Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«Ο χορός των επίπλων» του Ρώμου Φιλύρα στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου.

Μια πρωτοβουλία του Κορινθιακού Θεάτρου Βασίλης Ρώτας.
Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στην Αθηναΐδα, στη Θεατρικη Σκηνή «Ζωή Λάσκαρη», η παράσταση Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ, από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές επιτυχίες του φετινού χειμώνα, ήρθε η στιγμή να ταξιδέψει και στην ελληνική περιφέρεια.
Τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου παρουσιάζεται και στην Κόρινθο, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, Δαμασκηνού και Κολοκοτρώνη, στις 8.30 μ.μ. ύστερα από πρόσκληση του Κορινθιακού Θεάτρου “Βασίλης Ρώτας”.
Η παράσταση είναι βασισμένη στο συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό κείμενο του γεννημένου στο Δερβένι ποιητή Ρώμου Φιλύρα «Η ζωή μου εις το Δρομοκαΐτειον», ίδρυμα στο οποίο ο ποιητής έζησε αυτοεγκλεισμένος από το 1927, μέχρι τον θάνατό του το 1942.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής, αποτέλεσμα των φωτεινών διαλειμμάτων του ποιητή στο Δρομοκαΐτειο, που περιγράφει τη ζωή των έγκλειστων στο ίδρυμα, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με παραληρηματικό ποιητικό λόγο και άλλοτε με θυμό και θλίψη για την εγκατάλειψή τους.
Περιγράφοντας τη ζωή στο Δρομοκαΐτειο και παραβάλλοντάς τη με τη ζωή και τις πράξεις των λογικών ο ποιητής διαπραγματεύεται, φτάνοντας σε ύψη ποιητικού μεγαλείου, όλη την ειρωνεία της ανθρώπινης ύπαρξης αλλά και ζητήματα όπως η μοναξιά, η ματαιοδοξία, ο ανθρώπινος προορισμός, ενώ δίνει και σπουδαία στοιχεία για την εποχή.
Το έργο ερμηνεύει ο Πέτρος Ξεκούκης, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς που έχει υπηρετήσει πολλά είδη θεάτρου και έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές και που εδώ κάνει μια θεαματική στροφή στην καριέρα του χτίζοντας έναν πολύ δύσκολο αλλά και γοητευτικό ρόλο.
Η θεατρική διασκευή είναι του Αντώνη Παπαϊωάννου, η σκηνοθεσία της Τόνιας Σταυροπούλου, η μουσική και τα τραγούδια του Σπύρου Κουρκουνάκη και τα σκηνικά και κοστούμια του Γιώργου Γιώνα.
Η παράσταση δίνεται με την υποστήριξη του Δήμου Σερρών
Τιμή εισιτηρίου: 10€
Η παράσταση παίχτηκε ήδη στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, στα πλαίσια ενός αντιρατσιστικού φεστιβάλ, Επίσης στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης στα Χανιά, στη Χαλκίδα, στον Βόλο, στο διεθνές συνέδριο ψυχιατρικής στα Χανιά, τον Μάϊο, αι στις Σέρρες.