Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - Αυτή την Κυριακή στη σβούρα: Προβολή ντοκιμαντέρ "Καλιαρντά" και συζήτηση με την Πάολα Ρεβενιώτη

H Πάολα Ρεβενιώτη και η κινηματογραφική ομάδα Paola Team Documentaries παρουσιάζουν το πρώτο τους μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα τα καλιαρντά, την κρυφή γλώσσα των ομοφυλόφιλων της Ελλάδας, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τη δεκαετία του ’40 μέχρι την αρχή της μεταπολίτευσης. Η ίδια η Πάολα πρόλαβε τη χρήση αυτής της ιδιότυπης γλώσσας στη δύση της, κατά τη δεκαετία του ’80, στον κήπο του Ζαππείου, στην πιάτσα, αλλά και στην επαρχία.


Ενώ το σχέδιο ξεκίνησε ως μία απλή καταγραφή της ιστορίας των καλιαρντών, από νωρίς έγινε αντιληπτό πως δεν μπορούσε να μην αφορά παράλληλα και την εξέλιξη της ζωής των ομοφυλόφιλων στα μεταπολεμικά χρόνια. Έτσι, προέκυψαν θέματα όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, τα στέκια, τα προβλήματα των ανθρώπων ανά τις εποχές και πώς σταδιακά οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση. Εκτός από θεωρητικούς, τα φώτα τους σε τούτο το ξεχωριστό ντοκιμαντέρ δίνουν και άτομα της πιάτσας με βιωματική του θέματος γνώση.

Η Πάολα Ρεβενιώτη ασχολήθηκε με τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, (ΑΚΟΕ), αγωνίστηκε ενάντια στην περιθωριοποίηση, την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία, πάλεψε σκληρά για την ισότητα των ΛΟΑΤ και την κοινωνική και σεξουαλική τους απελευθέρωση.Aπό το 1982 ως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό "Κράξιμο", το 1985 εξέδωσε την ποιητική συλλογή Σαλτάρισμα, διοργάνωσε ένα από τα πρώτα ελληνικά Gay pride και από το 2011 ασχολείται με τη δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ, κυρίως ακτιβιστικού χαρακτήρα,σε συνεργασία με διάφορους νέους κινηματογραφιστές, κάτω από την επωνυμία 'ThePaolaProject' και ThePaolaTeam. Τον Ιανουάριο του 2013 προχώρησε στην πρώτη της ατομική έκθεση στη gallery The Breeder, παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό συλλεκτικό υλικό, ερωτικού, ιστορικού, κοινωνικοπολιτικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ "Καλιαρντά" θα γίνει την Κυριακή 26/6 στις 9μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο "σβούρα" (Σίνα 37, Κόρινθος), με ελεύθερη είσοδο, και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα.

svoura korinthos