Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΕΛΕΥΘΕΡΗ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σήμερα σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου. Έτσι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί ποικίλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις,...
ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις, σε 46 αρχαιολογικά μουσεία και χώρους σε όλη την επικράτεια.
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), το οποίο επιθυμούσε να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία.
Επιλέγοντας ως θέμα της φετινής χρονιάς το «Μουσεία και Μνήμη», το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τη σημασία των μουσείων ως φορέων διάσωσης και διαφύλαξης της ατομικής και της συλλογικής μνήμης.
Το μήνυμα της επετείου είναι «να γίνουν όλα τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».
Το τιμώμενο μουσείο για το 2011 είναι το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».
Το μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.