Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μεγάλες αλλαγές μέσω δημοψηφίσματος προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου



    
Τα σχέδιά του για προώθηση μεγάλων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Τρίτης, ενώ ταυτόχρονα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου, κατηγόρησε τη ΝΔ για κοντόφθαλμη και συγκυριακή πολιτική. Ορισμένες από τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αναμένεται να τεθούν ως ερωτήματα στο δημοψήφισμα που θα γίνει το φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα έως τα τέλη του Νοέμβρη.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου (φωτογραφία: www.papandreou.gr), έκανε λόγο για αλλαγές που «θα εμπεδώσουν ένα κλίμα σίγουρης θεσμικής ανάταξης διότι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής». Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», οι μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός θα είναι «εντυπωσιακές». Τα ίδια στελέχη δεν απέκλεισαν την πιθανότητα ο Γ. Παπανδρέου να ανοίξει εν μέρει τα χαρτιά του στην Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης του Σεπτέμβρη.
Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «αποπροσανατολιστική προσπάθεια όσων τώρα επαναφέρουν τη λογική των κυβερνήσεων προσωπικοτήτων κ.λπ.». Ανέφερε επίσης ότι «κάναμε κι εγώ προσωπικά, μία προσπάθεια με τη Νέα Δημοκρατία, μήπως υπάρχει πράγματι μια διάθεση εθνικής συναίνεσης. Η αίσθηση την οποία εγώ εισέπραξα απ' όλη αυτή την προσπάθεια είναι ότι είναι εξαιρετικά κοντόφθαλμη η πολιτική τους, πολύ περιστασιακή και συγκυριακή. Αυτό δυστυχώς δεν νομίζω να έχει αλλάξει, παρότι είναι σημαντικό να επιδιώξουμε συγκλίσεις όπως και καλώς τις επιδιώξαμε στο χώρο της παιδείας, αλλά και σε άλλους τομείς. Γιατί όσο ευρύτερη η συναίνεση, τόσο εμπεδώνονται θεσμικά οι αλλαγές αυτές και έχουν και μια διαχρονικότητα πολύ μεγαλύτερη. Δημιουργείται και η πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, ότι λειτουργούμε θεσμικά και όχι ευκαιριακά ή απλώς θεματικά. Από την πλευρά μας, εμείς έχουμε αποδείξει ότι το επιδιώκουμε και, βεβαίως, αυτό θα το συνεχίσουμε».
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «επιλέξει μια πολύ καθαρή -όπως την βλέπουμε εμείς- τακτική, όχι καλή, αλλά θα έλεγα καθαρή από πλευράς σκοπιμοτήτων. Θέλει την αποτυχία μας, ποντάρει στην αποτυχία μας, ή τουλάχιστον στη φθορά μας. Γι' αυτό και είχε οξύνει και θα οξύνει την κριτική και θα αναπαράγει συνεχώς κινδυνολογία, όποτε βλέπει ότι υπάρχουν προβλήματα μπροστά μας, ελπίζοντας ότι δεν θα μπορέσει να ‘γυρίσει’ αυτή η οικονομική κατάσταση ή, εάν γυρίσει, να έχει τέτοια φθορά η παράταξή μας, ώστε να μην χρεωθεί αυτή το οτιδήποτε, ενώ εμείς μόνο τα αρνητικά», πρόσθεσε.

«Μάχες εντός και εκτός Ελλάδας»
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ τα δύο τελευταία χρόνια είναι μπροστά σε πολύ δύσκολες μάχες σε κάθε επίπεδο εντός και εκτός Ελλάδας με πρώτη εκείνη της αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους, των ελλειμμάτων και της αναξιοπιστίας της χώρας, «λόγω των τόσων προβλημάτων που κληρονομήσαμε».
Χαρακτήρισε, επίσης, ιστορική την απόφαση της 21ης Ιουλίου, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα της Ευρώπης» είπε.
Ως δεύτερη μάχη, ο πρωθυπουργός ανέφερε τις «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» για τις οποίες είπε ότι αν είχαν γίνει νωρίτερα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά με πιο ήπιο τρόπο και με συστηματικότερη διαβούλευση. «Αλλαγές, όπως αυτές στην παιδεία, όπως το άνοιγμα των επαγγελμάτων, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, στη Δημόσια Διοίκηση, είναι αλλαγές που έπρεπε να είχαν γίνει» είπε ο κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι αν είχαν γίνει αυτά και άλλα πολλά «δεν θα είχαμε το θέμα του χρέους ή τουλάχιστον θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».
Ως τρίτη μάχη, ανέφερε την ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι «καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε όλες τις δυνατότητες, για να έχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που έχει η χώρα μας».


eklogika.gr