Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Η Κινεζική Πρωτοχρονιά του 2020 και το ακριβό τίμημα της Ιταλίας

Της Λέττας Καλαμαρά

Κάτι δεν πάει καλά τελικά με τις Πρωτοχρονιές του 2020 που δεν είναι και από τις καλύτερες για τους πολίτες του κόσμου. Μετά την έλευση του κινεζικού αρουραίου που μετά βίας γιορτάστηκε εν μέσω του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, παρά τους αρχικούς μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς, έρχεται και η σειρά της Πρωτοχρονιάς των Περσών (Nowruz) να στιγματιστεί από την επιθετική εξάπλωση του Covid -19 που μέχρι στιγμής στο Ιράν έχει κοστίσει τη ζωή σε 1.433 ανθρώπους, κατατάσσοντας τη συγκεκριμένη χώρα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τα περισσότερα θύματα, μετά την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία.              

Mιας και ο λόγος για Πρωτοχρονιές σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια γιορτάζεται η Κινεζική Πρωτοχρονιά σε μια προσπάθεια σύσφιγξης κυρίως των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Για την Κινεζική Πρωτοχρονιά του 2020 (24 Ιανουαρίου – 8 Φεβρουαρίου 2020) είχε αποφασιστεί κάτι αντίστοιχο.

Η Ιταλία είχε πάρει τα ηνία και είχε προγραμματίσει φαντασμαγορική γιορτή σε όλη την επικράτειά της, με έμφαση όμως στο Βορρά εκεί που η βιομηχανία της μόδας και των πολυτελών ειδών περίμενε τους Κινέζους να κατακλύσουν τα μαγαζιά της. Η πόλη του Μιλάνου, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, ήταν και  η πρώτη ιταλική πόλη που έχει δικό της διαφημιστικό κανάλι στην κινεζική υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων και κοινωνικής πλατφόρμας WeChat. Το Μιλάνο είναι επίσης η πιο δημοφιλής μεγάλη πόλη στην Ιταλία για τους Κινέζους τουρίστες και σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, εκτιμάται ότι 220 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στο Μιλάνο τα επόμενα πέντε χρόνια - εκρηκτική ανάπτυξη σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια. 


Η καρδιά λοιπόν της γιορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ήταν στο Μιλάνο και ειδικότερα στη Via Paolo Sarpi και πέριξ αυτής που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες Chinatown στη γείτονα χώρα, η άλλη βρίσκεται στο Πράτο της Tοσκάνης. Το Μιλάνο,  είχε οργανώσει στο διάστημα από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2020 ειδικές εκδηλώσεις μόδας ακριβώς λόγω της επίσκεψης των Κινέζων τουριστών για την Πρωτοχρονιά τους. Επίσης στο Στάδιο του Σαν Σίρο είχε οργανωθεί αγώνας στον οποίο οι παίκτες θα έπαιζαν με φανέλες με τα ονόματά τους γραμμένα με κινεζικά ιδεογράμματα. Άρχισαν να φτάνουν λοιπόν πολύ νωρίτερα οι πτήσεις με Κινέζους τουρίστες, ενώ η Κίνα είχε αρχίσει να νοσεί ήδη από το Δεκέμβριο και το ξέσπασμα του ιού τους αιφνιδίασε όλους. Στις 27 Ιανουαρίου ξεκίνησαν στην Ιταλία οι πρώτες ακυρώσεις των εκδηλώσεων για την Κινεζική Πρωτοχρονιά δύο ημέρες όμως αφότου είχαν ήδη ξεκινήσει οι πολυπληθείς γιορτές δηλαδή στις 25 Ιανουαρίου. Οι πτήσεις από την Κίνα απαγορεύθηκαν στις 31 Ιανουαρίου.


Στον υπόλοιπο κόσμο
Η γιορτή του Αρουραίου της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, εκτός από την Ιταλία, είχε οργανωθεί παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Οι προσκλήσεις για τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων στο διάστημα μεταξύ 25 Ιανουαρίου έως 8 Φεβρουαρίου 2020 φιγουράριζαν παντού, σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, σε ειδικές τουριστικές εκδόσεις. Το μενού περιελάμβανε παρελάσεις κινεζικών αρμάτων με πλήθος Κινέζους να τις επανδρώνουν, ημέρες γευστικής κινεζικής πανδαισίας φτιαγμένες από τα χέρια Κινέζων μαγείρων που έφτασαν από την κομμουνιστική Κίνα στις πρωτεύουσες του κόσμου για να διδάξουν το αυθεντικό μοντέλο ασιατικής μαγειρικής.

Λας Βέγκας, Παρίσι, Ρώμη, Λίβερπουλ, Νέα Υόρκη αλλά και άλλες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία. είχαν οργανωθεί για να γιορτάσουν τον Κινεζικό ποντικό ως σύμβολο αναγέννησης. Η Ελλάδα συμμετείχε στο διεθνή χορό της Πρωτοχρονιάς του Ποντικού. Στην εκδήλωση «Χαρούμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου 2020 παρουσιάστηκαν χοροί, ακροβατικά και τραγούδια από Κινέζους καλλιτέχνες, παρουσία της πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Τσιγιουέ Τσανγκ. Όπως γράφτηκε τότε «ο χώρος του εορτασμού ήταν γεμάτος από πολλά μέλη της κινεζικής παροικίας στην Αθήνα καθώς και από ανώτατα στελέχη της πόλης Τσονγκτσίνγκ, η οποία θεωρείται η πιο αναπτυσσόμενη πόλη στον κόσμο για το 2020. Η Τσονγκτσινγκ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα, με πληθυσμό 33 εκατομμυρίων κατοίκων, διαθέτει πολλές ιαματικές πηγές, τις οποίες η αντιπροσωπεία της πόλης προβάλλει στο πλαίσιο της προώθησης του τουρισμού της Κίνας.

Και όλα αυτά ενώ η Ελλάδα έδινε οδηγίες και για τον νέο κορονοϊό για όσους ήθελαν αντίστροφα να γιορτάσουν στην Κίνα την Πρωτοχρονιά, λέγοντας συνοπτικά: «Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού. Έως σήμερα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση από άτομο σε άτομο ή μετάδοση σε επαγγελματίες υγείας. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονται είτε επισκέπτονται συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Στις 13 Ιανουαρίου 2020 το Υπουργείο Υγείας της Ταϋλάνδης ανακοίνωσε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο εισαγόμενο κρούσμα νέου κοροναϊού (2019-nCoV)  από την πόλη Wuhan, Επαρχία Hubei, Κίνα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου στην Κίνα και στην Ταϋλάνδη». 


Thedayaftergr