Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Διπλή αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Όσλο με με στόχο κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του πρωθυπουργού της Νορβηγιας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Επτά νεκροί και τουλάχιστον 20 τραυματίες είναι ο επίσημος απολογισμός της διπλής επίθεσης στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, με στόχο κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του πρωθυπουργού της Νορβηγιας.

 
Σοκ και χάος επικρατούν αυτή την ώρα στη Νορβηγία ύστερα από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Όσλο, αρχικά κατά της περιοχής με τα κυβερνητικά κτίρια και στη συνέχεια κατά κατασκήνωσης της νεολαίας του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος στο νησάκι Ουτάγια.


Λίγο μετά τις 16:00 τοπική ώρα πραγματοποιήθηκε η ισχυρή βομβιστική επίθεση κατά κτιρίων που στεγάζουν υπουργεία, κυβερνητικές υπηρεσιες και του πρωθυπουργού στο κέντρο του Όσλο. Ο επίσημος απολογισμός μιλάει για επτά νεκρούς και 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και δύο σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Κρίστιαν Άμουσδεν δήλωσε ότι υπάρχουν παγιδευμένοι άνθρωποι στα κτίρια που επλήγησαν από την επίθεση, ενώ σωστικα συνεργεία κάνουν έρευνα.

Η έκρηξη συγκλόνησε το κέντρο του Όσλο, προκαλώντας σε όλα τα κτίρια γύρω από το επίκεντρο της έκρηξης, μεταξύ των οποίων και το 17όροφο κτίριο που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος απουσίαζε εκείνη την ώρα, ενώ στο γειτονικό υπουργείο Πετρελαίου, έχει εκδηλωθεί φωτιά. Στην περιοχή της έκρηξης βρίσκονται και τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης ταμπλοιντ εφημερίδας της χώρας Verdens Gang.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει που είχε τοποιθετηθεί η βόμβα, ωστόσο έξω από ένα από τα κτήρια βρισκόταν ένα απανθρακωμένο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με αναφορες εκκενώνεται το κέντρο του Όσλο, ενώ γίνονται και έρευνες στο αεροδρόμιο της πόλης, όπου έχει εντοπιστεί ένα ύποπτο αυτοκτίνητο, ενώ λόγος γίνεται και για δεύτερη ανεπιβεβαίωτη έκρηξη κοντά στο κοινοβούλιο. Η νορβηγική αστυνομία αναφέρει μάλιστα ότι υπήρξε πιθανώς μεγαλύτερος αριθμός εκρήξεων.

Επίθεση στη θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού κόμματος

Η δεύτερη αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε στην κατασκήνωση του Εργατικού κόμματος στο νησάκι Ουτόγια , που βρίσκεται 40 χλμ. έξω από το Όσλο, όπου βρίσκονταν 560 άτομα. Ένας άγνωστος ντυμένος ως αστυνομικός επιτέθηκε στην κατασκήνωση της νεολαίας τραυματίζοντας τουλάχιστον πέντε άτομα, ενώ υπάρχουν αναφορές για 4 νεκρούς.

Στην κατασκήνωση επρόκειτο ήταν προγραμματισμένο ο πρωθυπουργός να μιλήσει το Σάββατο, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της νεολαίας, ενώ σήμερα θα μιλούσε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα άτομο έχει συλληφθεί, ενώ εκφράζονται φόβοι όταν υπάρχουν εκρηκτικά στο νησί. Η αστυνομία απευθύνει έκκληση στον πληθυσμό να μην τηλεφωνούν σε γνωστούς που βρίσκονται στο Ουτόγια, ώστε να μην προδοθεί η θέση όσων κρύβονται σε θάμνους και άλλα σημεία του νησιού.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως η κατάσταση στην Ουτόγια είναι κρίσιμη, ενώ ανέφερε πως βρίσκεται σε μυστική τοποθεσία και ότι η αστυνομία τον απέτρεψε να φανερώσει τη θέση του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης της Νορβηγίας ο δράστης δηλώνοντας ότι ήθελε να πραγματοποιήσει έλεγχο στο νησί μετά τις αιματηρές επιθέσεις στην πρωτεύουσα μπήκε στην κατασκήνωση και άνοιξε πυρ κατά των παρευρισκομένων. Αμέσως επικράτησε πανικός και πολλοί πήδηξαν στη θάλασσα προκειμένου να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή και να γλυτώσουν.

Στο νησί κατευθύνεται ομάδα της αντιτρομοκρατικής και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς δράστες.

Έκτακτη συνδρίαση της κυβέρνησης

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του σήμερα το βράδυ, όπως ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση NRK.

Την ίδια ώρα δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο μετά την έκρηξη που σημειώθηκε κοντά στην έδρα της κυβέρνησης.

«Δέκα άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Ρόιτερς. «Πολλοί από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι».

Στρατός στο κέντρο του Όσλο

Σύμφωνα με το νορβηγικό τηλεοπτικό σταθμό TV2, υπάρχουν πληροφορίες για δύο ακόμη βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, ενώ γίνονται και έρευνες για βόμβα έξω από το κτίριο του τηλεοπτικού σταθμού. Η αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει συγκεντρωμένος κόσμος. Επιπλέον, μονάδες του στρατού έχουν ακροβολιστεί σε κομβικά σημεία του κέντρου.

Η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο του Όσλο, πολλά κτίρια έχουν εκκενωθεί ενώ έχει κλείσει ο κεντρικός σιδηδρομικός σταθμόςε, ενώ εκκενώθηκε και ο TV2 καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο μπροστά στο κτίριο. Για αρκετή ώρα στο κέντρο της πρωτεύουσας επικρατούσε «χάος», είπε ένας δημοσιογράφος.

"Πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις, να επιστρέψετε σπίτια σας», δήλωσε ο Σβάινουνγκ Σπονχάιμ, που ασκεί χρέη αρχηγού της αστυνομίας του Όσλο σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι καλύτερο να παραμείνετε σπίτι», πρόσθεσε.

Πάντως η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη μία «βασική θεωρία» για τα αίτια της έκρηξης. «Δεν έχουμε ακόμη μία βασική θεωρία, ούτε καν μία υπόθεση εργασίας», δήλωσε ο Σπονχάιμ.

«Έχουμε ακόμη αρκετά να κάνουμε μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως την κατάσταση», υπογράμμισε.

Ο Σπονχάιμ αρχικά δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ένα αυτοκίνητο. «Ήταν βόμβα», είπε. Στη συνέχεια όμως επεσήμανε ότι πρόκειται για έκρηξη και πρόσθεσε ότι «οι εκρήξεις προκαλούνται από εκρηκτικά».

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, ο Τορ Λάνγκλι, δήλωσε από τη πλευρά του στο Ρόιτερς ότι «ενδέχεται να πρόκειται για παγιδευμένο αυτοκίνητο».

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής διεκδίκηση της ευθύνης για την επίθεση, αν και η Νορβηγία, χώρα-μέλος του NATO, έχει γίνει στόχος απειλών στο παρελθόν, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής της στις συρράξεις στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη.

«Πρέπει να ήταν βόμβα. Άνθρωποι έτρεχαν έχοντας καταληφθεί από πανικό. Μέτρησα τουλάχιστον 10 τραυματίες», είπε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας.

Δημοσιογράφος που βρισκόταν επί τόπου ανέφερε πως η τεράστια έκρηξη σκόρπισε συντρίμμια στους δρόμους και συντάραξε ολόκληρο το κέντρο της πόλης περίπου στις 15:30 (16:30 ώρα Ελλάδας).

Εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Όσλο δήλωσε ότι «μέχρι τώρα μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διακομίστηκαν εδώ και νοσηλεύουμε επτά ανθρώπους», προσθέτοντας πως «δεν γνωρίζω πόσο σοβαρά είναι τραυματισμένοι».

Σώος ο πρωθυπουργός της Νοργηβίας

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός ήταν ωστόσο τυχερός καθώς δεν βρισκόταν στο γραφείο του, όπως μετέδωσαν το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο την κυβέρνηση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νοργηβία βρίσκεται εν μέσω έρευνας για πιθανές τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθησαν δύο άτομα για την υπόθεση αυτή. Επιπλέον, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας είχε απήγγειλε κατηγορίες κατά μουσουλμάνου κληρικού ιρακινής καταγωγής που ζει στη Νορβηγία, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει πολιτικούς μεταξύ των οποίων και τον πρωθυπουργό, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επικοινωνία Παπανδρέου με Στόλτενμπεργκ

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε αμέσως μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο Όσλο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Νορβηγό ομόλογό του την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση του ιδίου και του ελληνικού λαού προς την κυβέρνηση και τον λαό της Νορβηγίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί και τον ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN, BBC και AP