Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Επίθεση με μολότοφ στα Εξάρχεια Με εγκαύματα στο 40% του σώματός του και στο πρόσωπο νοσηλεύεται στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών 47χρονος που τραυματίστηκε κατά τη σημερινή επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων.

Στην εντατική μονάδα εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών νοσηλεύεται 47χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων

Ο άνδρας φέρει εγκαύματα στο 40% του σώματός του και στο πρόσωπο, ενώ η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά. Στο ίδιο νοσοκομείο με εγκαύματα, επίσης, νοσηλεύονται μια γυναίκα 55 χρόνων και ένας 48χρονος.

Τα τρία άτομα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων και στην είσοδο της λαϊκής αγοράς, στη οδό Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης, μετά την εκτόξευση μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα, φεύγοντας προς την πλευρά της λαϊκής αγοράς εντόπισαν στη διασταύρωση Χαριλάου Τρικούπη και Καλλιδρομίου μία μοτοσικλέτα με δύο αστυνομικούς της ασφάλειας στους οποίους επιτέθηκαν.

Οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν την μοτοσικλέτα και έφυγαν χωρίς να τραυματιστούν, αλλά οι δράστες πυρπόλησαν το δίκυκλο με μολότοφ με αποτέλεσμα να γίνει έκρηξη στο ρεζερβουάρ της βενζίνης. Οι φλόγες επεκτάθηκαν σε διπλανό πάγκο της λαϊκής όπου άρπαξε φωτιά η 55χρονη γυναίκα, η οποία πουλούσε λουλούδια.

Ένας υπάλληλος της λαϊκής, 47 ετών, αγκάλιασε τη γυναίκα για να σβήσει τις φλόγες με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα ο ίδιος, ενώ ελαφρότερα εγκαύματα υπέστη η γυναίκα και ένας διερχόμενος αλλοδαπός βουλγαρικής υπηκοότητας, κάτοικος της περιοχής.

Και οι τρεις διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Παπουτσής: Ορισμένοι επιζητούν με κάθε τρόπο να χυθεί αίμα

Σχετικά με τη σημερινή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και στη Λαϊκή αγορά Καλλιδρομίου, o υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το σημερινό χτύπημα τυφλής βίας στα Εξάρχεια είναι εγκληματική ενέργεια, η οποία αποδεικνύει ότι ορισμένοι με συστηματικό τρόπο επιζητούν με κάθε τρόπο να χυθεί αίμα και να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή».

«Οι δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση στο κέντρο της Αθήνας. Γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τη σύλληψη των υπευθύνων, αλλά και για την αντιμετώπιση κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας».

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Και αυτό το δικαίωμα θα το εγγυηθούμε με κάθε τρόπο. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να εγκλωβιστεί η κοινωνία στον κύκλο της βίας, του φόβου και της ανασφάλειας».

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάσης Νάκος, με αφορμή την επίθεση κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, κατά την οποία κινδύνευσαν ανύποπτοι πολίτες και υπήρξαν σημαντικές καταστροφές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
  
«Όταν ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτίθεται στην Αστυνομία με τον τρόπο που το έκανε χθες ο κ. Παπουτσής, όταν ο ίδιος την καταγγέλλει και την απαξιώνει, δεν αντιλαμβάνεται ότι ανοίγει την όρεξη των ακραίων στοιχείων, που διαχρονικά έχουν στο στόχαστρο τις Αρχές και την έννομη τάξη;
Εάν ο κ. υπουργός, προκειμένου να γίνεται αρεστός σε κάποιους λίγους, δεν διστάζει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των πολλών, τότε ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη για την επιλογή του...».

Αντιδράσεις των κομμάτων

ΚΚΕ και Συνασπισμός αντέδρασαν άμεσα και καταδίκασαν την επίθεση, ωστόσο προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις της. Ο ΣΥΝ τόνισε: «Ο δρόμος της βίας είναι η καλύτερη υπηρεσία σε όσους εχθρεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, σε όσους θέλουν να περιστείλουν τα δημοκρατικά δικαιώματα. Τέτοιες επιθέσεις είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο, μαζικό λαϊκό κίνημα».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η επίθεση των κουκουλοφόρων στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε όλους εκείνους που θέλουν να δικαιολογήσουν και να ενισχύσουν την καταστολή, να φοβίσουν το λαό, για να εμποδίσουν τελικά την άνοδο του εργατικού λαϊκού κινήματος».

ΛΑΟΣ: «Η αστυνομία χρειάζεται προστασία»

«Όταν οι αντιεξουσιαστές με σχέδιο επιτίθενται κατά της αστυνομίας, στην ουσία κατά της κοινωνίας και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα δικά μας τα παιδιά, πρέπει να ξέρουν όλοι ότι εκείνη την ώρα η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική.

Εάν νομίζει ο κ. Παπουτσής και οι υπόλοιποι της κυβερνήσεως ότι η αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, να στείλουν τα δικά τους παιδιά να αντιμετωπίσουν τους λοστούς και τις βαριοπούλες που έχουν οι αντιεξουσιαστές, και τα δικά τους παιδιά να δεχτούν τις επιθέσεις με τις μολότοφ. Η αστυνομία χρειάζεται προστασία.

Διαφορετικά εάν προπηλακίζονται και από τους αντιεξουσιαστές, και από την πολιτική ηγεσία, τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να προσφέρει αυτά τα οποία περιμένει η κοινωνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας ξεπέρασε κάθε όριο. Οι πολίτες νοιώθουν το φόβο και την ανασφάλεια. Τα περιστατικά βίας και εγκληματικότητας που συμβαίνουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας, από διάφορες συμμορίες κακοποιών στοιχείων, λαθρομεταναστών, φασιστοειδών του αναρχοαυτόνομου χώρου και της ακροδεξιάς, έχουν μετατρέψει την Αθήνα σε ανυπεράσπιστη πολιτεία.
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει, μαζί με την αυτοδιοίκηση,  μια ολοκληρωμένη πολιτική για το κέντρο των Αθηνών. Η Πολιτεία οφείλει τώρα να εφαρμόσει τους νόμους, προχωρώντας άμεσα σε απελάσεις λαθρομεταναστών, αυστηρή αστυνόμευση των γειτονιών, ουσιαστική και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.
Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, τα περιστατικά θα πληθαίνουν επικίνδυνα και εκείνοι που επιδιώκουν τον αναβρασμό της κοινωνίας, θα συνεχίζουν ανενόχλητοι  να σπέρνουν τον τρόμο και την αβεβαιότητα στους πολίτες».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ