Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Πόσο κοστίζουν τα "πλασματικά ένσημα" σε ΙΚΑ και Δημόσιο

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Ακριβά και με εισφορές δύο ταχυτήτων θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης.
Οσοι ασφαλίζονται σε ταμεία μισθωτών (ΙΚΑ, κ.ά.) θα πληρώσουν πολύ ακριβότερα τα χρόνια που θέλουν να αναγνωρίσουν για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, εν αντιθέσει με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δώσουν πολύ λιγότερα.
Ο λόγος για τη διάκριση αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μεν ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να πληρώσουν για κάθε μήνα αναγνώρισης, την εισφορά εργαζόμενου και εργοδότη, δηλαδή 6,67%+13,3%=20% για κύρια ασφάλιση και 3%+3%=6% για την επικουρική. Σύνολο 26% επί των αποδοχών τους θα κοστίσει η εξαγορά πλασματικών ενσήμων. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, όμως, όπου εργοδότης είναι το κράτος, η εισφορά αναγνώρισης περιορίζεται μόνο στη δική τους συμμετοχή (6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών κύριας ασφάλισης).
Οσο για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, εκεί το κόστος αναγνώρισης πλασματικών ετών είναι απλησίαστο, αφού για κάθε μήνα που εξαγοράζουν θα πρέπει να τον πληρώνουν με βάση την τρέχουσα μηνιαία τους εισφορά, που φτάνει μέχρι και τα 1.200 ευρώ.

Ας δούμε μερικές περιπτώσεις και συγκρίσεις:
1. Υπάλληλος σε εταιρεία τροφίμων, (ΙΚΑ) με μισθό 2.000 ευρώ, που θέλει να αναγνωρίσει 2 χρόνια σπουδών (24 μήνες). Με βάση το ν.3863/10, θα πρέπει να πληρώσει το 26% (κύρια και επικουρική ασφάλιση) επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 214,5 ευρώ το μήνα, ή 5.150 ευρώ για τους 24 μήνες! Με την αναγνώριση θα έχει μια προσαύξηση σύνταξης κατά 80 ευρώ. Που σημαίνει ότι για να κάνει απόσβεση των 5.150 ευρώ, θα πρέπει να περάσουν 5 χρόνια και 3 μήνες, μετά τη συνταξιοδότησή του!

2. Υπάλληλος υπουργείου Οικονομικών, με συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου, συντάξιμος είναι ο μισθός επί του οποίου γίνεται η κράτηση για κύρια σύνταξη), που θα αναγνωρίσει επίσης 24 μήνες πτυχίου, θα πληρώσει 133,4 ευρώ το μήνα, δηλαδή 3.201 ευρώ. Θεωρώντας ότι θα έχει την ίδια ωφέλεια (80 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη) θα κάνει απόσβεση σε 3 χρόνια και 3 μήνες.
Οσοι αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο λίγο πριν τη συνταξιοδότησή τους (ταμεία μισθωτών) έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν και με την παρακράτηση ποσοστού 25% από τη σύνταξή τους.
Οσοι πληρώσουν μια κι έξω θα έχουν έκπτωση 15%.


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ