Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚ​ΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Ο Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης, απαντώντας στα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχετικά με το μήνυμα του Προέδρου της Ν.Δ. για την Πρωτομαγιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Πεταλωτής, αντί να αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, καλό είναι να ασχοληθεί με το κυβερνητικό “σκορποχώρι” και τα όσα λένε οι υπουργοί που το συγκροτούν. Αυτοί προβάλλουν την εικόνα της διάλυσης και αυτοί προαναγγέλλουν τα χειρότερα.
Ας απαντήσει, λοιπόν, ο κ. Πεταλωτής στα όσα τους καταμαρτυρεί ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος στη “REAL NEWS” για αμήχανη κυβέρνηση, αδεξιότητες, ενδεχόμενο νέων μέτρων και πως η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, με καθυστερήσεις.   
Αυτά που λέμε από καιρό, τα αναμασούν τώρα και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Προφανώς για να διαχωρίσουν τη θέση τους.
Εξ οικείων, λοιπόν, τα βέλη, κ. Πεταλωτή».

H ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μια επισήμανση για τα όσα συνέβησαν χθες στη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Αφορά στην αποχώρηση του ΛΑΟΣ και τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Β. Μεϊμαράκης. Φαίνεται –και επιβεβαιώνεται από τις διαρροές που έκανε ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης- ότι περίμενε τις αποκαλύψεις Μεϊμαράκη και φρόντισε να μιλήσει πριν από αυτόν.

Δεν άντεξε, όμως, την απάντηση. Δεν άντεχε τις αποκαλύψεις και τα ερωτήματα Μεϊμαράκη:
·         Ότι ο ίδιος τον επισκέφτηκε στο Πεντάγωνο και πίεζε για την παραλαβή των υποβρυχίων.
·         Ότι ο ίδιος έβαλε μετά να πιέζουν και οι βουλευτές του με ερωτήσεις στη Βουλή.
1η ερώτηση: 28 Οκτωβρίου 2008: Υποστηρίζουν ότι «επιβεβαιώθηκε η άριστη λειτουργία» των υποβρυχίων και ρωτούν γιατί οι αρμόδιοι «δεν έχουν προχωρήσει στην παραλαβή;»
Απάντηση: «Τα υποβρύχια θα παραληφθούν μόνον εφόσον πιστοποιηθεί ότι ανταποκρίνονται πλήρως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις».
2η ερώτηση: Για το ίδιο θέμα, μόλις δύο εβδομάδες μετά (3.11.2008)
Απάντηση η ίδια.
3η ερώτηση: 5 Μαΐου 2009. «Γιατί καθυστερεί η προμήθεια τορπιλών για τα ίδια υποβρύχια;»
Έμμεση πίεση για την παραλαβή των ίδιων υποβρυχίων.
Και ρωτούμε:
Γιατί τόση «πρεμούρα» από τον κ. Καρατζαφέρη, όχι γενικά για τους εξοπλισμούς, αλλά για τα συγκεκριμένα υποβρύχια;
Γιατί πίεζε;
Πως είναι δυνατόν ο κ. Καρατζαφέρης όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση να εγκαλούσε τους τότε υπουργούς γιατί δεν παραλάμβαναν τα υποβρύχια – επειδή, δηλαδή, αρνούνταν να συμπράξουν στο σκάνδαλο-  και τώρα να έρχεται να κατηγορεί για δήθεν εμπλοκή στο σκάνδαλο;
Και επιτέλους:
Ως που θα φτάσει ο λαϊκισμός τη μία προς το ένα και την άλλη προς το άλλο άκρο;
Και κάτι ακόμη:
Ο κ. Καρατζαφέρης βγήκε το πρωί στον ΑΝΤ1 και είπε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο κ. Καμμένος. Λες και δεν ανήκει ο κ. Καμμένος στη ΝΔ.
Να του θυμίσουμε ότι ο κ. Καμμένος ήταν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και εξέφρασε τη θέση μας. Του θυμίζουμε, επίσης, ότι η θέση μας είναι:
Πρώτον: Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη σύσταση Ειδικής Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή έρευνας για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, αναφορικά με την περίοδο 1998-2002 και,
Δεύτερον: Για την περίοδο από το 2002 μέχρι και σήμερα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει την εξέταση των γεγονότων της περιόδου αυτής από τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής και θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της, ανάλογα με το σχετικό πόρισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν λίγο ο κ. Μεϊμαράκης στο ραδιόφωνο του Real μίλησε για νονό που εκτελεί συμβόλαια. Αυτή η ζωγραφιά σε ποιον ταιριάζει.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Μεϊμαράκης είχε υπάρξει υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όλο αυτό διάστημα που ήταν και στο Υπουργείο γιατί δεν είχε αναφερθεί σε αυτά τα θέματα; Γιατί δεν είχε καταγγείλει τότε τους νονούς που εκτελούν συμβόλαια, γιατί δεν είχε καταγγείλει τότε ότι είχε πιεστεί από τον κ. Καρατζαφέρη να προχωρήσει στην αγορά, στην παραλαβή των υποβρυχίων και όλα αυτά.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν η κυβέρνηση της Ν.Δ. ούτε υπέγραψε ούτε παρέλαβε τα υποβρύχια. Αντίθετα πιεζόταν, όπως βλέπετε, με ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα αυτό. Δεν ακύρωσε τη σύμβαση γιατί η σύμβαση ίσχυε και η ΝΔ είχε γνωματεύσεις και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και από ειδικούς που εξηγούσαν γιατί αυτή η σύμβαση ήταν ισχυρή και δέσμευε υπέρμετρα τη χώρα. Και αν την ακύρωνε θα είχε επιπτώσεις. Άρα δεν είναι ότι δεν τα έχουμε πει. Δεν υπέγραψε και δεν παρέλαβε. Εδώ είναι τα γεγονότα που μιλάνε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, στη δεύτερη σελίδα αναφέρεται ότι η Ν.Δ. προτείνει την εξέταση των γεγονότων της περιόδου αυτής από το 2002 δηλαδή μέχρι και σήμερα, από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. Χθες, όμως, ο κ. Καμμένος και άλλοι βουλευτές της Ν.Δ. δεν ζήτησαν αυτό. Ζήτησαν παράλληλα με τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον κ. Τσοχατζόπουλο την Εξεταστική Επιτροπή των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το διάστημα 2002 μέχρι σήμερα.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που μου λέτε δεν το ξέρω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ σας λέω το τι άκουσα με τα αφτιά…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Εγώ σας λέω ποια είναι η θέση της Ν.Δ. Υπάρχει σχετικό κείμενο που λέει αυτό που μου λέτε; Εγώ σας διαβάζω τη θέση μας, την οποία εξέφρασε ο κ. Καμμένος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Καμμένος χθες ζήτησε παράλληλα με την Προκαταρκτική Επιτροπή και σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Θέση, μάλιστα, με την οποία συμφώνησε η κα Μπακογιάννη και είπε συμφωνώ με την πρόταση της Ν.Δ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Η πρόταση της Ν.Δ. είναι αυτή που σας λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εκτός γραμμής ο Καμμένος δηλαδή;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ποιος είναι εκτός γραμμής; Ο Καμμένος ήταν εισηγητής μας και ο κ. Καμμένος είπε αυτή τη θέση. Η θέση είναι: Πρώτον: 1998-2002 Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή. Η λεγόμενη Προανακριτική, που είχε αλλάξει το όνομα της με την αλλαγή του Συντάγματος το 2001. Και το δεύτερο, είναι από το 2002 έως σήμερα εξέταση στη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στη Βουλή, όπου, ανάλογα με το πόρισμα, η Νέα Δημοκρατία θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.
Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι η θέση που εξέφρασε και ο κ. Καμμένος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, το δέχομαι αυτό. Απλά σας επισημαίνω, επειδή τον κ. Καμμένο τον άκουσα, ζήτησε Εξεταστική. Μάλιστα και ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε Εξεταστική…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο Μεϊμαράκης είπε «θέλω να εξεταστώ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Εξεταστική ο κ. Καμμένος και ο κ. Βαρβιτσιώτης…… Το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι αν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που ο κ. Σαμαράς δεν παρευρέθη στη χθεσινή συζήτηση και στην ψηφοφορία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ο κ. Σαμαράς είχε προγραμματισμένες συναντήσεις. Θα ήθελα τώρα να πάω στα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο:
Έως πρόσφατα ακούγαμε τον κ. Παπανδρέου να μιλά για «αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Χθες, μας είπε για φεουδάρχες στα υπουργεία. Και ζήτησε από τους φεουδάρχες «να συνεργάζονται οριζόντια» μεταξύ τους. Επιβεβαίωσε αυτά που λέμε από καιρό. Ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σκορποχώρι. Και ας προσπαθούν να καλύψουν την διάλυσή τους με θερμούς εναγκαλισμούς. Ομοσπονδία από αυτόνομα φέουδα. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός στράφηκε εναντίον των σεναρίων που οι ίδιοι διακινούν. Ξέρετε ότι τόσο τα περί ανασχηματισμού, όσο και τα περί πρόωρων εκλογών, αποτελούν σενάρια που προβάλλονται από κορυφαίους υπουργούς. Είναι πολύ πρόσφατες οι σχετικές δηλώσεις των κ.κ. Παμπούκη και Σκανδαλίδη.
Ακόμα. Μίλησε ο Πρωθυπουργός για «εργολάβους της αγωνίας των πολιτών». Δεν μας είπε, όμως, ποιους ακριβώς εννοούσε. Θυμίζουμε δύο γεγονότα.
Πρώτον: Τα όσα πρόσφατα έγραψε ο κ. Σημίτης, για «αναδιάρθρωση του χρέους» και όσα σχετικά είχε πει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο κ. Πάγκαλος. Και
Δεύτερον: Τα όσα έως πρόσφατα έλεγαν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών, για την Οικονομία.
Αυτοί μίλησαν πρώτοι για «κίνδυνο πτώχευσης», αυτοί μίλησαν για «Οικονομία στην εντατική», αυτοί μίλησαν για «Τιτανικό».
Με μια φράση, είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έδρασε σαν έμπορος του φόβου για να επιβάλει τα πιο σκληρά μέτρα που γνώρισε ποτέ αυτός ο Τόπος.
Ακόμα θα ήθελα να αναφερθώ σε δυο θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΗ:
Το πρώτο: Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, αρχισυνδικαλιστής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Φωτόπουλος, αποκαλύπτει τον άκρατο λαϊκισμό και την ανευθυνότητα του κόμματός του. Ιδίως, μάλιστα του υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού κ. Σαχινίδη.
Θυμίζει ότι, λίγο πριν τις εκλογές, είχαν ‘’μπουκάρει’’ μαζί στα Γραφεία που συνεδρίαζε το Δ.Σ. της ΔΕΗ για να ματαιώσουν τη λήψη αποφάσεων.
Δίνει, μάλιστα, ο κ. Φωτόπουλος και φωτογραφίες που απεικονίζουν δίπλα του τον υπουργό και τον υφυπουργό.
Θυμίζω ότι, στις 25 Φεβρουαρίου 2008, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπουτσής εκθείαζε την «αγωνιστική» -όπως έλεγε- «παρέμβαση των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΗ».
Όλα αυτά φέρνουν στην επικαιρότητα το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Έταζαν τα πάντα στους πάντες.
Έλεγαν όχι σε όλα.
Αντιστέκονταν με ακρότητες σε κάθε μεταρρύθμιση.
Τώρα είναι αντιμέτωποι του ίδιου του εαυτού τους.
Και οφείλουν -ιδίως μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Σαχινίδης- να δώσουν εξηγήσεις.
Το δεύτερο: Παρατηρούμε ότι το μισό ΠΑΣΟΚ είναι εναντίον του άλλου μισού. Το ένα απειλεί να καταστήσει όμηρο την κοινωνία, με πρωταγωνιστή τον κ. Φωτόπουλο, με τις κινητοποιήσεις που μεθοδεύει. Και το άλλο παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί τάζανε. Η κυβέρνηση, τότε, της Ν.Δ. τους έδινε από 1 εκατ., που παίρνανε το χρόνο ως επιδότηση, 3,5 εκατ. Θέλω σχόλιο.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Για το θέμα αυτό, με ρωτήσατε και χθες και σας παρέπεμψα στη δήλωση του αρμόδιου Τομεάρχη κ. Στ. Καλαφάτη, ότι «η Νέα Δημοκρατία, όπως και σε κάθε υπόθεση διαχείρισης δημοσίου χρήματος, έτσι και στο ζήτημα αυτό είναι υπέρ της απόλυτης διαφάνειας».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, όταν λέτε διαφάνεια, να δοθούν στο φως…

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Ότι είναι να ελεγχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και οι αποφάσεις της κυβέρνησης;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι με ρωτήσατε και χθες γι’ αυτό το θέμα και σας παραπέμπω στη σχετική ανακοίνωση του κ. Καλαφάτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ο κ. Σιούφας ή άλλος υπουργός της ΝΔ έχει ευθύνες θα παραπεμφθεί;

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Μένω στις ανακοινώσεις που έχω κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για το θέμα της ΔΕΗ, η Ν.Δ. τι λέει; Είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης.

Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ: Καταρχήν, ξέρετε ότι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, είμαστε αυτοί που είχαν πρώτοι ξεκινήσει. Σας θυμίζω το θέμα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ. Σας θυμίζω το θέμα του Λιμένος Πειραιώς. Σας θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά -για να καταλάβετε πως δρούσε και πόσο ανεύθυνα ενεργούσε ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ- έλεγε ότι όταν θα έρθουν στην κυβέρνηση, θα τα επαναφέρουν ξανά στον έλεγχο του κράτους. Είχαμε ξεκινήσει τις αποκρατικοποιήσεις με τις 5 εταιρείες που έμειναν στα χαρτιά και τώρα τις επαναφέρουν. Σας θυμίζω ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, Αλυκές, Τουριστικά Ακίνητα και ΛΑΡΚΟ. Τώρα τις ξαναβάζουν για αποκρατικοποίηση, έχοντας χάσει χρόνο. Από εκεί και πέρα, καταλαβαίνετε ποιος είναι υπεύθυνος και ποιος δεν είναι υπεύθυνος.


ndpress@nd.gr