Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου
Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Συνοδική Θεία Λειτουργία, με αφορμή την εορτή της Α' Κυριακής των Νηστειών, όταν και εορτάζεται σε όλη την Ορθοδοξία η α­να­στήλω­ση των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων, η ο­ποί­α κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 α­πό την Αυ­το­κρά­τει­ρα Θε­ο­δώ­ρα, τον υι­ό της Μι­χα­ήλ τον Γ’ και τον Πα­τριά­ρχη Κων­σταν­τι­νου­πό­λε­ως Με­θό­διο τον Ο­μο­λογη­τή.

Συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καστορίας Σεραφείμ, Λαρίσης Ιγνάτιος, Νικαίας Αλέξιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Φλωρίνης Θεόκλητος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Άρτης Ιγνάτιος, Σερρών Θεολόγος και Σιδηροκάστρου Μακάριος και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ανέγνωσε, κατά το έθιμο, το Σύμβολο της Πίστεως, παρουσία μελών της κυ­βέρνησης, βου­λευ­τών, πρέ­σβεων των ορ­θόδοξων κρα­τών, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους κόσμου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Η σημερινή εορτή της Ορθοδοξίας συνδέει τη Θεολογία με την Ιστορία και δείχνει τη διαφοροποίησή της από τον δυτικό ορθολογισμό και τον ανατολικό μυστικισμό. Η Ορθόδοξη Θεολογία είναι μια σταθερή δύναμη στον σύγχρονο μεταβαλλόμενο και ανισόρροπο κόσμο με τις σκληρές ιδεολογίες και με τους μισαλλόδοξους φανατισμούς».

Προ της λήξης της Θεί­ας Λει­τουρ­γί­ας έγινε λι­τά­νευ­ση των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων, σε α­νά­μνη­ση της α­να­στήλωσης των Ι­ε­ρών Ει­κό­νων το 843.

Το μεσημέρι, ακολούθησε το παραδοσιακά καθιερωμένο νηστίσιμο γεύμα, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και της δωδεκαμελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παρουσία της υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη και του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Θεοδόση Πελεγρίνη.