μεγάλο άμεσο πρόβλημα είναι η Ελλάδα
Το θέμα της Ελλάδας, απασχόλησε ακόμη και τη συνέντευξη που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ισπανόφωνους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Ομπάμα, είπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα παραμείνει αδύναμη έως ότου επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «προφανώς το μεγάλο άμεσο πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι κάνουν κάποια βήματα για να επιβραδύνουν την κρίση, αλλά όχι για να άρουν την κρίση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τι θα συμβεί με την Ισπανία και την Ιταλία εάν οι αγορές συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις σε αυτές τις πολύ μεγάλες χώρες» είπε.
«Ύψιστη προτεραιότητα» κατά τη Μέρκελ η αποφυγή ελληνικής χρεοκοπίας

Μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προκαλούσε πολύ μεγάλο κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες και γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει «να αποφύγει πάση θυσία μια μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της. Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητα» την αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας. «Γι' αυτό πρέπει όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά. Δεν χρειαζόμαστε ανησυχία στις χρηματαγορές. Επικρατεί ήδη μεγάλη ανασφάλεια», είπε ρίχνοντας τα βέλη της προς τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους Φιλελεύθερους (FDP) και το αδελφό κόμμα των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), που έχουν θέσει με δηλώσεις τους θέμα ελληνικής χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα, το θέμα μιας ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας έθεσε ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP.
Η κ. Μέρκελ, αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός ευρωστήριξης ESM (για ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της Ευρωζώνης), ο οποίος είναι προγραμματισμένο να αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό EFSF από τα μέσα του 2013. Σύμφωνα με κάποια σενάρια, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει την ενεργοποίηση του ESM, ώστε σε συνδυασμό με τα μέτρα για την «οικονομική διακυβέρνηση», να δημιουργήσει μια «ασπίδα» -κατά την ίδια- ενάντια σε μία κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη διάλυση της Ευρωζώνης.
Κλείνοντας τις δηλώσεις της, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα υπερψηφιστεί από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του EFSF κατά την ψηφοφορία που θα γίνει στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου και συνεπώς δεν θα χρειαστούν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, κάτι που θα ήταν ισχυρότατο πολιτικό πλήγμα για την ίδια.

Ρίχνει τους τόνους και ο Σόιμπλε
Σε αντίστοιχο κλίμα με αυτό της κ. Μέρκελ, κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην Rheinische Post, καλεί τους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
«Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε», είπε ο κ. Σόιμπλε. Συμπλήρωσε, μάλιστα πως «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα το χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Οι δηλώσεις αυτές του γερμανού υπουργού Οικονομικών, συνιστούν μια μεγάλη αλλαγή εκ μέρους του, καθώς με προηγούμενες δηλώσεις του είχε δώσει συνέχεια ουσιαστικά στις αναφορές του κ. Ρέσλερ για μια ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Συγκεκριμένα, ο κ. Σόιμπλε, ερωτήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ZDF για το εάν η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης και απάντησε πως «η κυβέρνησή μας θα ήταν κακή εάν δεν προσπαθούσε να προετοιμαστεί για πράγματα που δεν μπορείς ούτε να τα φανταστείς, όπως και για όσα είναι πιθανά». «Το να έχεις ταμπού στο να σκέφτεσαι κάτι είναι ένα πράγμα, το να συζητάς τα πάντα, οποιαδήποτε στιγμή, είναι διαφορετικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

eklogika.gr