Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Περίοδος εξετάσεων για Κυβέρνηση, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής - Ετοιμάζονται για σκληρές μάχες σε όλα τα επίπεδα

Περίοδο εξετάσεων για τα “μάτια” των “πιστών” και των πιθανών ψηφοφόρων τους διανύουν, παρότι κινούνται ακόμη σε μη προεκλογική ζώνη, το κυβερνών κόμμα, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής, οι αρχηγοί των οποίων ετοιμάζονται για την αυριανή μάχη των εντυπώσεων με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Τα επιτελεία τους γνωρίζουν βεβαίως ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι περισυλλογής και προετοιμασίας για το πρώτο “καυτό” εξάμηνο του 2018, που θα
κρίνει την δυνατότητά τους να περάσουν τον πήχη που εκείνα ορίζουν με βάση τον σχεδιασμό και τις εντολές των ηγεσιών τους. Το Μέγαρο Μαξίμου διεκδικεί “επανεκκίνηση” με ότι αυτό σημαίνει σε μια φάση που οι δημοσκοπήσεις διατηρούν ισχυρό προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία και υψηλές προσδοκίες για την κεντροαριστερά. Η Νέα Δημοκρατία “γκαζώνει” για να μην αυξηθούν οι “απώλειες” στα γκάλοπ που ήδη καταγράφονται και από την ενίσχυση της εικόνας της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή στην ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. Και το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει δυναμική που όμως για να την διατηρήσει, καλείται να περάσει επιτυχώς από το νέο κρας-τεστ του Συνεδρίου και των εσωτερικών ανακατατάξεων.
Το “ζέσταμα” του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, δεν ήταν παρά μια ισχυρή ένδειξη για το πως τα τρία κόμματα ετοιμάζονται για το σκληρό ροκ και την αναμέτρηση των επόμενων μηνών. Ο Αλέξης Τσίπρας για παράδειγμα επέλεξε να αναμετρηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ώρα που επιχειρούσε με το Συνέδριό του να αποδειχθεί κυρίαρχος στο γαλάζιο στρατόπεδο: μίλησε στο δικό του Συνέδριο, στην Δυτική Αττική μετά από τις φονικές πλημμύρες. Διεκδίκησε στην πραγματικότητα την σύγκριση στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης και της επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας, θέλοντας να ξεπεράσει την “παγωμένη” εικόνα από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Ελευσίνα και τη Νέα Πέραμο. “Στρατιά” υπουργών και υφυπουργών παρατάχθηκε στην πρώτη σειρά του Συνεδρίου για να χειροκροτήσει τον πρωθυπουργό, ενώ μία ημέρα πριν προσπαθούσαν να ανακοινώσουν σειρά υποστηρικτικών μέτρων ανά τομέα και με ορίζοντα γρήγορης υλοποίησης.
Είναι πασιφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παίξει με ισχυρά χαρτιά στο μέτωπο της καθημερινότητας, βάζοντας όμως στοίχημα ανάκαμψης για την έναρξη της συζήτησης γα το χρέος “καπάκι”, μετά την τρίτη αξιολόγηση. Πρόκειται για το αφήγημα που υπόσχεται προς τους ψηφοφόρους του 2015 την επιστροφή στις “καλύτερες μέρες” με το σύνθημα των επόμενων εκλογών να προβάλει από τώρα. Όλα δείχνουν ότι αφήγημα και σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος θα είναι του τύπου “εκείνοι σας έβαλαν στα μνημόνια, εμείς θα σας βγάλουμε- έρχεται η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη πλευρά μάχεται καταρχάς για να αποδείξει στο ευρύ κοινό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι συμπαγής και δεν τεμαχίζεται σε καραμανλικούς, σαμαρικούς και άλλους. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι πριν ανέβει στο βημα του Συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής έσπασε την πολυετή “αφωνία” του και προέβη σε μια σύντομη, άνευρη και γενικόλογα υποστηρικτική δήλωσή του. Έμπειρα στελέχη λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εκλήθη εμμέσως πλην σαφώς από την Φώφη Γεννηματά να “απολογηθεί” για τις ευθύνες δημιουργίας της κρίσης, αποφάσισε να κάνει δήλωση μετά το τετ-α-τετ που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του. Ο κ. Καραμανλής δεν ανέφερε με την δήλωσή του, το όνομα του νυν αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, όμως επικαλέστηκε την ανάγκη να οδηγηθεί ενωμένη η παράταξη στις επόμενες μάχες. Ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να απαντήσει γιατί και ποιος έριξε την κυβέρνησή του- με αφορμή την συνέντευξη του Νίκου Βούτση ο οποίος έκρινε ότι την έριξε η τρόϊκα. Και οι τρει μαζί οι κ.κ. Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς εμφανίστηκαν με προφανή στόχο να πείσουν τους οπαδούς τους θα οδηγηθούν ενωμένοι στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες- και να “χτυπήσουν” με όρους αυτοδυναμίας τη νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Κίνημα Αλλαγής δια της Φώφης Γεννηματά περιέγραψε από το “γήπεδο” της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκοψε την φόρα του για μετεκλογικές συνεργασίες- παρότι ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέχεια φάνηκε ότι κλείνει το μάτι για τη επόμενη μέρα. Εντούτοις η κυρία Γεννηματά εμφανίστηκε αποφασισμένη να εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι η κεντροαριστερά δεν θα γίνει το δεκανίκι της ΝΔ- άλλωστε έδειξε ότι πιστεύει στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής μετά και το δικό του Συνέδριο. Έτσι μετά την αυριανή μάχη σε επίπεδο αρχηγών στην βουλή, η κυρία Γεννηματά σκοπεύει να κλείσει τις εκκρεμότητες που αφορούν στην διοργάνωση του Συνεδρίου- προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και η πρεμιέρα για τον συντονισμό με την σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου στο οποίο προεδρεύει η ίδια και συμμετέχουν οι κ.κ. Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης και Παπανδρέου (με αλφαβητική σειρά). Οι πληροφορίες λένε ότι η κυρία Γεννηματά θα ξεκαθαρίσει ότι το Συνέδριο θα γίνει οπωσδήποτε πριν το Πάσχα, δηλαδή μέσα στον προσεχή Μάρτιο, έτσι ώστε η παράταξη να είναι πανέτοιμη και για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το 2018.

thecaller.gr