Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βαριές ποινές για τους στημένους αγώνες στη Βουλγαρία

 

Σε ποινικοποίηση των στημένων παιχνιδιών προχώρησε η Βουλγαρία, με απόφαση της βουλγαρικής Βουλής εγκρίνοντας και τις σχετικές τροπολογίες του Ποινικού Κώδικα. Εφεξής, με ποινή φυλάκισης έως και έξι χρόνια και με πρόστιμο μέχρι και δέκα χιλιάδες λέβα (δηλαδή 5.113 ευρώ) θα τιμωρείται η διοργάνωση παράνομων τυχερών παιχνιδιών στη Βουλγαρία. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι σχετικές ποινές σε περίπτωση επανάληψης της εγκληματικής αυτής ενέργειας.

Η απόφαση «μπαλώνει» μια νομοθετική παράλειψη, η οποία είχε ως συνέπεια τόσο η βουλγαρική ένωση ποδοσφαίρου, όσο και η βουλγαρική Θέμιδα να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για την εκπλήρωση της πρόσφατης σύστασης της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου UEFA για διερεύνηση μεγάλου αριθμού ποδοσφαιρικών αγώνων ομάδων της Βουλγαρίας στα περασμένα χρόνια, τα σκορ των οποίων είχαν «νοθευτεί» κατά τις υπόνοιες της ομοσπονδίας.

Κατά την κοινή σύσκεψη για το θέμα μεταξύ αρμόδιων φορέων της Βουλγαρίας και του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, στη Σόφια, τον περασμένο Νοέμβριο, ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Μπόικο Νάιντενοφ, βρέθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να εξηγεί στον κ. Πλατινί ότι οι διωκτικές αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, επειδή στον Ποινικό Κώδικα της Βουλγαρίας δεν προβλέπεται τέτοιο έγκλημα.

 
tromaktiko