Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑ Καθυστερήσεις στην υπογραφή της ελληνο-ιταλικής Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών

Πολιτικό Γραφείο
Ντόρας Μπακογιάννη

 
Ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά

Αθήνα, 3 Μαρτίου 2016
 
ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην υπογραφή της ελληνο-ιταλικής Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών

Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να υπογράψει, μετά τις εκλογές, συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Η συμφωνία αυτή φαίνεται ότι θα βασίζεται στην ελληνο-ιταλική συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του 1977.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη της εν λόγω συμφωνίας είχαν αρχίσει επί της προηγούμενης κυβέρνησης και εντάσσονται σε μια στρατηγική σταδιακής οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες (όπως Αλβανία, Ιταλία, Αίγυπτος, Λιβύη), η οποία χρονολογείται από το 2006 και αποτελούσε έναν από τους κεντρικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (2004-2009). Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η σύναψη και υπογραφή, το 2009, της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών με την Αλβανία.
Όπως προκύπτει από τις ανωτέρω δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού, καθώς και από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας ελληνο-ιταλικής συμφωνίας οριοθέτησης, φαίνεται ότι είχαν θετική κατάληξη. Μάλιστα, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2015, υπήρξε συνεννόηση υπογραφής της.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η υπογραφή της εν λόγω ελληνο-ιταλικής συμφωνίας;
  2. Εάν και πότε επίκειται η υπογραφή της;
                                                                                                                                       Η ερωτώσα βουλευτής

       Ντόρα Μπακογιάννη