Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

"Έφυγε" η τραγουδίστρια Ελίζα Μαρέλλι . Η κήδεία της το Σάββατο στην Κόρινθο

Πέθανε η τραγουδίστρια Ελίζα Μαρέλλι
Σε ηλικία 75 ετών πέθανε η τραγουδίστρια Ελίζα Μαρέλλι, ύστερα από σύντομη μάχη με τη λευχαιμία.
 Η κηδεία της μεγάλης κυρίας του ελαφρού τραγουδιού θα γίνει το Σάββατο στην Κόρινθο. 
Η Ελίζα Μαρέλλι (Μαρέλη το πραγματικό της) άρχισε ν' ασχολείται με τη μουσική παιδί, από 9 ετών, στο Ελληνικό Ωδείο (Φειδίου), πιάνο και φωνή. Από τους πρώτους που την πρόσεξαν ήταν η Δανάη, με την οποία έκτοτε συνδέεται με στενή φιλία και εκτίμηση. 

Νεαρότατη έκανε τον πρώτο της δίσκο με δύο τραγούδια ανθεκτικά ως τις μέρες μας: «Τίποτα άσχημο δεν έχεις» και «Μη φοβάσαι, μη φοβάσαι» - στίχοι Νίκου Φατσέα, μουσική Ζοζέφ Κορίνθιος. Κι εκεί άρχισαν οι προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν τη σθεναρή αντίρρηση των δικών της και της ίδιας: Οχι κέντρα και ξενυχτάδικα - μόνον αίθουσες (όπως ο «Παρνασσός»), αναψυκτήρια (όπως αυτό στην πλατεία του Αρχαιολογικού Μουσείου), δεξιώσεις, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. 
Και, φυσικά, ραδιόφωνο, από το οποίο έγινε περισσότερο γνωστή, καθώς και από τα μουσικά και λαϊκά περιοδικά, που σε διαγωνισμούς την έφερναν από τις πρώτες στην προτίμηση του κοινού. Ερμήνευσε δημιουργίες των Μιχ. Σουγιούλ, Κορίνθιου, Α. Χατζηαποστόλου κ.α. Aνέδειξε γνωστές επιτυχίες των Γιαννίδη, Χαιρόπουλου και Κυπαρίσση. Τα πρότυπά της: Δανάη (φυσικά), Βέμπο, Κάκια Μένδρη («θαύμαζα κάποιες καλύτερες από εμένα και δεν υπήρξα ποτέ ανταγωνιστική. Νιώθω πως έζησα ευτυχισμένα σαν άτομο και γνώρισα σπουδαίους ανθρώπους και ταλέντα»). 
Μερικοί τίτλοι τραγουδιών, διαφόρων δημιουργών, που σημαδεύτηκαν με την απαλή, αισθαντική φωνή της (ακόμα και σε δεύτερες εκτελέσεις) και υπάρχουν σε CD των ημερών μας: «Ραμόνα», «Ηρθες σαν την άνοιξη», «Γιατί να ζούμε χωρισμένοι», «Χιλιάδες βράδια», «Οπου κι αν πας θα θυμάσαι», «Ηρθες αργά», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μόνο κοντά σου», «Αν μου φύγεις και σε χάσω», «Δεν μπορώ να το πιστέψω». 
Αυτά ως το 1970, οπότε σταμάτησε γιατί παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά, που της έδωσαν άλλες χαρές. Το τραγούδι, όμως, δεν είχε φύγει από τη ζωή της. Σιγά σιγά, τα τελευταία χρόνια, και καθώς τα παιδιά της μεγάλωσαν, άρχισε και πάλι να εμφανίζεται, αφού και η φωνή της δεν είχε φθαρεί: Σε διάφορες εκδηλώσεις, κάποιες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ξαναβγήκαν μερικοί δίσκοι της -για να διαπιστώσει ότι δεν είχε ξεχαστεί.