Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τοποθέτηση Δέδε για σοβαρά ζητήματα της Κορινθίας

Τη Δευτέρα 7-2-2011 πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με θέμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου».
Στη Συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, οι Υφυπουργοί κα Μιλένα Αποστολάκη και κ. Ι. Κουτσούκος. Επίσης παρευρέθηκαν οι βουλευτές Κορινθίας κα Α. Φαρμάκη και κ. Α. Μανωλάκης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κος Δέδες στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε πολλά και συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στη γενικότερη στρατηγική αγροτικής ανάπτυξης του Νομού αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Δέδες ανέφερε:
«Εκείνο που επιθυμώ να επισημάνω είναι ότι, μέσα από την επιστροφή στον πρωτογενή τομέα, την αναγέννηση και την αναζωογόνηση των παραγωγικών διαδικασιών της υπαίθρου, η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει ο προνομιακός χώρος για την εφαρμογή τέτοιων πολιτικών , καθώς μιλούμε για μια περιφέρεια στην οποία το 30 % του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της απασχολείται στον πρωτογενή τομέα και κρατάει μαζί με την περιφέρεια της Αττικής και την περιφέρεια την Κεντρικής Μακεδονίας το 70 % του συνόλου των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας .
Αν συνδυάσουμε αυτό με τα σπάνια γεωγραφικά χαρακτηριστικά, πιστεύω ότι - και πρέπει να το έχει αυτό υπόψη της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – μπορούν να εφαρμοστούν πιλοτικές πολιτικές για το σύνολο της χώρας.
Σε αυτή την κατεύθυνση η δική μας πρόταση είναι η άμεση ίδρυση, θεσμοθέτηση, προώθηση και λειτουργία της περιφερειακής αγροτικής αγοράς Πελοποννήσου με την έννοια όχι ενός στατικού θεσμού ή χωροταξικά περιορισμένου, αλλά ενός μεγάλου θεσμού που θα περιλαμβάνει ολόκληρο το δίκτυο των οργανωμένων δράσεων και παρεμβάσεων σε όλες τις πτυχές της αγροτικής περιφερειακής οικονομίας.
Ενδεικτικά προτείνω τη δημιουργία και λειτουργία ερευνητικού κέντρο , ινστιτούτου παροχής σύγχρονης επιστημονικής γνώσης , εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης καθώς και σύγχρονη ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών. Επίσης αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τη δημιουργία ενός δικτύου οργάνωσης , συγκέντρωσης , μεταποίησης , διακίνησης και προώθησης του αγροτικού προϊόντος της περιοχής μέσα από την δημιουργία ενός έτοιμου πρατήριου που μπορεί να έχει και ηλεκτρονική μορφή».

Αναφορά για το κρασί στη Νεμέα
Συνεχίζοντας ο κ. Δέδες ανέφερε: «Επιτρέψτε μου εδώ να μεταφέρω ένα κρίσιμο αίτημα των παραγωγών και αμπελουργών της Νεμέας: δεν είναι όλα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης της ποιότητας που θα έπρεπε γιατί δεν υπάρχει έλεγχος για την καθορισμό της ποιότητας αυτής.
Χάρηκα σήμερα που άκουσα τον Υπουργό να μιλάει για την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου .
Αυτή την στιγμή κυρίως χονδρέμποροι εκμεταλλεύονται τις γεωγραφικές ενδείξεις ή τις ονομασίες προέλευσης, και το αγιορείτικο Νεμέας που πωλείται στα ράφια των Super Market σήμερα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το υψηλής ποιότητας Αγιορείτικο που παράγουν τα 50 οινοποιία της περιοχής της Νεμέας , να είναι υποβαθμισμένης ποιότητας , είτε μιας κακής πρώτης ύλης είτε και κακών συνθηκών υλοποίησης .
Όταν λέμε έλεγχος εννοούμε μέχρι και την τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι. Ως εκ τούτου θεωρούμε απαραίτητη την επιβολή αγορανομικού ελέγχου».

Αναφορά για το φράγμα στον Ασωπό
«Στην Κορινθία, και να ευχαριστήσουμε για αυτό την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία ανταποκρίθηκε στα αιτήματα και τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη του κ. Τατούλη αλλά και όλων των Κορινθίων , είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ στην εκτέλεση ενός πάρα πολύ μεγάλου έργου που αφορά την διαχείριση των υδάτων του φράγματος του Ασωπού .
Υπάρχει σχετικό προηγούμενο , με την κατασκευή του φράγματος ΔΟΞΑ στην περιοχή του Φενεού την δεκαετία του 80. Σήμερα δεν λέγεται φράγμα Δόξα , αλλά ουσιαστικά αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο ως η λίμνη Δόξα γιατί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το αρδευτικό έργο . Στο Φράγμα του Ασωπού προβλέπονται αρδευτικές εγκαταστάσεις αλλά απαιτούνται δύο τινά:
Πρώτον, στο μεσοδιάστημα μέχρι και την κατασκευή του φράγματος η οποία θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, να μελετήσουμε πλήρως το αρδευτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να φτάσει και στην τελευταία καλλιέργεια. Και πρέπει να φτάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την μέγιστη δυνατή οικονομία.
Δεύτερον, να θωρακίσουμε θεσμικά τον ΑΟΣΑΚ, έναν από τους δύο οργανισμούς άρδευσης που υπάρχουν στη χώρα ( Κοπαϊδα και Στυμφαλία), ώστε ολοκληρώνοντας το έργο αυτό να έχει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που θέλουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δέδες