Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

"Έφυγε" η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου

Τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή η αγαπημενή ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου Καίτη Λαμπροπούλου. "Έσβησε" στον ύπνο της σε ηλικία 85 ετών, τα ξημερώματα, στο σπίτι της στο κέντρο της Αθήνας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Ήταν το δεύτερο παιδί από τα συνολικά τρία της οικογένειας.
Ξεκίνησε τα μαθήματα στο θέατρο από τα μαθητικά της χρόνια το 1942, αρχικά στο Θέατρο Τέχνης. Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του Θεάτρου Τέχνης μαζί με τον Κάρολο Κουν το 1942-1943, στην "Αγριόπαπια" του Ίψεν.[1] Με το Θέατρο Τέχνης συνεργάστηκε στα έργα "Σουάνεβιτ", "Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε", "Κωνσταντίνου και Ελένης", "Βυσσινόκηπος", "Στέλλα Βιολάντη", "Το πρώτο έργο της Φάννυ", "Δεν μπορείς να ξέρεις", "Χαρούμενα νιάτα", "Βρικόλακες" κ.ά.
Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο υπό τη διεύθυνση του Ροντήρη και πήρε μέρος στις παραστάσεις: "Φοιτηταί", "Ζητείται υπηρέτης", "Συρανό ντε Μπερζεράκ", "Το φιντανάκι", "Λοκαντιέρα", "Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής", "Οι Εύθυμες Κυράδες του Ουίνδσορ" κ.ά. Στη συνέχεια, ακολούθησε το Ροντήρη στην Ελληνική Σκηνή, αλλά συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους σε πολλές παραστάσεις.
Η ηθοποιός, που αγαπήθηκε ερμηνεύοντας ρόλους πλάι στην Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα , άλλοτε ως γλυκιά, καλή και χαριτωμένη, όπως στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό», κι άλλοτε ως στριμμένη, όπως στην «Σωφερίνα»
Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία "Το
παιδί μου πρέπει να ζήσει". Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στο Θέατρο της Δευτέρας.
Σύζυγός της ήταν ο δημοσιογράφος συγγραφέας και σεναριογράφος Γεώργιος Ρούσσος.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2004, απονεμήθηκε σε αυτή και τη Σμαρούλα Γιούλη το έπαθλο "Κυβέλη" για τη συνολική τους θεατρική προσφορά. Τα τελευταία χρόνια, είχε αποσυρθεί από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και ζούσε με την αδερφή της στο Διόνυσο.
Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.