Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ο Βερναρδάκης δηλώνει έτοιμος για αλλαγές στο ν/σ για το Δημόσιο – Τι ζήτησαν οι φορείς

‘Ετοιμος να ενσωματώσει πολλές παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής από τους 20 εκπροσώπους φορέων εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης κλείνοντας τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τη “Διαφάνεια – Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης”.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βερναρδάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση την Παρασκευή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρεις αλλαγές:

-Το Μητρώο Στελεχών να εφαρμοστεί γρηγορότερα απ’  ότι προβλέπει το νομοσχέδιο (Ιούνιος του 2018),
-Να ελεγχθούν τα Οργανογράμματα των πολιτικών γραφείων
-Να καθιερωθεί ο Θεσμός του Συνηγόρου του Δημοσίου Υπαλλήλου.
Κατά τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των φορέων αναγνώρισαν ότι η σύσταση Εθνικού Μητρώου Επιτελικών Στελεχών που προβλέπει το νομοσχέδιο, αποτελεί τομή για τη δημόσια διοίκηση, καθώς “θεσπίζει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στην κάλυψη των διοικητικών θέσεων ώστε να πάψει ο κομματικός εναγκαλισμός της”.
Ωστόσο υπήρξε αντίθετες απόψεις σε σχέση με τη συμμετοχή στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών του Δημοσίου που ζήτησαν ορισμένοι φορείς αλλά και εκπρόσωποι της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, γεγονός στο οποίο αντέδρασαν οι εκπρόσωποι του Διοικητικού Επιμελητηρίου και της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας την άποψη ότι η αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα πρέπει να στηριχθεί στα δικά του στελέχη, που διαθέτουν συσσωρευμένη εμπειρία και υψηλά τυπικά προσόντα.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και εκ μέρους της ΕΝΠΕ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου ζήτησαν να συμμετέχουν στο Μητρώο και πρώην αιρετοί (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες, νομάρχες) καθώς, όπως ανέφεραν, έχουν αποδεδειγμένα τις απαιτούμενες γνώσεις και την απαραίτητη διοικητική εμπειρία στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.
Για την αξιολόγηση των υπαλλήλων, επισημάνθηκε ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει συνέπειες για όσους κριθούν ανεπαρκείς (με βαθμολογία από 0 έως 24 με άριστα το 100), ενώ για την εξατομικευμένη στοχοθεσία που εισάγει το νομοσχέδιο, η πρόεδρος του συλλόγου αρχαιολόγων Ελλάδας Όλγα Σακαλή, εκτίμησε ότι πρακτικά θα αποδειχτεί ανεφάρμοστη τουλάχιστον για τον κλάδο που εκπροσωπεί.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου επί των άρθρων συνεχίζεται την Τετάρτη στις 11, ενώ την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η δεύτερη ανάγνωση και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

aftodioikisi.gr