Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Νέο τεράστιο δάνειο 109 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους

Οι ευρωπαίοι ηγέτες πήραν σημαντικές αποφάσεις και βελτιώσαμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο βαν Ρομπάι στη Συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον κ. Ρομπάι οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ.

Εν συνεχεία ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι η εμπλοκή ιδιωτών είναι εθελοντική και αφορά μόνο την Ελλάδα και όχι τις άλλες χώρες που έχουν μπει στον μηχανισμό στήριξης. Μάλιστα, τόνισε ότι θα γίνει πιο ευέλικτος ο μηχανισμός στήριξης με μικρότερα επιτόκια και μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής, ενώ διευκρίνισε ότι θα δίνεται πλέον η δυνατότητα παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές πριν ξεκινήσει ένα πρόβλημα.

"Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το "πακέτο" στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε: "Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σήμερα να κάνουν νέο δανεισμό της Ελλάδας συνολικού ύψους 158 δισ. ευρώ, "με τραπεζική στήριξη", τόνισε στις δηλώσεις του στο πέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εισερχόμενος στις λεπτομέρειες, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ άλλα 49 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ τις ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας.

Από αυτά τα 49 δισ. ευρώ, τα 37 δισ. ευρώ θα είναι "εθελοντική συνεισφορά" των ιδιωτικών πιστωτριών τραπεζών, ενώ "άλλα 12 δισ. ευρώ θα προέλθουν απ την εξαγορά του ελληνικού χρέους", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι.

Οι πιστώτριες τράπεζες της Ελλάδας υποσχέθηκαν σήμερα να συνεισφέρουν με ποσό ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ για περίοδο τριών ετών, και 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίοδο δέκα ετών, σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για της χώρα αυτή, ανακοίνωσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.

Αυτή η ένωση τραπεζών αναφέρει σε ανακοίνωσή της που κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι θα κάνει μια προσφορά για την παροχή χρηματοδότησης στην Αθήνα "54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως τα μέσα του 2014, και συνολικά 135 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 έως το τέλος του 2020".

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χαιρέτισε σήμερα το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλοντ Τρισέ. "Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι κρίσιμο για την οικονομία της Ελλάδας", επισήμανε ο κ. Τρισέ, λίγο αφότου έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. "Το νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι κρίσιμο για να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη (στην Ελλάδα), αλλά και για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος", δήλωσε επίσης ο κ. Τρισέ. Επισήμανε, τέλος, ο κ. Τρισέ ότι "οι ιδιωτικές πιστώτριες τράπεζες θα συμμετάσχουν μόνον στον νέο δανεισμό της Ελλάδας", όχι ενός άλλου μέλους της 17μελούς ευρωζώνης.
newsit.gr