Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Στη δημοσιότητα η μελέτη για το μισθολογικό στο Δημόσιο


Τη μελέτη για την αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στους μισθούς του Δημοσίου όπως αυτή έχει αποσταλεί στην ΑΔΕΔΥ, έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωση τους τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. (Πατήστε εδώ για να δείτε τη μελέτη που κατατέθηκε στην ΑΔΕΔΥ). Παρά το γεγονός ότι το ανακοινωθέν αποτελεί προσχέδιο, στο οποίο θα ενσωματωθεί η επεξεργασία δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011 (τα οποία θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν της Κεντρικής Διοίκησης), αντικατοπτρίζουν σαφώς τα δεδομένα και τις επερχόμενες αλλαγές. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντική διότι θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ, για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί για τη μισθοδοσία 768.000 δημοσίων υπαλλήλων το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.
Η μελέτη που εκπονήθηκε από δύο ιδιωτικές εταιρίες και κόστισε 71.955 ευρώ (σύμφωνα με ερώτηση του κ. Τσίπρα στη Βουλή),
αφορά στη μακροοικονομική ανάλυση της απασχόλησης και των αποδοχών στο δημόσιο τομέα χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα μισθοδοσίας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και κάνει σύγκριση με τις δαπάνες και τα μισθολογικά συστήματα άλλων χωρών. Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση της δυναμικής της απασχόλησης στο Δημόσιο, καθώς και των εκτιμήσεων της μισθολογικής δαπάνης για την περίοδο 2011 - 2013. Τα στοιχεία που επικαλείται η μελέτη είναι επίσημα και είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Το προσχέδιο της μελέτης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των υπουργείων, συντάχθηκε από ανεξάρτητους Συμβούλους σε συνεργασία με ομάδα εργασίας στελεχών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να αποτυπωθεί η υπάρχουσα κατάσταση στους μισθούς του δημοσίου, συγκριτικά με την υπάρχουσα διεθνή εμπειρία.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα καταρρίπτονται και μύθοι σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Επισημαίνεται ότι «δεν είναι δυνατή η ανάδειξη της μέσης αμοιβής και της συνολικής μισθολογικής δαπάνης ως των βασικών προβλημάτων στη λειτουργία του Δημοσίου». Επίσης, ότι το μέγεθος της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα συμβαδίζει με το αντίστοιχο μέγεθος των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, ειδικά της ΕΕ.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το 50% των υπαλλήλων λαμβάνει το ποσό των 1.639 ευρώ, ενώ μόλις το 0,4% πληρώνεται με ποσό 5.856 ευρώ.

 
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτες
Η δημοσιοποίηση της μελέτης από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι πιθανόν η απάντηση τους στην επίκαιρη ερώτηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητώντας να πληροφορηθεί εάν κατατέθηκε και πότε θα κοινοποιηθεί. Στην ερώτηση όμως που απευθύνει στους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών ο κ. Τσίπρας, θέτει και ζητήματα κόστους της μελέτης, αχρήστευσης των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και θέματα που αφορούν στην ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτες . Σημειώνει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ανατέθηκε σε δύο εταιρείες (Hay Group και Icap Group) η προετοιμασία μελέτης για το νέο μισθολόγιο έναντι του ποσού των 71.955 ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε μία νέα εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ για φέτος, ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ, το οποίο όμως θα αποτελέσει νέο οξύ πλήγμα για τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων, αφού οι αποδοχές τους μπαίνουν για μία ακόμη φορά στην «προκρούστεια κλίνη». Παραθέτει όμως και στοιχεία για τα μελετώμενα «σενάρια»:
«Εκτός από την καταγραφή -για μια ακόμα φορά- των δημοσίων υπαλλήλων, τις αποδοχές ανάλογα με τη θέση, τις πρόσθετες αμοιβές (επιδόματα, υπερωρίες, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.), τη διαφορά αμοιβών υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας ανά υπουργείο και φορέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.) η μελέτη θα διερευνά και τη «δυναμική της απασχόλησης» με τα εξής σενάρια:
-Τη «δυναμική μεταβολής των μισθών» ανά κατηγορία προσωπικού. Παρουσίαση  της δομής του ισχύοντος μισθολογίου, τόσο των προβλεπόμενων αμοιβών αλλά και των πραγματικών αμοιβών.
-Τη «δυναμική της απασχόλησης». Με την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική και την πολιτική προσλήψεων, τόσο βάσει του κανόνα 1/5 (ήτοι μια πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) όσο και άλλων περιορισμών, που αφορούν σε υποχρεωτικούς διορισμούς απόφοιτων στρατιωτικών σχολών και αστυνομικών σχολών, σχολής δημόσιας διοίκησης, επιτυχόντες ΑΣΕΠ, μετατάξεις από ΔΕΚΟ προς φορείς της γενικής κυβέρνησης κ.λπ.
-Τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.
Η μελέτη που θα εκπονήσουν οι δύο εταιρίες θα περιλαμβάνει και τις κατευθύνσεις που «πρέπει να έχει» το νέο μισθολόγιο, και για τις οποίες θα ληφθούν υπόψη ακόμα και τα μισθολόγια των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η ερώτησή του προς τους υπουργούς, έχει ως εξής:
 «1. Ποιος είναι ο λόγος και το σκεπτικό ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες, της σύνταξης του ενιαίου μισθολογίου, με επιβάρυνση επιπλέον κόστους του προϋπολογισμού  με 71,9 χιλ. €, και η παράκαμψη και απαξίωση τόσο της 22ης Δ/νσης Μισθολογίου του ΓΛΚ, καθ' ύλην  αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας, η οποία μέχρι σήμερα έχει συντάξει όλα τα γενικά και ειδικά μισθολόγια, διαθέτει όλα τα στοιχεία, και γνωρίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, που θα χρησιμοποιήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες, όσο και της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ, όταν υπάρχει σχετική νομολογία από το Ελεγκτικό Συνέδριο;
2.Ποιο είναι το ιστορικό ανάθεσης του έργου στις συγκεκριμένες εταιρείες (διεξαγωγή πρόχειρου διαγωνισμού,  άλλες προσφορές κλπ.); 
3.Με ποια λογική έγινε ανάθεση έργου στις 27-1-2011 με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης τις 31-1-2011;
4.Ποιος  είναι ο τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο εταιριών με τις υπηρεσίες του δημοσίου για να παρέχουν τα αρχεία και τα στοιχεία τους;
5.Παραδόθηκε η μελέτη από τις δυο εταιρίες και αν ναι πότε θα κοινοποιηθούν τα σχετικά πορίσματα;»

eklogika.gr