Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μικρότερες αμοιβές και «stop» στις κλαδικές συμβάσεις ζητά ευθέως η τρόικα



Οι κλαδικές συμβάσεις και οι μισθοί βρέθηκαν και πάλι στο στόχαστρο του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα και ελέγχει την πορεία υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Συγκεκριμένα, τα μέλη της τρόικας, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εστίασαν και πάλι στην ανάγκη (κατ’ αυτούς) να «παρακαμφθούν» οι κλαδικές συμβάσεις ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και κατ’ επέκταση να μειωθούν οι μισθοί.
Μάλιστα, οι ελεγκτές της τρόικας, τόνισαν ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2010 έχουν υπογραφεί μόνο 10 επιχειρησιακές συμβάσεις και ζήτησαν από την κυβέρνηση εναλλακτικά σενάρια που θα προβλέπουν μείωση των αποδοχών.
Νωρίτερα, το κλιμάκιο της τρόικας, βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου διαπίστωσαν καθυστερήσεις σε αποκρατικοποιήσεις και ενιαίο μισθολόγιο και απηύθυναν προειδοποιήσεις πως τα περιθώρια εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στενεύουν.
Συγκεκριμένα, κατά την επίσκεψη του κλιμακίου στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάσθηκε η πορεία των φορολογικών εσόδων, η εξέλιξη των δαπανών και η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να προχωρούν σε παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις που έχουν διαπιστώσει.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος επικαλέστηκε τη μεγάλη ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 7,6% του ΑΕΠ καθίσταται δύσκολος από τις ίδιες τις συνθήκες.
Η τρόικα που αναμένει τα τελικά απολογιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την εξέλιξη του ΑΕΠ δεν υπεισήλθε στη συζήτηση αυτή και ασχολήθηκε με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, το ενιαίο μισθολόγιο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ και πάλι άσκησε πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, μιλώντας ευθέως για μικρότερες αμοιβές.
Σήμερα, Τρίτη, το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφθεί την Τράπεζα της Ελλάδας και να έχει επαφές με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.

 eklogika.gr