Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΗ ΝΕΤ 105,8 και ΣΤΟΝ REAL FM

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας:


Συνέντευξη στην εκπομπή «Αυτήκοος Μάρτυς» με τον Άγγελο Κωβαίο και τον Βασίλη Μπεσκένη στην ΝΕΤ.


Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:


Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: « Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να σταθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει ηγεσία, την οποία δεν επέδειξε τον τελευταίο καιρό. Φαίνεται ότι υπάρχει μια βασική συμφωνία, αλλά όταν μαζεύονται οι ευρωπαίοι  και ένας φτάνει «για να χαλάσει τη σούπα.»


ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: « Θα πάρουν το δρόμο τους, είναι κοινή συνείδηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή ήταν «κακό το κλίμα το έφαγε και ο γάιδαρος». Βλέπουμε αυτό τον τραγέλαφο  τον τελευταίο καιρό μεταξύ των διαφόρων υπουργών όπου ο ένας ακυρώνει το προεδρικό διάταγμα του άλλου, όπου δεν υπάρχει πρωθυπουργός να επιβάλλει μια άποψη, ποιοι πιστεύουν  την απελευθέρωση, τι είδους, πως θα την κάνουν, δεν υπάρχει γραμμή προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά είναι προβλήματα που επιτρέπουν τις απολύτως ακραίες και καταδικαστέες συμπεριφορές των ταξιτζήδων, οι οποίοι βάλουν κατά της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας και του μεγαλύτερου εργοδότη της χώρας που είναι ο τουριστικός τομέας.» 


ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:«Ακόμα και σήμερα που η Ελλάδα καταστρέφεται ή βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής, το πολιτικό σύστημα της χώρας εμφανίζεται ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση. Ούτε η αλήθεια λέγεται στον ελληνικό λαό, ούτε η προοπτική εξόδου από την κρίση έχει κατατεθεί αξιόπιστα.» 

ΓΙΑ ΝΔ

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: « Έχετε μια αντιπολίτευση, εννοώ τη ΝΔ η οποία υιοθετεί τα αιτήματα όλων των κοινωνικών ομάδων, προχωρεί ακάθεκτη με πρώτο τον γραμματέα συνδικαλισμού σε οτιδήποτε πρόκειται για κινητοποιήσεις και δεν έχει αντιληφθεί ότι η εποχή άλλαξε. Θα υποχρεωθούν τα κόμματα μετά τις εκλογές, τουλάχιστον τα  κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό να προχωρήσουν σε μια συνεργασία γιατί ο λαός δεν θα δώσει απόλυτη πλειοψηφία σε κανέναν, μια συνεργασία που θα έπρεπε να είχαν κάνει πριν.» 


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΟΝ REAL FM
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμόREALFMκαι το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχουμε βγει εκτός προϋπολογισμού 4,5 δις ευρώ. Και δεν έχουμε βγει από τα έσοδα. Έχουμε βγει από τις δαπάνες. Καταλαβαίνεται τι θα πει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει μειωθεί η σπατάλη του κράτους, όχι όσο θα έπρεπε ούτε με το στόχο που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε ένα εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο, το οποίο πέτυχε να πάρει και την υποστήριξη των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, το οποίο προέβλεπε μεγαλύτερη μείωση δαπανών για να ελαφρύνεις τους φορολογούμενους Έλληνες, οι οποίοι σήμερα πλήττονται κατά τρόπο βάρβαρο. Εδώ τους δικούς της στόχους δεν μπορεί να πιάσει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μπορεί δηλαδή να μειώσει τη δαπάνη, διότι μέσα τους δεν μπορούν να αποφασίσουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει και να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του».

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης.

Ν. Χατζηνικολάου: Πως βλέπετε τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής; Πόσο αισιόδοξη είστε από τις πληροφορίες που φτάνουν για τη χθεσινή γαλλογερμανική συμφωνία;
Ντ. Μπακογιάννη:  Η γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί αναμφισβήτητα μία βάση, αλλά μη νομίζετε ότι το θέμα έχει τελειώσει, διότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να συμφωνηθεί πλέον και με όλους. Και όπως ξέρετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας φτάνει για να χαλάσει τη σούπα. Άρα μέχρι το βράδυ όπου θα κλείσει, αν κλείσει, πρώτα ο Θεός, αυτή η συμφωνία, θα πρέπει να περιμένουμε και θα πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες, οι οποίες θα αποφασιστούν και πως θα επηρεάσει αυτό ευρύτερα και τη δική μας προοπτική.
Ν. Χατζηνικολάου: Τα αγκάθια ποια είναι κατά τη γνώμη σας; Ένα αγκάθι είναι σίγουρα η συμμετοχή ιδιωτών στο σχέδιο. Έτσι δεν είναι; Και ο φόβος να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός…
Ντ. Μπακογιάννη:  Νομίζω ότι αυτό θα το λύσουν. Το ότι παρευρέθηκε χθες και ο κ. Τρισέ στη συνομιλία Μέρκελ- Σαρκοζί, δείχνει ότι η πρόταση την οποία θα καταθέσουν, θα έχει την ευλογία του κ. Τρισέ. Το ερώτημα από εκεί και πέρα είναι ποια θα είναι η θέση των υπολοίπων. Εμένα με ανησυχεί η θέση της Φινλανδίας για εμπράγματες εγγυήσεις π.χ. Ή δεν ξέρω ποια θα είναι η τελική θέση των Ολλανδών πάνω στο θέμα. Άρα έχουμε ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Είναι βέβαιο, πάντως, κ. Χατζηνικολάου, ότι έχει φτάσει η ώρα μηδέν. Έχει φτάσει η ώρα μηδέν όχι μόνο για την Ελλάδα, εμείς νομίζω ότι πλέον το ξέρουμε, αλλά έχει φτάσει η ώρα μηδέν για την Ευρωζώνη. Οι ηγεσίες της Ευρώπης μέχρι τώρα εμφανίστηκαν πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Ζητούνται δεινόσαυροι πλέον έτσι όπως έχουμε φτάσει. Αναλογιζόμαστε αν υπήρχαν οι ευρωπαίοι δεινόσαυροι πως θα είχε αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Σήμερα πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε αναβολών ούτε στρουθοκαμηλισμού.
Ν. Χατζηνικολάου: Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν επιτευχθεί  μια σχετικώς καλή λύση σήμερα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, μήπως πρέπει να αποτελέσει η λύση αυτή μια νέα αφετηρία στο εσωτερικό της χώρας; Θέλω να πω, η αίσθηση που υπάρχει στους Έλληνες είναι ότι δεν έχουμε πιάσει την τελευταία διετία ούτε έναν από τους στόχους που έχουμε θέσει.
Ντ. Μπακογιάννη:  Μα πώς να τους πιάσουμε κ. Χατζηνικολάου, όταν σήμερα αποδεικνύεται περίτρανα ότι έχουμε βγει εκτός προϋπολογισμού 4,5 δις ευρώ; Και δεν έχουμε βγει από τα έσοδα. Έχουμε βγει από τις δαπάνες. Από τις δαπάνες. Καταλαβαίνεται τι θα πει αυτό; Σημαίνει ότι δεν έχει μειωθεί η σπατάλη του κράτους, όχι όσο θα έπρεπε ούτε με το στόχο που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση. Η Δημοκρατική Συμμαχία κατέθεσε ένα εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο, το οποίο πέτυχε να πάρει και την υποστήριξη των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, το οποίο προέβλεπε μεγαλύτερη μείωση δαπανών για να ελαφρύνεις τους φορολογούμενους Έλληνες, οι οποίοι σήμερα πλήττονται κατά τρόπο βάρβαρο. Εδώ τους δικούς της στόχους δεν μπορεί να πιάσει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μπορεί δηλαδή να μειώσει τη δαπάνη, διότι μέσα τους δεν μπορούν να αποφασίσουν ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει και να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του. Αυτή την απόφαση δεν μπορεί να την πάρει αυτή η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εφαρμόσει λοιπόν καμία πολιτική. Και έχουμε από τη μία πλευρά μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να εφαρμόσει καμία πολιτική και βρίσκεται εκτός στόχου και από την άλλη μία αντιπολίτευση η οποία υιοθετεί άκριτα όλα τα αιτήματα, η οποία στέλνει το γραμματέα Συνδικαλισμού να βρίσκεται μπροστά σε οποιαδήποτε κινητοποίηση…
Ν. Χατζηνικολάου:  Λέτε για τον κ. Μανώλη που πήγε στα ταξί;
Ντ. Μπακογιάννη:  Ναι, ναι. Και κλείνει το μάτι σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα. Στο τέλος θα φάμε ο ένας τον άλλον κ. Χατζηνικολάου σε αυτή τη χώρα. Δηλαδή η ανικανότητα της κυβέρνησης θα οδηγήσει τις κοινωνικές ομάδες τη μία να χτυπάει την άλλη. Έχουμε φτάσει την τελευταία μας ελπίδα που ήταν φέτος ο τουρισμός, για να έχουμε ένα αυξημένο έσοδο, να τον τινάζουμε μεγαλοπρεπώς στον αέρα. Και θα με θυμηθείτε, σε λίγο θα οργανωθούν ξανά οι φορτηγατζήδες, σε λίγο θα κατέβει η ΠΝΟ για να βεβαιωθούμε ότι θα βάλουμε ταφόπλακα σε αυτή την ιστορία που λέγεται τουρισμός. Που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα. Μεγαλύτερος από το δημόσιο τομέα.
Ν. Χατζηνικολάου:  Εσείς πιστεύετε ότι ο κ. Ραγκούσης χειρίζεται καλά το θέμα; Θέλω να πω η κυβέρνηση με τον προηγούμενο υπουργό στο συγκεκριμένο τομέα, τον κ. Ρέππα, είχε φτάσει σε μία συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ταξί. Ο κ. Ραγκούσης ανατρέπει αυτή την ιστορία με το βασικό επιχείρημα ότι η απελευθέρωση ήταν μεσοβέζικη, ήταν γιαλατζί και ότι πρέπει να γίνει πλήρης απελευθέρωση. Τι λέτε;
Ντ. Μπακογιάννη:    Είναι βέβαιο ότι η απελευθέρωση δεν ήταν απελευθέρωση.
Ν. Χατζηνικολάου:   Ειδικά σε Αθήνα Θεσσαλονίκη δεν άλλαζε τίποτα…
Ντ. Μπακογιάννη: Άρα δεν ήταν απελευθέρωση. Από την άλλη πλευρά έρχεται ο κ. Ραγκούσης, στα καλά καθούμενα, εν αιθρία και αποφασίζει κάτι άλλο. Είναι κοροϊδία απέναντι στους ανθρώπους. Το ίδιο έκανε ο κ. Ρέππας απέναντι στους φορτηγατζήδες. Είχαν έρθει οι φορτηγατζήδες στο γραφείο μου με το πρώτο σχέδιο και τους είχα πει, επειδή παραδοσιακά έχουμε με τους αυτοκινητιστές μια εξαιρετική σχέση, αυτό δεν θα είναι το νομοσχέδιο. Όχι, είπαν, «κ. Μπακογιάννη μην έχετε καμιά αμφιβολία αυτό θα είναι». Έξι μήνες μετά τους έχει κοροϊδέψει και βγαίνουν οι άνθρωποι στα κεραμίδια. Το ίδιο γίνεται και σήμερα. Εγώ που καταδικάζω απόλυτα και σας το λέω με όση ένταση έχει η φωνή μου, όλες αυτές τις μεθόδους που χρησιμοποιούν σήμερα οι ταξιτζήδες είναι επιεικώς απαράδεκτες, δεν μπορείς να σκοτώνεις τον εργαζόμενο του τουρισμού, διότι σε τελική ανάλυση αυτόν σκοτώνεις, αυτόν οδηγείς στην ανεργία και να βλάπτεις όλη σου τη χώρα κλείνοντας τα λιμάνια. Δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω την κυβέρνηση με αυτή την εικόνα που δίνει, όπου έλλειψη πρωθυπουργού παρατηρείται, για να είμαστε μεταξύ μας ειλικρινείς.
Ν. Χατζηνικολάου:  Λέτε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν κρατάει το τιμόνι;
Ντ. Μπακογιάννη: Ναι, βεβαίως, αυτό λέω απολύτως. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν κρατάει το τιμόνι. Φαντάζεστε εσείς έναν πρωθυπουργό, όπου δύο υπουργοί του δια διαρροών απαντούν, δια πρακτικών, για ένα θέμα για το οποίο καίγεται η χώρα, να συγκαλεί Κυβερνητική Επιτροπή και να δηλώνει ότι δεν κουβεντιάστηκε το θέμα. Πόσο μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε σε αυτή τη χώρα πλέον; Πόσο μπορούμε να χτυπάμε το ελάχιστο εναπομείναν εισόδημα αυτής της χώρας;
Ν. Χατζηνικολάου:  Ένας ακροατής λέει, πείτε στην κ. Μπακογιάννη ότι τουλάχιστον από τη ΝΔ πηγαίνει ο Μανώλης, δεν πηγαίνει ο Παπανδρέου όπως πήγαινε τότε στα μπλόκα των αγροτών.
Ντ. Μπακογιάννη: Εγώ έχω πει πάρα πολλές φορές ότι η λογική αυτή του «λεφτά υπάρχουν» πριν από τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου στα μπλόκα, στο λιμάνι «έξω ηCOSCO» κλπ μας έφερε μέχρι εδώ. Και συνεχίζει δυστυχώς η αντιπολίτευση ακριβώς την ίδια λογική, φτάνει η Ελλάδα να μην βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε ότι στραβά αρμενίζαμε. Όλοι μαζί στραβά αρμενίζαμε. Αλλά για να το πούμε πρέπει να το αποδεχθούμε, να το παραδεχτούμε. Σήμερα οι μόνοι που ευθέως και καθαρά λέμε ότι στραβά αρμενίζαμε, είμαστε εμείς, οι οποίοι δηλώνουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας και δεν υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική… 

Grafeio Typoy Dim Sim