Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Συντριπτικη υπεροχη της Ν.Δ. και στην παρασταση νικης Δημοσκόπηση Marc: Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ

dimoskopisi-marc
Με 7,5 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον Alpha.
Το ποσοστό με το οποίο προηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόθεση ψήφου ανεβαίνει στις δέκα ποσοστιαίες μονάδες αν γίνει αναγωγή των απαντήσεων χωρίς τον υπολογισμό αποχής, λευκού και άκυρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 22,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται δεύτερος με ποσοστό 14,8%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,3% και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 5,8% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7%.
Στη Βουλή φαίνεται πως εισέρχονται η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,2%, ενώ Ποτάμι, Πλεύση Ελευθερίας και η Λαϊκή Ενότητα μένουν εκτός.
Στην πρόθεση ψήφου χωρίς τη συμμετοχή της επιλογής Λευκό και Άκυρο η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 9,6%.

Την ίδια ώρα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά που καταγράφονται στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» για τη ΝΔ, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 64,9% ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 15,5%.
Εντυπωσιακά μακριά, όμως, από τις απόψεις που εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται οι πολίτες. Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης του Alpha μόλις το 14% των πολιτών ταυτίζεται με τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 21% δηλώνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί μαζί, συγκεντρώνουν ποσοστό 35%, υστερούν σημαντικά από το ποσοστό που συγκεντρώνει η απάντηση «κανένας ιδιαίτερα» και φτάνει το 39,5%.
dimoskopisi-alpha
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά το διάστημα 19- 21 Σεπτεμβρίου σε 1.005 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, έγινε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές, μετά τη ΔΕΘ και μετά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών. Το κυρίαρχο στοιχείο που καταγράφει η έρευνα είναι η κατάρρευση του προεκλογικού συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «Η ελπίδα έρχεται», αφού απογοητευμένοι και χωρίς ελπίδα δηλώνουν οι 8 στους 10 Έλληνες.