Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπάρχει μια ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Βλέπουμε ότι η κα Μπιρμπίλη λέει όχι στη λογική των προστίμων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει συμπεριλάβει έσοδα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Έρχεται η Τρόικα μεθαύριο. Εσείς τι θέση παίρνετε; Μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε πει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι σκορποχώρι. Πάρα πολλές φορές σας έχω πει ότι οι ενδοκυβερνητικές υπουργικές κόντρες, οι αντιπαραθέσεις μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μεγάλες. Πότε ο ένας υπουργός είναι εναντίον του άλλου. Πότε μια ομάδα υπουργών είναι εναντίον κάποιου υπουργού.
Στο σίριαλ αυτό προστίθεται τώρα και το επεισόδιο της κας Μπιρμπίλη, με αφορμή το θέμα των αυθαιρέτων. Και, μάλιστα, εδώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στον Προϋπολογισμό, τουλάχιστον, από τα επίσημα χαρτιά, υπάρχει εγγεγραμμένος κωδικός 400 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια επικαιροποίηση, που τα 400 να έχουν γίνει 300 εκατ. Υπάρχει, πάντως, ένας κωδικός, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο προβλέπεται να πάρει το Δημόσιο από αυτήν την υπόθεση.
Έχει προαποφασιστεί και, βέβαια, έχει εγκριθεί και έχει προεξοφληθεί. Και, μάλιστα, το έχουν υπογράψει όλοι οι υπουργοί. Τώρα, έρχονται εκ των υστέρων να το συζητήσουν. Και αυτό δεν έχει να κάνει με πρόστιμα. Γιατί, αν δείτε στον Προϋπολογισμό, υπάρχει ένας άλλος κωδικός, ο οποίος μιλάει για πρόστιμα -αυτά που μπαίνουν συνήθως για τα αυθαίρετα- τα πρόστιμα διατηρησιμότητας και διάφορα άλλα.
Όπως φαίνεται, δεν ξέρουν καν τι υπογράφουν αυτοί οι άνθρωποι. Δηλαδή, όταν υπέγραφαν τον Προϋπολογισμό, δεν ήξεραν τι υπογράφουν; Η κα Μπιρμπίλη, που διαφωνεί τώρα, όταν ενέκρινε τον Προϋπολογισμό, δεν γνώριζε από πού θα έβγαιναν αυτά τα 400 ή 300 εκατ. ευρώ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άκουσα σήμερα τον κ. Ρακιντζή, στο ραδιόφωνο 9, να λέει ένα πράγμα: Δεν με ενδιαφέρει πως διαχειρίστηκαν, με τον έναν, με καλό ή κακό τρόπο, τα λεφτά που πήραν οι της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Το παράνομο είναι ότι κακώς τα πήρανε. Και, επειδή υπάρχει ένα θέμα με τα πόσα λεφτά παίρνανε επί κυβερνήσεως της Ν.Δ., όταν ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι πριν παίρναμε 1 εκατ. το χρόνο και μετά μας έδωσαν 3,5 εκατ., ποια είναι η άποψή σας;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο αρμόδιος Τομεάρχης, ο Στ. Καλαφάτης, έχει κάνει σχετική δήλωση από τις 20 Απριλίου, στην οποία τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία, όπως και σε κάθε υπόθεση διαχείρισης δημοσίου χρήματος, έτσι και στο ζήτημα αυτό είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας». Σας παραπέμπω στη δήλωση του κ. Καλαφάτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης έχει βγει, σήμερα, για όλη αυτή την ιστορία, σχετικά με τον κ. Αλογοσκούφη και τον πρώην πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή κ.λ.π. και μιλάει για νεοπαγείς Ηρακλειδείς στη Ν.Δ. και ότι κάποιοι μιλάνε χωρίς να έχουν διαβάσει το πρόγραμμα. Κανένα σχόλιο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει επαρκώς για το ζήτημα αυτό. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα, γράφουν τα «Επίκαιρα» ότι στο δημόσιο τομέα γίνονται προσλήψεις. Υπάρχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Έχω δει και εγώ αυτή την έρευνα. Πράγματι, υπάρχει στο περιοδικό «Επίκαιρα», που κυκλοφορεί σήμερα, ένα δημοσίευμα –αποτέλεσμα σχετικής έρευνας- που αποκαλύπτει ότι το κράτος συνεχίζει να αυξάνεται και να απλώνεται.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ η κυβέρνηση έχει αναθέσει, εδώ και μήνες, την εκπόνηση ειδικής μελέτης, ύψους 30 εκατ. ευρώ, για την καταγραφή των φορέων του Δημοσίου, ώστε να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν εκείνοι που δεν χρειάζονται και ενώ ψηφίστηκε σχετικός νόμος, στην πράξη συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο:

Αντί να καταργούνται, ιδρύονται νέοι φορείς, νέες οργανικές θέσεις, διοικητικά συμβούλια, στρατιές ειδικών συμβούλων και συνεργατών, εκτοξεύοντας τα λειτουργικά έξοδα του κράτους.

Γίνεται -κατά το ίδιο δημοσίευμα- και κάτι ακόμη:
Όλα αυτά, οι νέες οργανικές θέσεις, οι νέοι φορείς και οργανισμοί, σε πολλές περιπτώσεις δεν συνιστώνται με τα σχετικά νομοσχέδια, αλλά με Προεδρικά Διατάγματα. Και αυτό για να μην εντοπίζονται οι δαπάνες κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στη Βουλή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας, με κόστος 2,54 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όλοι οι μηχανικοί κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ που απασχολούνται στη νέα αυτή υπηρεσία και ανέρχονται στους 79 θα παίρνουν επίδομα τμηματάρχη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχρισε, δηλαδή, 79 τμηματάρχες σε μία και μόνη υπηρεσία. Μόνο και μόνο για να τους δίνει ρουσφετολογικά το επίδομα ευθύνης!

Προσθέτω ότι το  δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα ΦΕΚ, όπως σας είπα. Πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση για όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα παρουσιάζεται πάλι αύξηση ρεκόρ στα spread. Έχετε κάποια δήλωση;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εδώ φαίνεται ουσιαστικά η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Την ιστορία με τα spread θα πρέπει να τη δούμε λίγο πιο σύνθετα. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτύχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε μία δήλωση από το βουλευτή που έχει προσχωρήσει στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, τον κ. Γ. Κοντογιάννη, όπου αναφέρεται με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα σε συνεργάτες του Α. Σαμαρά, χρησιμοποιώντας πρόσωπα από την περίοδο της Χούντας. Μιλάει για «Γεωργαλάδες και Σταματόπουλους, οι οποίοι προσπαθούν να αποδομήσουν το έργο του Κ. Καραμανλή και ανερυθρίαστα επιδίδονται σε αυτό το έργο». 

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη δημοσκόπηση την είδατε, την καινούρια της VPRC….;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Στα «Επίκαιρα». Είναι μία μονάδα η διαφορά ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Όπως βλέπετε, η ψαλίδα κλείνει. Για μας, όμως, στόχος είναι η ψήφος των ανθρώπων οι οποίοι δεν τοποθετούνται υπέρ κάποιου κόμματος και φτάνουν το 45% των ερωτώμενων. Για μας, στόχος είναι να πείσουμε αυτούς ανθρώπους ότι έχουμε το πρόγραμμα και έχουμε τη δύναμη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Για μας, ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το «Ζάππειο 2». Εκεί θα αναπτύξουμε μία πρόταση η οποία θα εκτιμηθεί από τον κόσμο. Μια πρόταση, που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Γιατί υπάρχει ελπίδα και υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία δημιουργεί την αίσθηση της ασφυξίας και στην αγορά και στην κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει δημιουργήσει την εθνική κατάθλιψη σε όλη την κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε ότι, με αυτό το πρόγραμμα, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και πρέπει να πείσουμε τον κόσμο γι’ αυτό. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ζητήσετε εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Κανένα σχόλιο. Για το θέμα των πρόωρων εκλογών έχουμε τοποθετηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι άλλο σκηνικό.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ποιο άλλο σκηνικό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λέτε κάτι τώρα ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που θα τους πείσετε…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …μέσα από το «Ζάππειο 2». Και εγώ ρωτώ: Συνέπεια αυτής της κίνησης θα είναι να ζητήσετε εκλογές;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα των πρόωρων εκλογών έχουμε τοποθετηθεί. Γιατί εσείς μιλάτε για πρόωρες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι. Εγώ ρωτάω αν θα καταθέσετε το αίτημα μετά…..

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν έχω να πω τίποτα γι’ αυτό. Να σας πω τι θα γίνει τότε, δεν το ξέρω, δεν απαντώ, δεν έχω να σας πω κάτι σ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρουμε αν υπάρχει στο πρόγραμμα του Προέδρου κάποια περιοδεία;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Θα γίνει ένας καινούργιος προγραμματισμός για τις περιοδείες και θα σας ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπάρχει κάτι, δηλαδή, για το Σαββατοκύριακο;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Άμεσα δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να επανέλθω σε ένα θέμα που συζητούσαμε και χθες. Σύμφωνα με τα όσα γράφονται και όσα λέγονται -και λένε και οι βουλευτές και της ΝΔ και άλλων κομμάτων- υπάρχει σχέδιο από την ηγετική ομάδα της ΝΔ αποδόμησης του έργου του Κ. Καραμανλή;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα έχω απαντήσει επαρκώς. Κανένα άλλο σχόλιο.