Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ηλιόλουστη ξενάγηση και 'υιοθεσία' του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας από μαθητές!





Χαρά Θεού το πρωί της Δευτέρας. Σίγουρα επικρατούσαν οι καλύτερες συνθήκες για την προγραμματισμένη ξενάγηση μαθητών στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων (18 Απριλίου σύμφωνα με την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο μνημείων και τοποθεσιών-ICOMOS).
Υλοποιώντας πολιτιστικά προγράμματα, μαθητές σχολείων από το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο Αιγείρας, 1ο γυμνάσιο Παραλίας Πατρών, Δημοτικό Σχολείο Καλαμιά και 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας βρέθηκαν σήμερα το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου στις Αιγές και ξεναγήθηκαν άψογα από τους μαθητές της Αιγείρας. 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας δια της υπεύθυνης του
Τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων και το ΔΙΑΖΩΜΑ, στο πλαίσιο της 'Υιοθεσίας του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας' από τους μαθητές. Εκτός από την ξενάγηση, η εκδήλωση περιελάμβανε και παρουσίαση αποσπάσματος αρχαίας τραγωδίας από τους μαθητές, κάτι που συγκίνησε ιδιαίτερα τους παρευρισκομένους. Ειδικότερα τα παιδιά της Β' Λυκείου Αιγείρας παρουσίασαν αποσπάσματα από την "Αντιγόνη" του Σοφοκλέους, παιδιά από το 1ο Γυμνάσιο Παραλίας Πατρών παρουσίασαν αποσπάσματα από την "Ελένη" του Ευριπίδη και παιδιά από τη Γ' Γυμνασίου Αιγείρας παρουσίασαν το πρωτότυπο έργο "Άγις ο Αιγειράτης-Τέχνασμα Σωτήριον". Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών αναμνηστικών στους μαθητές.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος με τους αντιδημάρχους κ.κ. Βασιλική Ψυχράμη, Φάνη Σταυρόπουλο και Βασίλη Χριστόπουλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου κ. Στράτο Βαρδάκη. Σε σχετικές του δηλώσεις ο δήμαρχος κ. Παναγόπουλος ανέφερε: «Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι το αποτύπωμά μας μέσα στο χρόνο. Η 18η Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα μνημείων είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούμε με την ιστορία των μνημείων μας. Να παραμείνουμε οι συνειδητοί κληρονόμοι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας αλλά και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη διάσωσή τους ώστε να εξακολουθούν να μας διδάσκουν σήμερα και στο μέλλον. 
Ιστορικοί χώροι, μουσεία, μύθοι αλλά και έθιμα και παραδόσεις, υλικός και άυλος πολιτισμός, μεταφέρονται από γενιά σε γενιά μεταδίδοντας σε όλους το άσβεστο φως τους. Η ευαισθητοποίηση απέναντί τους είναι κοινός τόπος. Η ημέρα αυτή είναι  όμως και κίνητρο για έμπνευση χάρη στη μεγάλη πολιτιστική πολυμορφία μας. Έχουμε άλλωστε και το προνόμιο και το πλεονέκτημα να ζούμε αυτό το ανεκτίμητο βίωμα.»
Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα είναι ενδεικτικά της επιτυχίας της όλης εκδήλωσης, επαναφέροντας το αίτημα χρόνων για περαιτέρω αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου Αιγείρας, ώστε να καταστεί επισκέψιμος χώρος (με την ανάλογη προσβασιμότητα φυσικά) σε καθημερινή βάση.
ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
filodimos.gr