Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ - Για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ενημερώθηκε ο ΠτΔ


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε σήμερα, σε ιδιωτική συνάντηση, τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργο Στασινό, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόταση θεσμοθέτησης ενός καινοτόμου εργαλείου πολιτικής γης, του «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System), δηλαδή ενός ενιαίου ψηφιακού χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές.


Όπως παρουσιάστηκε αναλυτικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στόχος της πρωτοβουλίας του Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, «με το πάτημα ενός κουμπιού» στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

«Ενημέρωσα σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - και διαπρεπή νομικό και συνταγματολόγο - Προκόπη Παυλόπουλο για την καινοτόμα πρόταση να υπάρξει επιτέλους στη χώρα ένα και μόνο, ενιαίο, ψηφιακό εργαλείο αποτύπωσης κάθε είδους θεσμικής γραμμής προστασίας και ρύθμισης του χώρου, ώστε να προωθήσουμε αποτελεσματικά κάθε είδους και μεγέθους επένδυση και να προστατέψουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον, καταπολεμώντας παράλληλα τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ωριμάσει η πρόταση πολιτικά μέσα στους επόμενους μήνες ώστε να μπορέσει να προχωρήσει, ει δυνατόν με διακομματική συναίνεση, ως ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού, ως μία μεταρρύθμιση με «εθνική ιδιοκτησία».

Η λύση, κατά τον Γιώργο Στασινό, είναι σήμερα απλή στη βάση της: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων γεωχωρικών δεδομένων για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης. Ένας χάρτης με βάση το ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων. Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη. «Πρόκειται για δημόσια δεδομένα, τα οποία πρέπει να είναι προσβάσιμα στον κάθε πολίτη», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, όπως επίσης ότι «το έγγραφο, που θα περιλαμβάνει τις πληροφορίες θα πρέπει να έχει ισχύ διοικητικής πράξης. Μια διοικητική πράξη, που θα δεσμεύει το δημόσιο έναντι του πολίτη».

Γραφείο Τύπου ΤΕΕ- Χριστίνα Ντζόιδου