Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Πέτρος Τατούλης «Η ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας θέλει τολμηρό σχέδιο και όχι απλή διαχείριση»



Μεγάλη επιτυχία των Περιφερειών της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που πρωτοστάτησε στη διεκδίκηση ενός σημαντικού τμήματος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το ποσοστό του 38% του ΠΑΑ που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες, κατά τη διάρκεια ημερίδας για το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στην Πελοπόννησο», με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελου Αποστόλου και του Γενικού Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Κασσίμη.

«Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι Κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να λύσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, ενώ οι Περιφέρειες, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, αλλά και γιατί βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη, έχουν την ευθύνη της ανάπτυξης της οικονομίας τους» δήλωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους χαρακτηρισμούς «δίκαιη και άδικη ανάπτυξη».
Ο κ. Τατούλης σημείωσε ακολούθως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κρίσιμο πυλώνα της εθνικής οικονομίας, τόνισε ωστόσο ότι οι αγρότες με το νέο καθεστώς φορολόγησης θα υποχρεωθούν στην καταβολή τιμήματος που θα λείψει σε δύσκολους καιρούς από το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο τους στην προσπάθεια επιβίωσής τους.
Ένα κρίσιμο θέμα το οποίο έθιξε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης είναι ότι για να επιτύχουν νέες πολιτικές είναι απαραίτητη η ενίσχυση τόσο της χρηματοδότησης, όσο και του ανθρώπινου δυναμικού, που θα τις υποστηρίξει, «αυτό θα έπρεπε να το είχε διαπραγματευτεί η Κυβέρνηση, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».
Την επίδραση του πρωτογενούς τομέα στην αποτροπή ερημοποίησης των περιοχών ανέδειξε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης, σημειώνοντας ότι στο επίπεδο της ενίσχυσης της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής θα πρέπει να δοθούν φορολογικά, χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά κίνητρα, ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξης της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας.
Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα του ΥΠΑΑΤ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και τη μεταφορά τους στη νέα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Περιφέρεια, ώστε να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη στην αγροτική οικονομία και στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων του πακέτου Χατζηγάκη, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι ως Βουλευτής το 2009 ήταν ο μόνος που δεν το ψήφισε στη Βουλή, τόσο από την παράταξή του, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς παραβιάζονταν συγκεκριμένοι κανόνες, παρά το γεγονός ότι ήταν προεκλογική περίοδος.
Απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Αποστόλου, ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι οι αγρότες στην Αρκαδία, στην Αργολίδα, στην Κορινθία, στη Λακωνία και στη Μεσσηνία νομίμως αποζημιώθηκαν για τις πιστοποιημένες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζημιές που υπέστησαν και τόνισε ότι το αίσθημα δικαίου επιβάλλει να επιστραφούν οι επιδοτήσεις από όσους αδίκως τις έλαβαν και όχι από αυτούς που τις δικαιούνταν.