Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ


Άρθρο του Γιώργου Ψυχογιού 
Βουλευτή Κορινθίας – ΣΥΡΙΖΑ, Δικηγόρου

Με αφορμή την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, ακούσαμε διάφορες απόψεις από την αντιπολίτευση, η οποία κάνει κριτική στην οικονομική και φορολογική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση και την κατηγορεί ως υπαίτια για το κλείσιμο και τη φυγή πολλών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και κρίσμη για τη χώρα και τον ελληνικό λαό οικονομική συγκυρία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι αυτή κατάσταση δεν είναι καινούρια, αλλά διαμορφώθηκε και διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, έπειτα από συγκεκριμένες πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πολιτικές βίαιης αναδιανομής εισοδήματος προς τους λίγους και οριζόντιες περικοπές κι επιβαρύνσεις προς τα μεσαία και λαϊκά στρώματα.

Η Κυβέρνηση της Αριστεράς, παρά τα ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο και τις μνημονιακές υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναγκαστεί να εφαρμόσει και η ίδια, πραγματοποιεί και συνεχίζει να θέτει ως στόχο το αντιστάθμισμα των μέτρων αυτών με πολιτικές, όπως η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι προσλήψεις στο ΕΣΥ, η χειροπιαστή βελτίωση του δημόσιου σχολείου, η αποκατάσταση αδικιών στο Δημόσιο με τους επιτυχόντες των διαγωνισμών ΑΣΕΠ του 1998 και 2008, η καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, όπως Εφάπαξ, επιστροφές φόρου και υποχρεώσεις του ΕΟΠΠΥ προς τους δικαιούχους, κλπ.
Προς αυτή την κατέυθυνση κινούνται και μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για την ενίσχυση και προστασία της μικρομεσαίας επιχείρησης:
- 11 δις ευρώ θα πέσουν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016.
Τα (10) δέκα εξ’ αυτών προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το ΕΣΠΑ και το (1) ένα από τη δημιουργία τριών νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Πρόκειται για μια σημαντική ένεση ρευστότητας, που θα δώσει την αναγκαία πνοή στην ελληνική αγορά. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα. Παράλληλα το μοντέλο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων, που προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας, εστιάζει με στοχευμένα προγράμματα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την ανάσχεση της τάσης φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα τα παραπάνω είχαν μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία.
- Νέος Αναπτυξιακός Νόμος:
Ψηφίσαμε πρόσφατα το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που επιδιώκει να μεταχειριστεί με συγκεκριμένο τρόπο διακριτά είδη επενδύσεων, χωρίς «οριζόντια» λογική όπως στο παρελθόν. Τίθεται ανώτατο όριο στο ύψος της ενίσχυσης την οποία δύναται να λάβει κάθε υπαγόμενο επενδυτικό σχέδιο, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της βάσης των ωφελούμενων. Επιδιώκεται πλέον η ενίσχυση κυρίως του αποτελέσματος και της απόδοσης, σε αντιδιαστολή με την μέχρι σήμερα κυρίαρχη λογική της ενίσχυσης επιλέξιμων δαπανών ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος. Τέλος απλοποιούνται οι διαδικασίες  αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.
- Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία:
Με το συγκεκριμένο Νόμο που ψηφίσαμε πριν δύο βδομάδες στη Βουλή ανοίγει πλέον το πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που σε χώρες της Ευρώπης καλύπτει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ. Πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), εισάγεται ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων, μια συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται για να βιοποριστούν από την εργασία τους. Το καινούριο θεσμικό πλαίσιο θα δώσει σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης στους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο συγκεκριμένο καθεστώς.
- Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια:
Η Κυβέρνηση προωθεί πρόταση νόμου για εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, Δημόσιο κλπ. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε υπερχρεωμένες εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες. Εκτός από την παραπάνω νομοθετική πρωτοβουλία έχει αποφασίσει περαιτέρω προς προστασία των οφειλετών τη δημιουργία 30 Κέντρων Ενημέρωσης Δανειοληπτών πανελλαδικά, τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, την τροποποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών και την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας και του ελέγχου των εισπρακτικών εταιρειών.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε,ωστόσο,και τα ζητήματα της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που πιέζουν ιδιαίτερα τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και που θεωρούμε ότι με το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό που θα εφαρμοστεί από το 2017, αλλά και με άλλες κινήσεις, όπως οι παραπάνω, θα ελαφρυνθεί και ενισχυθεί.
Τέλος, ξέρουμε πολύ καλά ως άνθρωποι της δουλειάς, που προερχόμαστε από τα σπλάχνα της κοινωνίας, ότι και τα εργασιακά συνδέονται επίσης με την ανάπτυξη και μόνο μέσα από μια αξιοπρεπή εργασία και επιχειρηματικότητα, με κανόνες, μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς, της οικονομίας και της ζωής του πολίτη.
Και αυτή είναι η επόμενη μάχη που θα δώσουμε.


Κόρινθος, 02.11.2016 

ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ