Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Π. Τατούλης: Η Πελοπόννησος μπορεί να αποτελέσει επικερδή αγορά για τους επενδυτές και σημαντικό τουριστικό προορισμό»

 Oμιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο Greek Forum 2011 στο ξενοδοχείο Costa Navarino


Την ιδιαίτερη του χαρά για την διοργάνωση του Greek Forum 2011 στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino στην Πύλο, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην ομιλία του προς τους συνέδρους tour operators και δημοσιογράφους από την Ρωσία, την Πέμπτη 28 Απριλίου, χαρακτηρίζοντας την ξενοδοχειακή μονάδα που τους φιλοξενεί ως ένα εξαιρετικό τουριστικό προορισμό, δημιούργημα ενός ανθρώπου των θαλασσών και του κόσμου, του πρόσφατα εκλιπόντος Βασίλη Κωνσταντακόπουλου.  

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος στους συνέδρους εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη διεξαγωγή του διαλόγου που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 27-28 Απριλίου από επιτυχημένους, όπως τους χαρακτήρισε, επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας από Ελλάδα και Ρωσία, που αντικατοπτρίζει τους δεσμούς ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών οι οποίοι έχουν σφραγιστεί από τους μακροχρόνιους κοινούς αγώνες και την κοινή ιστορία.

Η κοινή αυτή ιστορική πορεία, σημείωσε ο κ. Τατούλης, βασίζεται στη πολιτική στήριξης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που υιοθέτησε η Ρωσική ηγεσία, και στη συνδρομή της προς τον Ελληνικό λαό να απαλλαγεί από τα δεσμά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καταλυτική βοήθεια των αδερφών Ορλώφ το 1770, στο άναμμα της επαναστατικής φλόγας στη Πελοπόννησο.  Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1774, συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην προετοιμασία του Αγώνα, ενώ ο Ρωσικός στόλος στη ναυμαχία του Ναβαρίνου συντέλεσε καθοριστικά στη σημαντικότερη στιγμή για την απελευθέρωση του έθνους. Η ναυμαχία αυτή έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους, γεγονός άσβεστο από τη μνήμη των Ελλήνων και ειδικότερα των Πελοποννησίων κατέληξε ο κ. Τατούλης.

Πάνω σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να σχεδιαστούν έξυπνες εμπειρίες για τους Ρώσους πολίτες να επισκεφθούν την Πύλο, αλλά και την Πελοπόννησο τόνισε ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογραμμίζοντας την ομορφιά, την αυθεντικότητα και την πολυμορφία της Περιφέρειας που προσφέρει το συνδυασμό φυσικού κάλλους με ειδικές εμπειρίες.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ακόμα τα στοιχεία ιδιαίτερης μοναδικότητας της Πελοποννήσου που ενδείκνυνται για τουριστική αξιοποίηση όπως τα 1500 χιλιόμετρα ακτογραμμών, με όμορφες παραλίες και εξαιρετικές αμμουδιές, τις 26 περιοχές Natura, τις 15 περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, τα 14 μνημεία της φύσης και τους 40 περίπου βιοτόπους.

Ο κ. Πέτρος Τατούλης, υπενθύμισε ότι, ως Υπουργός Πολιτισμού, είχε υπογράψει Μορφωτική Συμφωνία με τη Ρωσία για κοινές πολιτικές δράσης για ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Πελοπόννησος αποτελεί αναμφίβολα στο σύνολό του τέτοιο χώρο σημείωσε ο Περιφερειάρχης, γιατί κατοικείται αδιαλείπτως εδώ και 8000 χρόνια, και γιατί διαθέτει θαυμάσια μνημεία, όπως ο αρχαιολογικός χώρος του ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο, η καστροπολιτεία Μεθώνης – Κορώνης – Ναβαρίνου, η σημαντικότατη καστροπολιτεία του Μυστρά, μνημεία τη διατήρηση των οποίων επικροτούσε ο Μεγάλος Πέτρος και η Αικατερίνη της Ρωσίας, ενώ  δεν πρέπει να λησμονούμε και τα αρχαιότερα μνημεία, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Αρχαία Σπάρτη, την Αρχαία Κόρινθο, το Άργος, αλλά και την Αρχαία Ολυμπία κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τατούλης δήλωσε θα παρέχει την πλήρη στήριξη του στην υλοποίηση συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους της περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να προσφέρει μεγάλη ποικιλία τουριστικών προϊόντων σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η υψηλή ποιότητα ασφάλειας και δημόσιας τάξης στην Περιφέρεια προσφέρουν ένα περιβάλλον σταθερότητας για τους κατοίκους και τους τουρίστες που την επισκέπτονται. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι σύντομα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση πολιτικής προβολής του τουριστικού προϊόντος, ανεξάρτητα από την κρατική πολιτική και θα έχει ως σκοπό τη στενή συνεργασία με τους τουριστικούς πράκτορες. Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης της Πελοποννήσου αναφέρθηκε σε λύσεις, όπως η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, η πύκνωση των πτήσεων και η επέκταση του οδικού δικτύου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε ακόμη στο ζήτημα της μεσογειακής διατροφής, υπογραμμίζοντας τη δυναμική της Πελοποννήσου να αποτελέσει επικερδή αγορά για τους επενδυτές με τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει εδώ και 4000 χρόνια περίπου, όπως το λάδι, το κρασί, τα σύκα, κ.α. Όσον αφορά το θέμα της ξενοδοχειακής υποδομής δήλωσε, ότι την επόμενη πενταετία, θα υπάρξει μεγάλη βελτίωσή των μονάδων, με προοπτική την ανταγωνιστικότητα των τιμών για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Σημαντικό εργαλείο στον τομέα αυτό θα αποτελέσει ο νέος νόμος που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για την απελευθέρωση της τουριστικής κατοικίας.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο έδωσε βαρύτητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου στην Πελοπόννησο με την παροχή κινήτρων προς τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις. Η δημιουργία, τέλος, του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού θα αποτελέσει ένα νέο φορέα διαδικτύου, ο οποίος θα παρέχει όλες τις πληροφορίες και τις διευκολύνσεις στους πολίτες, στους επιχειρηματίες και στους δημοσιογράφους, ενώ θα συντελέσει καθοριστικά στο άνοιγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε νέες αγορές.