Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Επεισόδια και προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας

Συλλήψεις και προσαγωγές στο Σύνταγμα. Ένταση στα Εξάρχεια. Στις 25 ανέρχονται οι προσαγωγές, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. Τρεις τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες.

Ομάδα αντιεξουσιαστών χρησιμοποίησε νωρίτερα το μετρό στο Σύνταγμα ως «ορμητήριο», για να απωθηθεί αργότερα από τα ΜΑΤ με χρήση χημικών. Ακολούθησαν συλλήψεις και περίπου δέκα προσαγωγές. Την ίδια στιγμή, στα Εξάρχεια -στο Πολυτεχνείο- κουκουλοφόροι έχουν επιδοθεί σε πετροπόλεμο με τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, οι προσαγωγές από τη σημερινή πορεία έχουν φτάσει τις 45.
Η ΕΛ.ΑΣ με ανακοίνωσή της νωρίτερα έκανε λόγο για 25 προσαγωγές κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Οι προσαχθέντες μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ, όπου θα γίνει εξακρίβωση στοιχείων και θα εξεταστούν για να διαπιστωθεί αν είχαν εμπλοκή στα επεισόδια.
Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, αυτή τη στιγμή επικρατεί ηρεμία στην Αθήνα και καθαρίζονται οι δρόμοι από αντικείμενα και φωτιές, προκειμένου να δοθούν στην κυκλοφορία.

Tρεις τραυματίες

Την ίδια στιγμή, τρία άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα στα Προπύλαια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για έναν πολίτη τον οποίον ξυλοκόπησαν νεαροί στο Πάρκο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, επειδή τον θεώρησαν ως αστυνομικό της Ασφάλειας, μια γυναίκα που υπέστη σοκ όταν έσκασε δίπλα της φωτοβολίδα στη διασταύρωση των οδών Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου και έναν ακόμα άνδρα που βρέθηκε τραυματισμένος στη γωνία Αιόλου και Σταδίου, όπου όμως δεν υπήρχαν αστυνομικοί και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες τραυματισμού του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο όγκος των διαδηλωτών (μαθητών, φοιτητών, συνδικαλιστών) που συμμετείχαν στην πορεία προς τιμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κυμαίνεται από 5.000 έως 7.000. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται παραταγμένες μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.
Νωρίτερα, νεαροί από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, που βρίσκονταν στα Προπύλαια, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Σίνα, έκαψαν στάση λεωφορείου και έφτιαξαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, τους οποίους πυρπόλησαν, μεταφέροντας έναν από τους κάδους, φλεγόμενο, στη μέση της οδού Πανεπιστημίου.
Ταυτόχρονα, πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στις δυνάμεις των ΜΑΤ, καθώς και σε διμοιρία που βρισκόταν κατά μήκος του δρόμου με κατεύθυνση την Ομόνοια. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα. Επίσης, οι αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν έναν τηλεφωνικό θάλαμο.

Μικροεπεισόδια από το μεσημέρι

Το μεσημέρι σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδα νεαρών στο ύψος της Σταδίου στη 1 το μεσημέρι πέταξε νεράντζια και πέτρες εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.
Ωστόσο, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων που φορούσαν κουκούλες και προηγούνταν της πορείας πετούσαν κατά μήκος της Σταδίου πέτρες εναντίον καταστημάτων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να έχουν προξενήσει ζημιές κυρίως σε τζαμαρίες.
Γύρω στις 13: 30 η πορεία βρισκόταν στο ύψος του ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία».
Νωρίτερα, ομάδα μαθητών πέταξε πέτρες και νεράντζια εναντίον του Α΄Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ιδιαίτερες ζημιές.
Επίσης, άλλοι μαθητές που έχουν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος του ΚΑΤ κλείνουν εναλλάξ για λίγη ώρα τα ρεύματα κυκλοφορίας.

Ενός λεπτού σιγή από τα μέσα σταθερής τροχιάς

Ακινητοποιημένα για ένα λεπτό θα παραμείνουν στις 20:30 οι συρμοί των μέσων σταθερής τροχιάς σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Σχετική απόφαση πήραν τα σωματεία των εργαζομένων του ΜΕΤΡΟ, των ΗΣΑΠ και του ΤΡΑΜ.

AΠE