Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Άγνωστοι στο ευρύ κοινό χώροι του Κοινοβουλίου άνοιξαν σήμερα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Εμφάνιση 040A0127.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχοντας φέτος για πρώτη φορά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, άνοιξε σήμερα στους πολίτες χώρους του κτηρίου του Κοινοβουλίου που δεν είναι επισκέψιμοι τον υπόλοιπο χρόνο, κατά τη διάρκεια των συνήθων ξεναγήσεων. Μεταξύ αυτών, ήταν και το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, πρωτόγνωρος χώρος για το ευρύ κοινό.

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν επίσημα από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και συμμετέχουν 50 χώρες. Θέμα τους για το 2015-16 είναι «Βία και Ανεκτικότητα», με ιδιαίτερες δράσεις σχετικά με τους «Διωγμούς: παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα».
Η σημερινή πρώτη ξενάγηση, που οργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ξεκίνησε από το «Παλατάκι», το οποίο βρίσκεται στον περίβολο της Βουλής και κτίστηκε το 1925. Ο χώρος αυτός προοριζόταν για πρατήριο των εργοχείρων και κεντημάτων των εργαστηρίων Μπενάκη που στεγάζονταν στο κτήριο, στα οποία εργάζονταν ορφανά κορίτσια προσφύγων. Οι πολίτες ενημερώθηκαν για τα τεκμήρια μιας άγνωστης ιστορίας η οποία συνδέεται με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, την περίθαλψη και την προσπάθεια ενσωμάτωσής τους από το ελληνικό κράτος, αλλά και τη συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα και τον πολιτισμό του τόπου.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου κεραμικός διάκοσμος καλύπτει ολόκληρο τον χώρο. Πρόκειται για κεραμικά «ροδιακά» πλακίδια τύπου Ιζνίκ, η κατασκευή των οποίων είχε ανατεθεί στην κεραμική βιοτεχνία προσφύγων «Κιουτάχεια».
Η ξενάγηση θα επαναληφθεί αύριο Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11 το πρωί.