Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Σταύρος Καλογιάννης : Kαμία μείωση του συμβατικού αντικειμένου, για κανένα έργο παραχώρησης,ιδίως της Ιόνιας οδού, της Ολυμπίας οδού και του άξονα Ε-65.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Σταύρος Καλογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία μείωση του συμβατικού αντικειμένου, για κανένα από τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης.
Σχετικά με την πλήρη στασιμότητα στα δημόσια έργα και μετά την διακοπή των εργασιών σε έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης σημειώνουμε ότι:
Οι μεγάλοι οδικοί άξονες της χώρας που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης έχουν πέσει σε τέλμα: τα έργα δεν προχωρούν, οι ανάδοχοι έχουν διακόψει τις εργασίες, τα εργοτάξια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν τηρείται και ο τεχνικός κόσμος οδηγείται στην ανεργία.
Το Υπουργείο Υποδομών δείχνει μία πρωτοφανή απραξία. Αρκείται μόνο σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του αρμόδιου Υφυπουργού ότι για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία! Λησμονεί ότι πέρασαν ήδη δεκαοκτώ (18) μήνες από τις εκλογές και το Υπουργείο δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό στον τομέα των έργων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, πλέον, οι ουσιαστικές συζητήσεις για την εφαρμογή των συμβάσεων έχουν περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών.
Οι συμβάσεις παραχώρησης που υπογράφηκαν το 2007 και κυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με τη θετική ψήφο και του ΠΑΣΟΚ, είναι εξαιρετικά επωφελείς για το Ελληνικό Δημόσιο διότι:
Ø  Έχουν φθηνό κόστος κατασκευής.
Ø  Είναι φθηνό το κόστος δανεισμού.
Ø  Δεν υπάρχουν κρατικές εγγυήσεις, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος των διοδίων.
Ενώ θα έπρεπε η Κυβέρνηση να δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα έργα αυτά, που αποτελούν τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, τα έχει κυριολεκτικά εγκαταλείψει.
Επειδή δε τις τελευταίες ημέρες συζητούνται πολλά σε ενδο – κυβερνητικό επίπεδο για ενδεχόμενη αναθεώρηση των συμβάσεων παραχώρησης με περικοπές αντικειμένου, ιδίως της Ιόνιας οδού, της Ολυμπίας οδού και του άξονα Ε-65, ξεκαθαρίζουμε ότι: Δεν πρόκειται να συζητήσουμε, δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία μείωση του συμβατικού αντικειμένου, για κανένα έργο παραχώρησης.
Το Υπουργείο Υποδομών οφείλει επιτέλους να δράσει. Ας μην αφήνει άλλο την κατάσταση να λιμνάζει».