Νέα ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας στη Βουλή προς το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την πρόταση κατάργησης του Δημοτικού Σχολείων στο Ψάρι. Σχετικά με την παρέμβασή του, ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Επειδή κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της, θεώρησα χρέος μου να καταθέσω ακόμα μία, ξεχωριστή ερώτηση, για την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Ψαρίου. Σύμφωνα με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου, το Δημοτικό αυτή τη στιγμή αριθμεί 19 μαθητές, με άριστη προοπτική αύξησής τους, καθώς υπάρχουν ακόμα 11 παιδιά στο νήπιο και 15 παιδιά προνηπιακής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2013 θα υπάρχουν 33 μαθητές δημοτικού. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το χωριό των 400 κατοίκων είναι μία ακμάζουσα κοινότητα, ότι υπάρχει μία θετική τάση σε νέους ανθρώπους να παραμείνουν στο χωριό, να εργαστούν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν οικογένειες.Το σχολείο Ψαρίου έχει ιστορία 183 χρόνων. Βρίσκεται σε ένα χωριό με υψόμετρο 800 μέτρων, όπου οι χιονοπτώσεις είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως και στις περιπτώσεις άλλων σχολείων, έτσι και στο Ψάρι, ανεξάρτητα από το σε ποια μονάδα θα κατευθυνθούν οι μαθητές, οι κίνδυνοι από τις μετακινήσεις θα είναι μια καθημερινή απειλή για τα παιδιά και πηγή ανησυχίας για τους γονείς. Ακόμα χειρότερα, δεν έχει υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με το πού ακριβώς θα μεταφερθούν οι μικροί μαθητές. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, αυτές οι συνθήκες δεν συνιστούν βελτίωση, αλλά χειροτέρευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Πέρα από αυτά τα ζητήματα, στα οποία οφείλει να πάρει θέση η κ. Υπουργός, από την ερχόμενη εβδομάδα πιθανώς θα πρέπει να μας απαντήσει και σε ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα: πώς θα μετακινούνται οι μικροί μαθητές στα σχολεία τους. Σήμερα, ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Νομού Κορινθίας ανακοίνωσε ότι το κράτος, εδώ και τρεις μήνες, δεν έχει καταβάλει τα έξοδα μετακίνησης. Ξεκαθάρισε δε ότι, εφόσον δεν εξοφληθεί η οφειλή, πιθανότατα από την παραπάνω εβδομάδα τα ΚΤΕΛ θα σταματήσουν να μεταφέρουν τους μαθητές. Και τίθεται το ερώτημα, τόσο προς την Υπουργό Παιδείας, όσο και προς την Κυβέρνηση γενικά: μετά τις συγχωνεύσεις, πώς σκοπεύουν να στείλουν τα παιδιά στα σχολεία τους, όταν το κράτος αρνείται να καλύψει τα έξοδα για τα παιδιά που ήδη μετακινούνται;
Η Κυβέρνηση έχει πετάξει επιδέξια το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία όμως, χωρίς πόρους και έσοδα, είναι αδύνατον να αναλάβει το κόστος ολόκληρης της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ΠΑΣΟΚ αποκέντρωσε τις ευθύνες, αλλά φύλαξε τα κονδύλια για την κεντρική εξουσία. Αυτήν την μνημειώδη ανευθυνότητα και τον παραλογισμό θα την πληρώσουν ακριβά οι τοπικές κοινωνίες. Είμαι βέβαιος ότι η Κυβέρνηση υπολογίζει στην ανάγκη και στην επιθυμία των γονιών τους να μορφώσουν τα παιδιά τους, θεωρώντας δεδομένο ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό, ώστε με ίδια μέσα να μεταφέρουν τους μαθητές στα σχολεία τους. Πρόκειται για απαράδεκτη πρακτική, που αποδεικνύει περίτρανα, για μια ακόμη φορά, ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να βάλει λουκέτο στο κοινωνικό κράτος.
Κανένα από τα κριτήρια που προέταξε η κυρία Υπουργός, γεωγραφικά, πληθυσμιακά, εισηγήσεις τοπικών φορέων, δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Το Δημοτικό Σχολείο Ψαρίου βρίσκεται σε ένα χωριό με αντίξοες γεωγραφικές και καιρικές συνθήκες, έχει ικανό αριθμό μαθητών για να μείνει ανοιχτό, υποστηρίζεται από μία δυναμική κοινότητα με προοπτική. Ελπίζω η κυρία Υπουργός να λάβει υπόψη της τις διαμαρτυρίες και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Ψαρίου και να μην επιμείνει στις τεχνοκρατικές, μνημονιακού τύπου, ανάλγητες πρακτικές, στις οποίες μας έχει συνηθίσει η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.»