Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το προσχέδιο νόμου για τα «κλειστά» Επαγγέλματα - Τι αλλάζει σε κάθε περίπτωση



Τι αλλάζει για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα (δείτε στο τέλος του θέματος, το πλήρες προσχέδιο νόμου και τα ενημερωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών). Εξάλλου σήμερα ξεκίνησε η διαβούλευση του νομοσχεδίου με τίτλο «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας - κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», η οποία θα ολοκληρωθεί την προσεχή Τρίτη.
Το νομοσχέδιο  που παρουσιάζεται εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Με αυτό αίρονται όλοι οι περιορισμοί κατά την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων, καταργούνται για τους δικηγόρους οι γεωγραφικοί περιορισμοί, οι υποχρεωτικές ελάχιστες αμοιβές και το σύστημα προείσπραξης της αμοιβής από το Δικηγορικό Σύλλογο. Για τους ορκωτές λογιστές , καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ωρομίσθιο. Για τους συμβολαιογράφους επανακαθορίζεται η αναλογική αμοιβή ώστε να βαίνει μειούμενη όσο αυξάνει η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής. Για αρχιτέκτονες και μηχανικούς στα ιδιωτικά έργα  καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές και το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ, αλλά για να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς. Στις  μελέτες δημοσίων έργων οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής. Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δύο κεφάλαια: Στο δεύτερο περιλαμβάνονται οι προαναφερθείσες ρυθμίσεις για δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συμβολαιογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς και ορκωτούς λογιστές. Στο πρώτο μέρος, εφαρμόζεται η συνταγματική πρόβλεψη για ελεύθερη άσκηση επαγγέλματος καταργώντας περιορισμούς, επί της αρχής, στην άσκηση οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας, επιτρέποντας ταυτόχρονα μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων την επιβολή περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Ειδικότερα καταργούνται: Α) Περιορισμοί ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus) Β) Η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής Γ) Οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος Δ) Οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων Ε) Οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων Ζ) Η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή Η) Οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο Θ) Η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών Ι) Η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος

-Δείτε εδώ το Ενημερωτικό Σημείωμα για την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση
-Δείτε εδώ την εισηγητική έκθεση στο προσχέδιο νόμου
-Δείτε εδώ το πλήρες προσχέδιο νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα που κατατίθεται στη Βουλή


  eklogika.gr