Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ραγδαιες οι πολιτικες εξελιξεις Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς μετά από την κόντρα του με τον Καμμένο και την μη κάλυψη από Τσίπρα που εκτελεί πλέον και χρέη υπουργού Εξωτερικών:




https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/09/kotzias-skopiano-500.jpg
Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης. Η παραίτηση που υπέβαλε ο Νίκος Κοτζιάς έγινε στις 2 το μεσημέρι στον πρωθυπουργό που την έκανε αμέσως δεκτή.
https://www.eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2018/10/tsipras1-500.jpg Από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εκτελεί πλέον και χρέη υπουργού Εξωτερικών: «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.  Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο
Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ο Πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και κατόπιν εγώ τις δικές μου» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στο twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του. « Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.
Η αιτία είναι η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του από τον Πάνο Καμμένο κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε εχθές.
Είμαστε σε αναμονή της επιστολής παραίτησης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αποχώρησε από την κυβέρνηση αντιδρώντας στην ιδέα να συγκυβερνεί πλέον με τον κ. Καμμένο που με τις θέσεις του δυναμιτίζει όλη την δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο εξωτερικών σε φλέγοντα ζητήματα.
Ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου έδειχνε ότι δεν θα είχε πολύ μεγάλο μέλλον στην κυβέρνηση.
Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα σήμερα όταν κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA ουσιαστικά έδειξε την πόρτα της εξόδου στον υπουργό τονίζοντας ότι: «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο.
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την oποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς.
Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».
 Η παραίτηση Κοτζιά έρχεται σε μία στιγμή που τα μέτωπα στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής είναι πάρα πολλά και δύσκολα. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση εκκρεμούν, ο κ. Κοτζιάς επρόκειτο να συμπροεδρεύσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι στο προσκήνιο και τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούρκους να «βγάζουν» ξανά το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» και να αμφισβητούν την ΑΟΖ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας.
Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν ένα και μόνο πράγμα. Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν βρει απλά έναν τρόπο συνύπαρξης, αλλά ο δεύτερος κρατά όμηρο τον πρώτο υπό τον φόβο πτώσης της κυβέρνησης.
Εκεί που καταλήγουμε, όμως, είναι πως ακόμα κι αν ο Πάνος Καμμένος συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις μετά βίας 1,5%, είναι ο ισχυρός στην σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Προς το παρόν η εξίσωση τελειώνει ως εξής: Ο Τσίπρας στο ΥΠΕΞ, ο Καμμένος σε ρόλο πρωθυπουργεύοντος, και ο Κοτζιάς… σπίτι του.
Ποιος είναι ο επόμενος σταθμός του τραίνου, λοιπόν, την ώρα που ο Πάνος Καμμένος διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και υπηρετεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός, κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εξωτερικών;