Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Θέατρο με σκηνοθέτες Τσίπρα και Καμμένο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν ήταν αστειάκι. Ήταν η περιγραφή της ωμής πραγματικότητας. Μιλάω για τη δήλωση – σχολιασμό Τσίπρα των δηλώσεων Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αντιδράσεις επί των οποίων μονοπώλησαν για μέρες την επικαιρότητα, λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά.
Όταν ο κ. Τσίπρας δήλωνε «έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται ‘Πάνος', λέγεται ‘Michael'», το εννοούσε.
Οι δυο τους είναι συνεννοημένοι, παίζουν παιχνίδι για τις καρέκλες τους και γι’ αυτό παίζουν θέατρο.
Έχουν συμφωνήσει να παριστάνει τον ανένδοτο «Μακεδονομάχο» ο Καμμένος, να επαναστατεί στα λόγια
και στην πράξη να αφήνει να προχωρά η Συμφωνία των Πρεσπών και να δημιουργεί τετελεσμένα.
Ακόμη και οι εντός των ΑΝΕΛ διαφωνίες τεχνητές είναι. Συνεννοημένες.
Ο κ. Καμμένος γνώριζε από την αρχή ότι ο κ. Τσίπρας θέλει οπωσδήποτε να προχωρήσει η Συμφωνία. Αν οι δυο τους δεν ήταν συνεννοημένοι, ο Καμμένος θα έλεγε «ως εδώ, χωρίζουμε τα τσανάκια μας. Δεν μπορώ να συνεχίσω την συνεργασία μου με κάποιον που θέλει να ξεπουλήσει τη Μακεδονία, ασχέτως αν τελικά η συμφωνία θα περάσει από τη σκοπιανή Βουλή».
Αντίθετα, ζήτησε και έλαβε και άλλες θέσεις στον ανασχηματισμό. Είναι αυτή συμπεριφορά ανθρώπου που σκοπεύει να ρίξει την κυβέρνηση; Τους βάζει τώρα για να τους ρίξει σε λίγους μήνες;
Ο κ. Καμμένος δεν είπε λέξη όταν ο Ζάεφ δήλωσε πως με τον Τσίπρα συμφώνησαν για την «μακεδονική» γλώσσα σε ένα πάρκινγκ της Δοϊράνης.
Ο κ. Καμμένος δεν έχει πει λέξη για τη σύσταση της Μικτής Επιτροπής Ελλάδας – Σκοπίων για την αλλαγή των σχολικών βιβλίων.
Αφήνει μια χαρά να προχωρούν τα πράγματα και λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν ο Κοτζιάς φέρει τη συμφωνία για κύρωση στο κοινοβούλιο.
Και εδώ, δηλώνει πως θα βάλει μεν κομματική πειθαρχία, αλλά αν κάποιοι δεν πειθαρχήσουν «καλό τους ταξίδι».
Δηλαδή ο Καμμένος ξέρει ότι, υπό αυτές τις συνθήκες – με δεδομένο δηλαδή ότι κάποιοι δικοί του δεν θα ψηφίσουν – δεν μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν θα έχει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για να την ρίξει. Διότι δεν θέλει να την ρίξει!
Αν ο κ. Καμμένος δεν έπαιζε θέατρο, θα είχε ήδη διαγράψει τους διαφωνούντες. Θα τους είχε αποσύρει από την κυβέρνηση. Θα είχε διώξει κλοτσηδόν τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, διότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι ο εαυτός του, είναι η φωνή του προέδρου στο κοινοβούλιο, απαγορεύεται να διαφωνεί. Όταν διαφωνεί είτε σηκώνεται και φεύγει, είτε τον αποπέμπει ο πρόεδρος. Είναι τέτοιο το αξίωμα – γι’ αυτό και είναι το μόνο αξίωμα για το οποίο δεν στήνεται κάλπη, αλλά διορίζεται απευθείας από τον πρόεδρο.
Αν, λοιπόν, ο Καμμένος διαφωνούσε πραγματικά, θα το ξέκοβε από την πρώτη στιγμή: Σταματάς ή σε ρίχνω!
Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με άλλο ένα θέατρο, με σκηνοθέτες Τσίπρα και Καμμένο!

 elzoni.gr