Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Εμφάνιση IMG_2016_11_10_049.jpgΟ Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης συναντήθηκε σήμερα με τον νέο Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Δημήτρη Χριστόπουλο και τον κ. Antoine Bernard, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ομοσπονδίας, επ’ ευκαιρία του συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. Στη συνάντηση παρέστη επίσης η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεχόμενος τον κ. Χριστόπουλο, «έναν άνθρωπο που έχει διαγράψει τη δική του επιτυχημένη πορεία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όπως χαρακτηριστικά είπε,  υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής συνάντησης «σε  καιρούς χαλεπούς, όπου επανατίθενται και είναι επίκαιρα τα θέματα που αφορούν όλο το εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την κλασική και με τη σύγχρονή τους έννοια, κυρίως όμως με την κοινωνική τους διάσταση». Ο κ. Βούτσης τόνισε πως οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο συνέδριο για το προσφυγικό, που διεξάγεται στη Βουλή, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες και μπορούν να εμπλουτίσουν το έργο που γίνεται ήδη στη χώρα μας, καθώς «σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μέρη όπου υπάρχει συγκέντρωση προσφυγικών ροών διαπιστώνεται μια απίστευτη αλληλεγγύη του ελληνικού λαού, με πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους που εργάζονται και βοηθούν σε κάθε επίπεδο».
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου παρουσίασε τις προτεραιότητες του έργου της Ομοσπονδίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, οι οποίες αφορούν «τις επιπτώσεις της λιτότητας στο πεδίο της άσκησης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος της άκρας δεξιάς στο πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη, το προσφυγικό–μεταναστευτικό ζήτημα και τέλος τη συνολική κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη και ειδικώς στην Ελλάδα». 
Ο κ. Χριστόπουλος, ο οποίος είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέχθηκε στην κορυφαία θέση της διεθνούς αυτής οργάνωσης, προέβη σε μια σύντομη αναφορά στο έργο και την ιστορία της Ομοσπονδίας, της οποίας μέλος αποτελεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, επισημαίνοντας ότι «η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ήταν από τους βασικούς συντελεστές που συνέβαλαν στην καταδίκη της χούντας από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1969» και τόνισε πως «έχει το δικό της ιδεολογικό–πολιτικό στίγμα στον χώρο των δικαιωμάτων, ένα στίγμα που διαμορφώνεται από την κοινωνική διάσταση των δικαιωμάτων και όχι απλώς από την ατομική φιλελεύθερη διάστασή τους».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης