Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ειδομένη ώρα μηδέν: Σε απόγνωση οι 13.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες - Ετοιμάζονται 15 νέοι χώροι φιλοξενίας για 17.400 άτομα

attached_image0.jpg
Απελπιστική είναι η κατάσταση στα σύνορα στην Ειδομένη με τους χιλιάδες πρόσφυγες να είναι ανοχύρωτοι στην βροχή που έπεφτε το βράδυ της Δευτέρας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι πρόσφυγες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καλυφτούν από την βροχή φτιάχνοντας αυλάκια γύρω από τις σκηνές τους, ενώ κάποιοι που δεν είχαν σκηνή, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο παγωμένο και βρεγμένο έδαφος, κάτι που επιβάρυνε την ήδη εξασθενημένη υγεία τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Ειδομένης είναι δύσκολες και οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν ένα απάνθρωπο σκηνικό. Καθημερινά διακομίζονται στα κοντινά νοσοκομεία άρρωστα βρέφη και παιδιά, προκειμένου να τους παραχθεί ιατρική φροντίδα. Τη Δευτέρα χρειάστηκε να μεταφερθούν ένα νεογνό που παρουσίασε υψηλό ίκτερο και ένα παιδί 12 ετών, που χτυπήθηκε από ρεύμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 12χρονος μαζί με άλλα δύο παιδιά έπαιζαν σε οροφή βαγονιού όταν χτυπήθηκαν και τα τρία από ρεύμα. Ωστόσο, μόνο ο 12χρονος έφερε εκτεταμένα εγκαύματα στο σώμα του και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
O δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά.
Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φτάνουν καθημερινά, αλλά μόνο 150 και μόνο Σύροι ή Ιρακινοί που είναι αρκετά τυχεροί να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα από την πατρίδα τους μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια ή τη Δυτική Ευρώπη περνώντας τα σύνορα με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Οι υπόλοιποι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μία μη βιώσιμη ανθρωπιστική κρίση. Σε έναν προσφυγικό καταυλισμό που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 1500 ανθρώπων, υπάρχουν πάνω από 13.000 άνθρωποι που ζουν μέσα στο άγχος και τις αυταπάτες, χωρίς πληροφόρηση, στριμωγμένοι και παγιδευμένοι.
Μεταξύ τους είναι και πολλές οικογένειες. Η Πίμαν, η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών πριν φύγει από τη Συρία, βρίσκεται στο δρόμο δύο μήνες τώρα. «Είμαι εδώ με την οικογένειά μου, κοιμόμαστε σε αυτή τη μικρή σκηνή. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη φρικτή κατάσταση. Όταν φύγαμε από την πόλη μας, τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουν μαζί τα παιχνίδια τους και τα βιβλία τους. Τους έλεγα να μην ανησυχούν. Θα πάρουμε καινούρια παιχνίδια στο νέο μας σπίτι. Συνεχίζουν να ρωτούν, πού είναι το νέο μας σπίτι»;
Η Ντανιέλα, νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, συνοψίζει: «Υπάρχει σύγχυση, άγχος, έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης και ένα συναίσθημα θυμού που μεγαλώνει. Πολλοί πρόσφυγες περιμένουν για περισσότερες από δέκα μέρες. Οι άνθρωποι είναι τρομερά εξαντλημένοι».
Στην κλινική που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, ολόκληρες οικογένειες, έγκυες γυναίκες και παιδιά καθώς και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις φτάνουν συνεχώς. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κοιμούνται έξω στο κρύο, με μόνη προστασία έναν υπνόσακο για να ζεσταθούν. Οι μεγάλες σκηνές που διατίθενται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα είναι γεμάτες για μέρες και εκατοντάδες μικρές σκηνές, απλώνονται παντού, ακόμη και δίπλα στις ράγες του τρένου. Ο Ομάρ, 24 ετών, ένας Παλαιστίνιος πρόσφυγας από τον καταυλισμό της Χομς στη Συρία, είναι εξαντλημένος. «Αυτή η κατάσταση μου προκαλεί πολύ άγχος, δεν ξέρω τι με περιμένει μετά. Αυτή η αναμονή με σκοτώνει. Αισθανόμαστε ότι μας αγνοούν εδώ».
«Βρίσκομαι εδώ μια εβδομάδα και δεν έχω ιδέα για το διάστημα που θα χρειαστεί να παραμείνω. Τα σύνορα είναι κλειστά και δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε. Ο καταυλισμός είναι απάνθρωπος. Είναι φρικτό. Θέλω να βρω έναν ασφαλή τρόπο για να συνεχίσω το ταξίδι, θέλω να βρω ένα μέρος όπου θα μπορώ να μεγαλώσω το γιο μου. Βοηθήστε μας να βρούμε ένα ασφαλές πέρασμα», επαναλαμβάνει ο Μουσταφά, ένας πρόσφυγας από τη βόρεια Συρία, που έφτασε στην Ειδομένη με τη σύζυγό του Ζούζαν και δύο μικρά ξαδέλφια του. Είναι ένας από τους εκατοντάδες που κοιμούνται σε κρεβάτι. Για πολλές άλλες οικογένειες η νύχτα είναι κρύα έξω στο χώμα του καταυλισμού.
Συνωστίζονται γύρω από φωτιές που ανάβουν μόνοι τους για να ζεσταθούν περιμένοντας ακόμη μια δύσκολη νύχτα να περάσει. Την ίδια στιγμή, στο τοπικό νοσοκομείο του Πολύκαστρου, η Ρούλα, μια 30χρονη γυναίκα από το Χαλέπι, γεννάει το δεύτερο γιο της, τον οποίο ονομάζει Αμπντουλραχμάν. Έφθασε σε προχωρημένη εγκυμοσύνη στην Ειδομένη με τον σύζυγό της Φαρχάντ και τον ενός έτους γιο της, Ομάν. Τα νερά της έσπασαν στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και η ομάδα τη μετέφερε στο νοσοκομείο.
Την περασμένη εβδομάδα οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 756 ιατρικές εξετάσεις στην Ειδομένη. Τα κύρια περιστατικά αφορούσαν λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερικές παθήσεις που συνδέονται με την ανεπαρκή πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Η πλειοψηφία των ασθενών ήταν γυναίκες και παιδιά κάτω των 5 ετών.

Ετοιμάζονται 15 νέοι χώροι φιλοξενίας για 17.400 άτομα

Δεκαπέντε νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων ετοιμάζονται ήδη στην Ελλάδα, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας.

Οι τέσσερις θα κατασκευαστούν στην Αττική, και συγκεκριμένα στις παρακάτω περιοχές:
Μαλακάσα -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων
Αφίδνες -Χωρητικότητας 3.000 ατόμων
Αγιος Ανδρέας -Χωρητικότητας ατόμων
Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων
Οι υπόλοιποι 11 χώροι αναμένεται να κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:
Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων
Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) – Χωρητικότητας 400 ατόμων
Ήπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων
Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα ετοιμάσει 20.000 ακόμη θέσεις για πρόσφυγες και μετανάστες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, τη Δευτέρα το πρωί οι πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν στους 36.419.
Στα νησιά βρίσκονται 7.418 άτομα, εκ των οποίων οι 2.293 είναι νέες αφίξεις. Συγκεκριμένα, πρόσφυγες βρίσκονται στη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μεγίστη, την Κω, τη Λέρο και την Κάλυμνο.
Στην ηπειρωτική χώρα παραμένουν 29.001 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.700 άτομα στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.120 στο γήπεδο μπέιζμπολ στο Ελληνικό, 1.530 στο γήπεδο χόκεϊ του Ελληνικού, 1.500 στην αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου, 2.063 στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά, 3.567 στον Χέρσο Κιλκίς, 3.400 στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, 3.228 στο λιμάνι του Πειραιά, 709 στη Νέα Καρβάλη, 200 στην Ελευθερούπολη, 393 στην Κοζάνη, 230 στη Φθιώτιδα και 121 στο Λαύριο.