Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Νέα έρευνα: Τα 140 Προαπαιτούμενα του Μνημονίου Με Απλά Λόγια



Νέα έρευνα
Τα 140 Προαπαιτούμενα του Μνημονίου με Απλά Λόγια
Πόσο καλά γνωρίζουμε τα μέτρα που προβλέπονται σε ένα Μνημόνιο; Σε ποιο βαθμό τα κατανοούμε διαβάζοντάς τα; Τι πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να "κλείσει" μια αξιολόγηση;

Η νέα δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις δίνει απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις εξηγώντας με απλά λόγια τι είναι το καθένα από τα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης του Ιουνίου του 2017. Ήταν μία σημαντική αξιολόγηση καθώς είναι η τελευταία που έχει ολοκληρωθεί και πρόκειται για εκείνη με την πιο λεπτομερή και συγκεκριμένη λίστα προαπαιτούμενων.

Η έρευνα της διαΝΕΟσις δεν αξιολογεί αυτά τα μέτρα, ούτε παρακολουθεί την πορεία υλοποίησής τους, αλλά καταγράφει το περιεχόμενό τους με απλό και κατανοητό τρόπο. Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε πολίτη που θέλει να καταλάβει τι είδους μέτρα ακριβώς περιλαμβάνει ένα μνημόνιο, κάτι που από την αρχή της κρίσης και μέχρι τώρα δεν έχει εξηγηθεί αρκετά αποτελεσματικά. 

 
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα (PDF)
Σε τι αφορούν τα μέτρα;
Από τα 140 σημεία της δεύτερης αξιολόγησης,
17 αφορούν σε αλλαγές στον μηχανισμό είσπραξης εσόδων, με 8 από αυτά να επικεντρώνονται στη λειτουργία της ΑΑΔΕ. Τα 16 προβλέπουν αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, ενώ 12 ρυθμίζουν την αγορά ενέργειας. Τέλος 14 αναφέρονται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, 8 αφορούν στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και 6 περιγράφουν δημοσιονομικά μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.
Η δημοσιογραφική έρευνα της διαΝΕΟσις καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εξακολουθεί να είναι η κύρια προτεραιότητα του Μνημονίου και δεύτερον ότι είναι αρκετά τα σημεία που προβλέπουν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Γνωρίζατε ότι…
  • όλα τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 θα πρέπει να αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%, ώστε το επιπλέον του 3,5% ποσοστό (μέχρι και 1% επιπλέον) να μπορεί διατεθεί για την εφαρμογή αντίμετρων για κοινωνικές παροχές, ως αντιστάθμισμα στην προβλεπόμενη περικοπή των συντάξεων κατά 1%.
  • τα προβλεπόμενα για την ανάπτυξη αντίμετρα από το 2020 θα υπολογιστούν επίσης με τον ίδιο τρόπο.
  • η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. που δεν είχε κανένα πρόγραμμα “Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος” και ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου μεγάλου προνοιακού προγράμματος ήταν μνημονιακή υποχρέωση.
  • υπάρχουν προαπαιτούμενα για διαδικαστικά θέματα, όπως η επιβολή της επιτάχυνσης της επεξεργασίας για απονομή συντάξεων των αιτήσεων που έγιναν στο διάστημα ανάμεσα στην ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου» και στην εφαρμογή του.
  • προβλέπεται η συνέχιση της χαρτογράφησης των ελληνικών δασών, η οποία παραμένει εκκρεμμής εδώ και δεκαετίες.
  • περιλαμβάνεται σημείο που προωθεί τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στις προμήθειες των νοσοκομείων.
  • υπάρχουν μέτρα που αλλάζουν την οργάνωση του δημόσιου τομέα, όπως είναι η δημιουργία οργανογραμμάτων ή ακόμα και μέτρα με στόχο την απο-πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, όπως ο ορισμός των νέων θέσεων για τους ειδικούς και τομεακούς γραμματείς των υπουργείων.
  • υπάρχει η ρύθμιση τα πολιτικά κόμματα να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις τους ως ενέχυρο για να πάρουν δάνεια

  • Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα  Διαβάστε τη σύνοψη των βασικών συμπερασμάτων