Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Έντονο το ενδιαφέρον της Ιταλικής αγοράς για το τουριστικό προϊόν της Πελοποννήσου Συνεργασία Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρείας

Εμφάνιση IMG_1825.JPG
Σε μια από τις μεγαλύτερες για την Πελοποννησιακή τουριστική αγορά έκθεση, την  ΒΙΤ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει, αφενός μεν το τουριστικό δυναμικό της, αφετέρου δε, το ισχυρό της  πλεονέκτημα, που είναι το πολιτιστικό και πολιτισμικό της απόθεμα. Συγκεκριμένα, από 2-4 Απρίλη στη Fierra Milano οι  πολυπληθείς επισκέπτες, που κατέκλυσαν την έκθεση ΒΙΤ 2017, έδειξαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τη «Μυθική Πελοπόννησο».

Εμφάνιση IMG_1821.JPGΗ έκθεση αυτή εστιάζει κατά κύριο λόγο στο χώρο της Μεσογείου, στο χώρο της Εγγύς Ανατολής και γενικά της Ανατολής, με ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις κρουαζιέρας. Ήταν μια έκθεση με χρήσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες των γειτονικών και γενικά των ανταγωνιστικών για την Πελοπόννησο περιοχών. Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού κα Μαντώ  Μπελεγρή εκπροσώπησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην έκθεση αυτή, είχε την ευθύνη της δομής και διαχείρισης του εκθεσιακού χώρου της Περιφέρειας και είχε επίσης άριστη συνεργασία με τους Πελοποννησίους επιχειρηματίες, καθώς και τους εκπροσώπους άλλων Περιφερειών.
Εμφάνιση IMG_1852.JPGΗ Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε εμφανώς τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών. Οι Ιταλοί ενδιαφέρονταν και ζητούσαν να μάθουν  περισσότερες πληροφορίες για την Πελοπόννησο. Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ανάφεραν στην κα Μπελεγρή ότι το  αυξημένο ενδιαφέρον των Ιταλών για την Πελοπόννησο, εκτός της προσέλευσης,  φάνηκε και από τις Β2Β συναντήσεις με πράκτορες και tour operators.
Εμφάνιση IMG_1854.JPGΠαράλληλα, η Σύμβουλος Τουρισμού εκπροσώπησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου  σε δυο σημαντικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Προσκεκλημένη του νέου Προξένου της Ελλάδας στο Μιλάνο κ. Νικόλα Σάκκαρη, το πρωί της Κυριακής παρέστη στην Αρχιερατική λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος πάσης Ιταλίας και Μάλτας κ. Γεννάδιος στον Ελληνορθόδοξο ναό του Μιλάνου
Εμφάνιση IMG_1804.JPGΣε ιδιαίτερη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο η κα Μπελεγρή, του μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις εν όψει του Πάσχα ευχές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη. Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την Πελοπόννησο, αναφέροντας ότι ο Μυστράς και γενικά η Πελοπόννησος και η Βενετία έχουν διασταυρωμένες ιστορικές διαδρομές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του Βυζαντίου και μετά την Άλωση.
Εμφάνιση IMG_1855.JPGΗ σημαντικότερη και τιμητικότερη για την Ελλάδα εκδήλωση, στην οποία παρέστη η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προσκεκλημένη και πάλι του Προξένου της Ελλάδας στο Μιλάνο, έλαβε χώρα στις 2 Απρίλη στο Castello Sforzesco, στην Ακρόπολη του Μιλάνο. Στο εμβληματικό αναγεννησιακό κάστρο, η Ιταλική Φιλελληνική Εταιρεία [ sosieta Filellenica ] πραγματοποίησε συμπόσιο με θέμα «Η διαδρομή της Ελληνικής γλώσσας από το Βυζάντιο στην Αθήνα», με τη συμμετοχή καθηγητών των Πανεπιστημίων της Παβίας και Μιλάνο [έδρες Αρχαίων και Νέων Ελληνικών], καθώς και καθηγητές κλασσικών Λυκείων της Ιταλίας. Το πολυπληθές ακροατήριο του συμποσίου ήταν πανεπιστημιακοί, Ιταλοί Φιλέλληνες και φοιτητές.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας καθηγητής Aldo Pirola στην αρχή του συμποσίου, ανακοίνωσε την παρουσία της εκπροσώπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την προσκάλεσε να χαιρετήσει το συμπόσιο. Η κα Μπελεγρή αφού αναφέρθηκε στην τιμή  που της γίνεται να απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς και Φιλέλληνες που έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τις δυο γλώσσες - τα ελληνικά και τα λατινικά - που αποτελούν τις κολώνες του δυτικού πολιτισμού, μετάφερε τις ευχές του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος έχει χρηματίσει Υπουργός Πολιτισμού και έχει υψηλή ευαισθησία στον τομέα του πολιτισμού  και προσκάλεσε εκ μέρους του Περιφερειάρχη την Ιταλική Φιλελληνική Εταιρεία να επισκεφθεί την  Πελοπόννησο. Οι Ιταλοί Φιλέλληνες ενθουσιάστηκαν με την ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπου Ελληνικής Περιφέρειας και κυριολεκτικά «αγκάλιασαν» την εκπρόσωπο της Πελοποννήσου, επιθυμώντας συνέχεια και συνεργασία.

Μετά τη λήξη του συμποσίου και σε  γεύμα που παρέθεσε ο Ελληνας Πρόξενος, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε  τη δυνατότητα να συνομιλήσει με   το Προεδρείο της Εταιρείας και να διαπιστώσει ότι οι Ιταλοί  Φιλέλληνες  έρχονται σχεδόν κάθε χρόνο στην Ελλάδα για διακοπές. Μάλιστα ο Πρόεδρος της εταιρείας Aldo Pirola αναφέρθηκε στη Μονεμβασία που περνά μέρος του καλοκαιριού του  και δήλωσε ότι η Φιλελληνική Εταιρεία προτίθεται να ονοματιστεί με το όνομα Έλληνα  ποιητή και μάλιστα το όνομα του Γιάννη Ρίτσου. Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας  διαβεβαίωσε το Προεδρείο της Εταιρείας ότι ο Περιφερειάρχης θα αξιολογήσει θετικά την ευκαιρία που δίνεται στην Πελοπόννησο, δεδομένου ότι ένα μεγάλο παράθυρο πολιτισμού ανοίγεται για την Περιφέρεια με τη συνεργασία της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρείας. 

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου