Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η ηχηρή σιωπή του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Σταύρου Δήμα


Πηγή : enet.gr
Στους οκτώ μήνες που έχει αναλάβει την αντιπροεδρία της Ν.Δ., με αρμοδιότητα μάλιστα επί των οικονομικών, η φωνή του Σταύρου Δήμα έχει ακουστεί σπανιότατα.

Τόσο που κάποιοι εντός Ν.Δ. τον αποκαλούν πλέον «ο άφαντος αντιπρόεδρος». Ως επίτροπος Περιβάλλοντος στην Ε.Ε. ο κ. Δήμας δεν χαρακτηριζόταν από «αφωνία». Είχε θεωρηθεί μάλιστα ως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, καθότι ένθερμος υποστηρικτής της «πράσινης οικονομίας». Η θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έληξε το 2009. Στην προεκλογική κούρσα της Ν.Δ. υποστήριξε τον Αντ. Σαμαρά. Η τοποθέτησή του στην αντιπροεδρία θεωρήθηκε άνοιγμα του προέδρου της Ν.Δ. στους «κεντρώους ψηφοφόρους του κόμματος». Από τότε ωστόσο έως και σήμερα ο αντιπρόεδρος διανύει μια μακρά περίοδο σιωπής. Η τελευταία φορά που ο πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. μίλησε ήταν τον Οκτώβριο, σε προεκλογικές εκδηλώσεις των υποψήφιων δημάρχων Κ. Γκιουλέκα και Κ. Χριστόπουλου και του υποψήφιου περιφερειάρχη Γ. Παπαναστασίου.
Οι δηλώσεις του στη συγκέντρωση του Κ. Γκιουλέκα στη Θεσσαλονίκη είχαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναφέρθηκε στις θέσεις της Ν.Δ. για το «άλλο μείγμα πολιτικής», αλλά και για την υπόσχεση του Αντ. Σαμαρά περί εξαφάνισης του ελλείμματος εντός 18μήνου: «Δεν καταλαβαίνω», είπε ο αντιπρόεδρος, «την κριτική που δέχεται ο Αντ. Σαμαράς επειδή είπε πως θα μηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε σωστά ένα υψηλό στόχο και με το πρόγραμμα του κόμματος θα τον υλοποιήσει. Αλλά τι έγινε αν η επίτευξή του έρθει σε 20 ή 24 μήνες;»
Η... επέκταση του χρονοδιαγράμματος, που έχει τεθεί διά χειλέων του προέδρου της Ν.Δ., από τον αντιπρόεδρο επί των οικονομικών ερμηνεύτηκε τότε από πολλούς, εντός και εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως έμμεση έκφραση αμφιβολιών για την επίτευξη του στόχου.
Ανθρωποι δε που συνομιλούν μαζί του εκφράζουν την άποψη πως ο πρώην επίτροπος είναι αμήχανος ενώπιον των τεκταινομένων. Βλέπει, λένε, τεράστιες αδυναμίες στην κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα και «λαϊκιστικές θέσεις» στη Ν.Δ. Και αν κληθεί να χαρακτηρίσει τα κυβερνητικά πεπραγμένα, αναπόφευκτα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την «αποστασιοποίηση» και από την επίσημη θέση της Ν.Δ.
Πρόσφατα του αποδίδεται η «πατρότητα» της μεταβολής -επί το σοβαρότερο- της αλλαγής στάσης της Ν.Δ. ως προς το μνημόνιο, με την υιοθέτηση μιας λιγότερο ακραίας και θορυβώδους στάσης. Οι γνωρίζοντες το συσχετίζουν και με την παρουσία του στην τελευταία συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα, όπου οι πληροφορίες φέρουν τον Στ. Δήμα να τοποθετήθηκε διά μακρόν, κατόπιν εντολής του προέδρου, καθώς η ευρωπαϊκή του θητεία του επιτρέπει να γνωρίζει πώς να τους μιλάει. Δημοσίως, ωστόσο, παραμένει φειδωλός. Ισως γιατί, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν καλά, ο 69χρονος κορίνθιος πολιτικός μιλάει μόνο όταν έχει κάτι να πει επί της ουσίας.