Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Στους 235 ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στον Ισημερινό των 7,8 βαθμών.

.Κίτο, Ισημερινός
Στους 235 εκτινάχθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότερο σεισμό που έχει πλήξει εδώ και δεκαετίες τον Ισημερινό. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν ακόμη να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα χαλάσματα, ενώ δέκα χιλιάδες στρατιώτες και 3.500 άνδρες της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στις ζώνες που δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τη δόνηση των 7,8 βαθμών.

Περισσότεροι από 1.500 είναι οι τραυματίες. Σε κατάσταση σοκ οι πολίτες...

«Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 233» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα το απόγευμα της Κυριακής. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 77 νεκρούς.

Στο Πορτοβιέχο, μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τη δόνηση των 7,8 βαθμών, τα ισοπεδωμένα σπίτια, η κατεστραμμένη αγορά και τα συντρίμμια παντού στους δρόμους μαρτυρούν τη βιαιότητα του σεισμού, του χειρότερου που έχει σημειωθεί στη χώρα από το 1979.

«Ήταν φριχτό, ήταν η πρώτα φορά που αισθάνθηκα τέτοιο σεισμό. Είχα την εντύπωση ότι κράτησε ενάμισι λεπτό» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο 57χρονη κάτοικος, η Μπίμπι Μακόντος. «Σκεφτόμουν ότι το σπίτι μου θα καταρρεύσει» συνέχισε η γυναίκα που έχει υποστεί σοκ.

«Βγήκαμε γρήγορα στον δρόμο και είδαμε τη σκεπαστή αγορά να καταρρέει» ανέφερε με τη σειρά της η 73χονη Νέλι που κατοικεί στο Αμπντόν Καλδερόν, κοινότητα κοντά στο Πορτοβιέχο. Κλαίγοντας, η ηλικιωμένη είπε ότι «υπήρχε ένας παγιδευμένος που φώναζε βοήθεια αλλά μετά σταμάτησε να φωνάζει».

«Τα σπίτια γκρεμίζονταν, έπεφταν αντικείμενα, οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, υπάρχουν εγκλωβισμένοι» είπε μια άλλη γυναίκα, η 40χρονη Μίριαμ Σαντάνα από τη Μάντα, στον δυτικό Ισημερινό.

Στο Γκουαγιακίλ, όπου κατέρρευσαν μια γέφυρα και ένα εμπορικό κέντρο, αλλόφρονες επιβάτες έφευγαν από το αεροδρόμιο. «Έπεφταν τα φώτα από το ταβάνι και οι άνθρωποι έτρεχαν τρομοκρατημένοι» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Στη χώρα έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια τραγωδία» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Κορέα, ο οποίος επισκέπτεται το Βατικανό και αναμένεται να επιστρέψει απόψε στο Κίτο.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε εξάλλου ότι ενεργοποιείται ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον Ισημερινό.

Περισσότεροι από 14.000 άνδρες και γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, 241 γιατροί και νοσηλευτές και δύο κινητές νοσοκομειακές μονάδες έχουν κινητοποιηθεί για να φροντίσουν τα θύματα. Ενισχύσεις αναμένονται επίσης να φτάσουν από την Κολομβία και το Μεξικό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό