Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Η εγκατάσταση του αγωγού δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της κοινωνίας των Εξαμιλίων»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί στη Δημοτική Κοινότητα Εξαμιλίων, λόγω της χάραξης της διαδρομής αγωγού φυσικού αερίου. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Την Τετάρτη μου κοινοποιήθηκε εξώδικο, με το οποίο οι κάτοικοι των Εξαμιλίων εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τον παράλογο τρόπο χάραξης της διαδρομής του αγωγού φυσικού αερίου, στα πλαίσια της κατασκευής του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Φυσικού Αερίου στην Πελοπόννησο. Οφείλω να εκφράσω την έκπληξη και την αγανάκτησή μου για όσα καταγγέλλουν οι δημότες, οι οποίοι υποδέχθηκαν με καλή διάθεση την προοπτική να περάσει ο αγωγός από την κοινότητά τους, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι η προχειρότητα της χάραξης έχει καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το εξώδικο, η εγκατάσταση του αγωγού έχει επιπτώσεις στις δυνατότητες εκμετάλλευσης των ιδιοκτησιών από τις οποίες διέρχεται. Σε μεγάλη απόσταση από τον αγωγό ισχύουν σειρά περιορισμών ως προς τη δόμηση, τη φύτευση κτλ. Αντιλήφθηκα ότι οι κάτοικοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν ορισμένες παραχωρήσεις, αυτό όμως που διαπίστωσαν στη συνέχεια ξεπερνά κάθε λογική. Η διαδρομή που επιλέχθηκε, αυθαίρετα όπως αποδεικνύεται, διασχίζει γαίες υψηλής παραγωγικότητας, οι οποίες καθίστανται βέβαια μη εκμεταλλεύσιμες, λόγω των ανωτέρω περιορισμών, αλλά και τέμνει οικόπεδα κάθετα ή διαγώνια, καθιστώντας τα μη οικοδομήσιμα. Υπάρχει δε μία διάσταση, η οποία επισημαίνεται στο έγγραφο, σε σχέση με αγρότες οι οποίοι έχουν αναλάβει δεσμεύσεις προκειμένου να λάβουν οικονομικές επιδοτήσεις και οι οποίοι πλέον δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού φαίνεται ότι υπήρξε απολύτως αυθαίρετη, χωρίς καμία γνωμοδότηση των τοπικών αρχών και, βεβαίως, χωρίς τη συναίνεση των πληττόμενων ιδιοκτητών. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος, δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις της χάραξης στην κοινωνία και την οικονομία των Εξαμιλίων, και η διαδρομή ουσιαστικά ανακοινώθηκε ως τετελεσμένο γεγονός στους κατοίκους. Θέλω δε να επισημάνω ότι πληροφορούμαι πως η ίδια πρακτική ακολουθείται και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σολομού, απ’ όπου επίσης διέρχεται ο αγωγός, με ανάλογες επιπτώσεις.

Δυστυχώς τείνω να συμφωνήσω με το συμπέρασμα των κατοίκων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι λόγοι για αυτήν την καταστροφική και παράλογη χάραξη είναι καθαρά οικονομικοί. Φαίνεται δηλαδή ότι οι κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες προέκριναν, όπως τελευταίως συνηθίζουν, την φθηνή λύση εις βάρος της περιουσίας και της ασφάλειας των δημοτών. Τα Εξαμίλια έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι πρόθυμα να συμβάλουν στις αναπτυξιακές προσπάθειες, ακόμα και με κόστος για την ποιότητα ζωής τους, όλα όμως έχουν ένα όριο. Ανάπτυξη εις βάρος των τοπικών κοινωνιών δεν νοείται.

Από τη στιγμή που υπάρχουν προτάσεις για εφικτές εναλλακτικές διαδρομές, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Υπουργείου να ακούσει τους κατοίκους και να τις εξετάσει. Θέλω να επισημάνω και να τονίσω ότι οι δημότες των Εξαμιλίων αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα κατασκευής του έργου. Το μόνο που ζητούν είναι η πολιτεία να σεβαστεί τις ιδιοκτησίες τους, την οικονομική βιωσιμότητα της κοινότητάς τους και την ποιότητα ζωής τους. Για όλα αυτά έθεσα ερωτήματα προς το αρμόδιο Υπουργείο. Ελπίζω  ότι ο κ. Υπουργός δεν θα σπεύσει να υπογράψει καμία υπουργική απόφαση και ότι θα προτιμήσει να συνδιαλλαγεί προηγουμένως με τους κατοίκους, παρά να τους εξωθήσει σε μία δικαστική διαμάχη για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, που εντέλει θα είναι και εις βάρος του έργου.»