Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

ΣΚΗΝΙΚΟ ΑΠΟΒΑΣΗΣ σε Ελληνικό νησί από τους Τούρκους

Επιχείρηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, σενάριο της οποίας προέβλεπε αποβατική ενέργεια σε νησί του Αιγαίου, έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες.Η συγκεκριμένη άσκηση είχε προγραμματιστεί με συνδυασμένη επιχείρηση πεζοναυτών και ειδικών μονάδων υποβρυχίων καταδρομών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με την υποστήριξη πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Στόχος της ήταν η εξουδετέρωση των προκεχωρημένων εχθρικών δυνάμεων του νησιού και στη συνέχεια διενέργεια αποβατικής ενέργειας για την κατάληψη του. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι δυνάμεις που συμμετείχαν έχουν βάση στη Φώκαια, στην περιοχή της Σμύρνης και το ότι εκλήθησαν να υλοποιήσουν την άσκηση με χρονική προειδοποίηση μιάμιση ώρας, αποδεικνύει ότι οι τουρκικές δυνάμεις ήθελαν να δοκιμάσουν την ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο κρίσης.
Σε τραγέλαφο κατέληξε άσκηση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων, το σενάριο της οποίας προέβλεπε αποβατική ενέργεια σε νησί του Αιγαίου, καθώς από λάθος υπολογισμό βολής πυροβολικού τραυματίστηκαν 15 Τούρκοι αξιωματικοί και στρατιώτες. Συγκεκριμένα, αντί από τα πυρά να πληγεί ένας από τους στόχους, το βλήμα κατέληξε στην εξέδρα απ’ όπου οι Τούρκοι επιτελείς παρακολουθούσαν την άσκηση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σοβαροί τραυματισμοί.
Πέρα όμως από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από το περιστατικό, πολλά ερωτηματικά προκαλεί το περιεχόμενο της άσκησης, καθώς από ότι φαίνεται επρόκειτο για σενάριο κατάληψης ελληνικού νησιού. Η επιχείρηση προέβλεπε συνδυασμένη επιχείρηση πεζοναυτών και ειδικών μονάδων υποβρυχίων καταδρομών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού (Su Alti Savunma/SAS και Su Alti Taaruz/SAT) με την υποστήριξη πυροβολικού της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (αυτοί που έπληξαν την εξέδρα των επισήμων), με στόχο την αναγνώριση/εξουδετέρωση των προκεχωρημένων εχθρικών δυνάμεων του νησιού και στη συνέχεια διενέργεια αποβατικής ενέργειας για την κατάληψή του. Οι δυνάμεις που συμμετείχαν έχουν βάση στη Φώκαια, στην περιοχή της Σμύρνης, και το αξιοσημείωτο είναι ότι εκλήθησαν να υλοποιήσουν την άσκηση με χρονική προειδοποίηση μόλις μιάμισης ώρας (σύμφωνα με το defencenet.gr), γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τουρκικές Ε.Δ. ήθελαν να δοκιμάσουν την ανταπόκριση σε πραγματικό χρόνο κρίσης.
Μάλιστα, η χρονική συγκυρία της επιχείρησης δημιουργεί έντονο προβληματισμό, αφού συμπίπτει με τις τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων στα εντοπισμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπονοούμενα για ανάληψη ακόμα και στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες είχε αφήσει και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πάντως, τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν παίρνουν αψήφιστα τις απειλές της γείτονος χώρας, καθώς δεν αποκλείουν να κινηθεί τυχοδιωκτικά , ερμηνεύοντας κατά το δοκούν την οικονομική συγκυρία σε Ελλάδα και Κύπρο ως εθνική αδυναμία.
Γι’ αυτό αμφότερες λαμβάνουν μέτρα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο καθώς υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Εκτεθειμένη η Τουρκία
Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας με ανακοίνωσή του την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και την αμφισβήτηση των συμφωνιών χάραξης της κυπριακής ΑΟΖ, χαρακτηρίζει ανυπόστατη την επιχειρηματολογία της Αγκυρας και την καλεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο:
«Οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες που προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στη θαλάσσια περιοχή της, είναι παράνομες και ανυπόστατες. Ο χαρακτηρισμός από την Τουρκία, ως “παρανόμων” των αδειών που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση για υποθαλάσσιες έρευνες προς αμερικανικές εταιρίες, εκθέτει την ίδια την Τουρκία, ως προς την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Ανεξαρτήτως του τι θέλει να πιστεύει, ή, να προσποιείται ότι θεωρεί η Τουρκία, η κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει κάθε δικαιοπρακτικό δικαίωμα, σε διεθνές επίπεδο, ως μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Αρχή, που εκπροσωπεί, από άποψη διεθνούς νομιμότητας, όλη την Κύπρο και το λαό της».