Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Με πρωτοβουλία του Κώστα Κόλλια μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών στην Στιμάγκα

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συζήτηση που οργανώθηκε στη Στιμάγκα, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, για αγροτικά θέματα. Η εκδήλωση προσέλκυσε το ενδιαφέρον πλήθους αγροτών, οι οποίοι παρακολούθησαν την ομιλία του Βουλευτή και συμμετείχαν στη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από το θέμα των αποζημιώσεων του 2009 και τον ΕΛΓΑ. Μετά το πέρας... της συγκέντρωσης ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη διάθεση συμμετοχής και την ενεργό ανάμειξη των παραγωγών της Κορινθίας στα αγροτικά θέματα και, βεβαίως, για την επιτυχία που είχε η αποψινή συγκέντρωση. Δυστυχώς και σήμερα, όπως και κάθε φορά που συναντώ και συνομιλώ από κοντά με τους αγρότες μας, εισπράττω την ίδια αγανάκτηση, την ίδια απογοήτευση. Η οργή για την υπόθεση των αποζημιώσεων του 2009 όχι μόνο δεν έχει καταλαγιάσει, αλλά συνεχίζει να εκφράζεται με αμείωτη ένταση. Οι αμπελοκαλλιεργητές αισθάνονται ότι τους έχουν κοροϊδέψει, αφού, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, τόσο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου, όσο και των τοπικών Βουλευτών της συμπολίτευσης, το θέμα των αποζημιώσεων ακόμα δεν έχει διευθετηθεί.
Ο Υπουργός είχε δεσμευθεί στην επίκαιρη ερώτηση που είχα καταθέσει και που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι θα συνεχιστεί η εξέταση των εκκρεμών υποθέσεων από Επιτροπή. Πλην όμως, η επανάληψη της ίδιας διαδικασίας, με εξέταση και πάλι λαθασμένων στοιχείων επιστροφής ΦΠΑ από το ΚΕΠΥΟ, η επιπλέον χρονοτριβή και το κακό προηγούμενο των έωλων υποσχέσεων, ούτε ικανοποιούν ούτε πείθουν κανένα. Η σύσταση μιας ακόμη Επιτροπής δεν θα οδηγήσει πουθενά, αφού δεν υπάρχουν νέα στοιχεία για να διασταυρωθούν. Η μόνη λύση είναι η τήρηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου: 70% καθαρή αποζημίωση για απόδοση 2,5 τόνων ανά στρέμμα και αυτό θα διεκδικήσουν οι αμπελοκαλλιεργητές μας με την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ τώρα που το Υπουργείο σπεύδει να απαιτήσει την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς για τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες μας δυσανασχετούν, όχι μόνο επειδή ακόμα τους οφείλονται οι αποζημιώσεις από το 2009, όχι μόνο γιατί τα ποσά των εισφορών αυξήθηκαν, αλλά και διότι η εισπρακτική σπουδή του Υπουργείου στερείται νομικής βάσης. Ενημέρωσα τους αγρότες μας ότι, σύμφωνα με το τελευταίο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι Κανονισμοί Ασφάλισης είναι προαπαιτούμενο για την είσπραξη της εισφοράς. Ωστόσο νέοι Κανονισμοί του ΕΛΓΑ ακόμα δεν υπάρχουν, γι’ αυτό και θεωρώ ότι το Υπουργείο δεν νομιμοποιείται να ζητά προκαταβολικά την εισφορά.
Θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του Υπουργού σε σχετική ερώτηση που κατέθεσα, πιστεύω όμως ότι είναι ζήτημα κοινής λογικής: δεν μπορεί να πληρώνεις ασφάλιστρο χωρίς να γνωρίζεις τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την ασφάλισή σου. Η ανυπαρξία νέων Κανονισμών δεν επιτρέπει να προχωρήσει καμία διαδικασία, γι’ αυτό και θεωρώ ότι η είσπραξη της εισφοράς πρέπει να ανασταλεί. Οι αγρότες μας έχουν έννομο δικαίωμα να ξέρουν για τι πληρώνουν τον ΕΛΓΑ