Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Λαοθάλασσα το πρωί μπροστά στη Βουλή: «Μήπως ήρθε η ώρα για νέο Κιλελέρ» φώναξαν οι αγρότες. «Εμείς τα παιδιά μας τα θέλουμε στην Ελλάδα όχι στο εξωτερικό» το μήνυμά τους -Επιστροφή στα μπλόκα μετά το δυναμικό «παρών» στο Σύνταγμα


 Χιλιάδες αγρότες και μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν και το πρωί του Σαββάτου έξω από τη Βουλή - λίγες ώρες μετά το μεγαλειώδες συλαλλητήριο της Παρασκευής - για να διαδηλώουν κατά των μέτρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας οι συγκεντρωμένοι άγγιξαν τις 12.000 άτομα. Ανάλογου μεγέθους ήταν και το συλλαλητήριο της Παρασκευής.
 

Αγρότες από 68 μπλόκα, από τον Προμαχώνα έως την Κρήτη, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στο ασφαλιστικό, ζητώντας ταυτόχρονα ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.
«Εμείς τα παιδιά μας τα θέλουμε στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Οι 222 βουλευτές που ψήφισαν τα Μνημόνια, ας τα στείλουν αυτοί» είπε ένας από όσους πήραν το λόγο στη συγκέντρωση.

«Τώρα με τα πόδια ή με τα τρακτέρ μήπως ήρθε η ώρα για νέο Κιλελέρ;» αναρωτήθηκε μέσω ενός συνθήματος ένας δεύτερος ομιλητής.


 

Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης οι ομάδες των αγροτών από τις διάφορες περιοχές της χώρας αποχώρησαν από την πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να επιστρέψουν στα μπλόκα τους και να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.  
Οι αγρότες από τη Θεσσαλία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο ενισχύθηκαν σήμερα και από τους συναδέλφους τους από την Ημαθία και τον Προμαχώνα.
 «Αν δεν πάρουν πίσω τα σχέδιά τους, εμείς δεν θα φύγουμε από εδώ» διεμήνυαν, πάντως, νωρίτερα οι εκπρόσωποί των μπλόκων αλλά ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων, ανακοίνωσε στη συγκέντρωση ότι οι αγρότες ανά την Ελλάδα θα πάρουν αποφάσεις για την κλιμάκωση από την ερχόμενη Δευτέρα σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα.
Μιλώντας στο protothema.gr, το πρώτο πρωινό που τους βρήκε στο Σύνταγμα, μετά την διανυκτέρευσή τους στις σκηνές, οι αγρότες από την Κρήτη δίνουν το στίγμα τους: «Δεν πρόκειται να αποχωρήσουμε από εδώ, δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε».

Ενδεικτική η δήλωση του μέλους της Συντονιστικής Ρίζου Μαρούδα, προϋπόθεση για να προσέλθουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου είναι η απόσυρση των εξεταζόμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Εκ μέρους του μπλόκου του Προμαχώνα ο κ. Γιάννης Τουρτούρας ανέφερε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ ο κ. Γιάννος Βάγγος από το μπλόκο του Κάστρου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας γιατί, όπως είπε, «έρχονται δύσκολες ημέρες».
Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.
Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε:
«Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».

Εκατοντάδες ήταν, στο μεταξύ, οι αγρότες που πέρασαν το βράδυ τους στην πλατεία Συντάγματος, όπως είχαν άλλωστε εξαγγείλει, προκειμένου να δηλώσουν τη διαφωνία τους με τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
«Έχω μια σύνταξη πείνας, δύσκολα βγαίνει ο μήνας. Μαύρα γεράματα θα περάσω», τραγουδούσαν οι αγρότες.

Μάλιστα, έφτιαξαν και φασολάδα και φακές για να φάνε, ενώ μοίρασαν το φαγητό που ετοίμασαν και σε όσους Αθηναίους έσπευσαν στο Σύνταγμα για να τους συμπαρασταθούν...


Πληροφορίες από  protothema.gr / Newsroom ΔΟΛ