Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Τυφώνας Wikileaks

Τα τηλεγραφήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ και η «Καθημερινή» από τον ιστότοπο Wikileaks παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αποκάλυψη με ανατρεπτική δυναμική. Είναι εντυπωσιακή η εξομολογητική διάθεση πολιτικών προσώπων προς τον κάθε φορά πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, τα «καρφώματα» και η προσπάθεια εξασφάλισης της αμερικανικής εύνοιας μέσω της διαμόρφωσης ειδικής σχέσης με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αρχής. Εντυπωσιακά είναι κάποιες φορές και τα σχόλια στα τηλεγραφήματα που στέλνονται στην Ουάσινγκτον. Για παράδειγμα, όταν ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θόδωρο Πάγκαλο «επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα», τον Κώστα Καραμανλή «Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής» και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς».
«Αιμομεικτικές, όπως οι σχέσεις των Θεών» αποκαλεί τις σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και της πολιτικής τάξης ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σε τηλεγράφημα που έστειλε τον Ιούλιο του 2006 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σχολιάζοντας την ελληνική διαπλοκή, εξηγεί ότι «τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Αθήνα ελέγχονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που δημιούργησαν ή κληρονόμησαν τις περιουσίες τους μέσω ναυτιλιακών, τηλεπικοινωνιακών, τραπεζικών, πετρελαϊκών ή άλλων επιχειρήσεων και έχουν μεταξύ τους συγγένεια εξ αγχιστείας ή παντρεύονται με πολιτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ή/ και άλλους ισχυρούς επιχειρηματίες».

FREE SUNDAY