Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Πλακιωτάκης: Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε στις σουίτες του Hilton - Κατώτερος των περιστάσεων ο πρωθυπουργός»

Πλακιωτάκης: Ο προϋπολογισμός συντάχθηκε στις σουίτες του Hilton
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούγοντας, όλες αυτές τις ημέρες, τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς,
νοιώθω ότι ή εγώ ζω σε άλλη χώρα ή ο Πρωθυπουργός και τα στελέχη της Κυβέρνησής του
βιώνουν μία εικονική πραγματικότητα. Νοιώθω όπως και όλοι οι Έλληνες ότι ο κ. Τσίπρας αναπαύεται πάνω στο αλαζονικό του συννεφάκι και θεωρεί πως είναι Πρωθυπουργός.
Έχει την ψευδαίσθηση ότι κυβερνά και ότι ο ρόλος του είναι ιστορικός. Θεωρεί ότι η μοίρα τον διάλεξε να φέρει σε πέρας μια εθνική αποστολή. Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Γι’ αυτό σήμερα θα προσπαθήσω να την αναδείξω, ώστε ο Ελληνικός λαός να καταλάβει ότι «ο Βασιλιάς είναι γυμνός».

Λυπάμαι κ. Πρωθυπουργέ που θα σας ξυπνήσω και θα σας χαλάσω το όνειρο, αλλά θα πρέπει να σας ζητήσω να ανατρέξουμε ένα χρόνο πίσω. Τότε που ήσασταν κομουνιστής και συζητούσαμε τον Προϋπολογισμό του 2015.
Αξίζει να θυμηθούμε και μαζί με ‘μας κι ολόκληρος ο ελληνικός λαός ποια ήταν τότε η οικονομική κατάσταση της χώρας, ποια προοπτική διαγραφόταν, τι λέγατε κ. Τσίπρα εσείς και οι σημερινοί υπουργοί σας. Τι υποσχόσασταν ως Αντιπολίτευση και τι κάνατε τελικά ως Κυβέρνηση. Παράλληλα, αξίζει να δούμε τι σημαίνει για τον τόπο, ο πρώτος «αριστερός» προϋπολογισμός. Τι συνέπειες έχει για την εθνική Οικονομία. Τι συνέπειες έχει για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τέτοιο καιρό πέρυσι, μετά από πολλές και επώδυνες θυσίες, τα δημόσια οικονομικά κατέγραφαν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα.
Η χώρα είχε κάνει τα πρώτα βήματα ανάπτυξης, προβλεπόταν να πάει ακόμη πιο γρήγορα.
Η χρονιά έκλεινε με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% και υπολόγιζαν ότι το 2015, θα είχαμε ανάπτυξη που θα έφθανε το 2,9% του ΑΕΠ. Η ανεργία ήδη είχε αρχίσει να μειώνεται και
ήταν βέβαιο πως θα μειωνόταν ακόμη περισσότερο.

Τέτοιες μέρες πέρυσι, ο Πρωθυπουργός, από τη θέση της Αντιπολίτευσης, συνέχιζε την πολιτική απάτη, που ήδη είχε στήσει. Βεβαίωνε πως θα εφαρμόσει το δήθεν «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».  Δεσμευόταν να σκίσει το Μνημόνιο και να καταργήσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους.
Αλήθεια κ. Τσίπρα, δεν έχετε σκίσει ακόμα το Μνημόνιο; Γιατί δεν φέρνεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να καταργήσετε το Μνημόνιο; Τι σας κρατά και τι σας δεσμεύει; Μήπως πρέπει, να συνεννοηθείτε με τη φίλη σας την κα Ανγκέλα;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
τέτοιο καιρό πέρσι, ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζαν περίπου 20 δις ευρώ.
Υποσχόταν στους πάντες τα πάντα:
-Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,
-χορήγηση της 13ης σύνταξης,
-αύξηση του κατώτατου μισθού,
-τέλος στα επώδυνα μέτρα,
-σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια,
-κανένα σπίτι στα χέρια τοκογλύφων.

Τέτοιες μέρες, στις 7 Δεκεμβρίου, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού  ο κ. Τσίπρας τόνιζε με στόμφο: «Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε υπογραφές σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού μας». Και αμέσως μετά πρόσθετε: «Όποιος υπηρετήσει το Μνημόνιο δεν θα βρίσκει εύκολα την πόρτα της εξόδου». Λίγες μέρες αργότερα, στηριζόμενος στη βοήθεια της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ, ο σημερινός Πρωθυπουργός απέκρουε τη συναίνεση που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποδοπατούσε ουσιαστικά το Σύνταγμα και προκαλούσε πρόωρες εκλογές. Έβαζε πάνω από όλα τη βουλιμία του για την εξουσία. Τίποτε άλλο. Μέχρι τότε βέβαια ο κ. Τσίπρας αγνοούσε τη λέξη «συναίνεση». Την έμαθε όμως τώρα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα. Τώρα που βρέθηκε μπροστά στα αδιέξοδα της ανεύθυνης πολιτικής του. Τώρα που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα του τρίτου Μνημονίου που ο ίδιος υπέγραψε. 

Τα όσα ακλούθησαν είναι γνωστά σε όλους.
-Κέρδισε τις εκλογές με ψέματα και υποσχέσεις.
-Έφτιαξε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
-Ξεκίνησε ανεύθυνα πειράματα, χωρίς κανένα σχέδιο.

Από την επόμενη μέρα, κάθε μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, οχυρωμένη σε ένα υπουργείο, άρχισε να φτιάχνει το δικό της πλάνο. Σχέδια ευρωδραχμής, παράλληλα νομίσματα, ριφιφί στην Τράπεζα της Ελλάδος, plan B.

Για έξι μήνες, ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του, αλλά και ο κ. Καμμένος με τους ΑΝΕΛ, έπαιζαν ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια, σε βάρος της χώρας, σε βάρος του Ελληνικού λαού.
-Έκαναν στάση πληρωμών, αυξάνοντας τις οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
-Έκαναν εσωτερικό δανεισμό, αναγκαστικό δανεισμό, σκουπίζοντας τα διαθέσιμα όλων των ταμείων.
-Προκάλεσαν νέα ύφεση, νέα έκρηξη της ανεργίας, νέα ελλείμματα.
-Έκαναν, τάχα μου και δημοψήφισμα για να εκβιάσουν λέει την Ευρώπη.
-Έβγαλαν έτσι τη χώρα εκτός προγράμματος, που οι ίδιοι δεσμεύτηκαν να σεβαστούν.
Τι έκαναν μετά;
-Έκλεισαν κατόπιν τις τράπεζες και επέβαλαν capital controls.
-Έσυραν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού, στο χείλος της καταστροφής.

Πραγματικά κ. Τσίπρα, αναρωτιέμαι, έχετε συνειδητοποιήσει, το κακό που έχετε κάνει στον τόπο; Έχετε κατανοήσει ότι οδηγείτε τη χώρα σε ξέρα; Δυστυχώς, για τον τόπο,  κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβερνήσεως, βλέποντας τα καμώματά σας και ακούγοντας τα όσα λέτε δεξιά και αριστερά, πολύ αμφιβάλω αν έχετε αίσθηση της πραγματικότητας. Λυπάμαι και ανησυχώ κ. Τσίπρα, διότι σε μια εποχή που συντελούνται τεκτονικές αλλαγές κυριαρχεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα. Εσείς αποδεικνύεστε κατώτερος των περιστάσεων και βάζετε σε κίνδυνο το μέλλον του τόπου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η Νέα Δημοκρατία ως σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη, έχει δικαιωθεί ιστορικά για τις επιλογές της. Είναι η παράταξη που ποτέ δεν πρόταξε το κομματικό συμφέρον, πάνω από το καλό του τόπου. Είναι η παράταξη που πάντα αψηφούσε το πολιτικό κόστος για το καλό της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει δικαιωθεί από την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όπου ενέταξε τη χώρα, στην τότε Ενωμένη Ευρώπη. Έχει δικαιωθεί, από την πολιτική του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που τόσο λυσσαλέα πολεμήθηκε, από τις τότε δυνάμεις του λαϊκισμού. Βέβαια, όλες αυτές οι δυνάμεις, έχουν μετακομίσει, κατά την πλειοψηφία τους
σε ‘σας κ. Τσίπρα, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει δικαιωθεί επίσης, από την πολιτική του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος κατάφερε να τονώσει το διεθνές κύρος της Ελλάδας και να καταστήσει τη χώρα μας σημαντικό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή δικαιώθηκε με τη στάση που πήρε ο πρώην Πρωθυπουργός, στο Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και το ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι. Την πολιτική με τη Ρωσία για την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου που θα μετέτρεπαν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης.
Επιπλέον, η Νέα Δημοκρατία έχει δικαιωθεί από τη πολιτική του Αντώνη Σαμαρά που σε μια δύσκολη συγκυρία ανέλαβε τη χώρα και την έσωσε από βέβαια καταστροφή.
Έχει δικαιωθεί τέλος, από την υπεύθυνη στάση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και όλων των βουλευτών της, όταν το προηγούμενο Καλοκαίρι έβαλαν πλάτη, για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρωζώνη. Να μην πάει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Να μη ζήσει ανεξέλεγκτη κοινωνική τραγωδία.

Καλό θα ήταν να ανασύρουμε στη μνήμη μας επίσης, ποια ήταν η στάση των στελεχών και των υπουργών της Κυβέρνησης, εκείνες τις δύσκολες ώρες. Να θυμηθούμε τι έλεγαν και τι έπρατταν. Ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Βαρουφάκης, η κα Κωνσταντοπούλου και τα άλλα παιδιά από τις συνιστώσες. Επειδή με περίσσιο θράσος κ. Τσίπρα, κατηγορήσατε στη δήλωσή σας, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, τη Νέα Δημοκρατία αλλά και εμένα προσωπικά  για ανευθυνότητα και λαϊκισμό, να σας θυμίσω γιατί μάλλον έχετε ασθενή μνήμη, ότι το Καλοκαίρι, όταν είχατε χάσει τη δεδηλωμένη η Νέα Δημοκρατία κυρίως, αλλά και οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας σας έδωσαν οξυγόνο για να παραμείνετε στην καρέκλα σας.
Γι’ αυτό καλό θα είναι, όταν μιλάτε για τη Νέα Δημοκρατία, να μετράτε τα λόγια σας. και να μην ξεχνάτε, ότι η Νέα Δημοκρατία, έχει αποδείξει διαχρονικά και την εθνική και την και κοινωνική της ευαισθησία.
Με τη στάση μας, αποτρέψαμε την εθνική τραγωδία, που με τους ανεύθυνους χειρισμούς της συγκυβέρνησής σας, παραλίγο να προκαλέσετε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,      
από τον περασμένο Σεπτέμβρη, από την ώρα που έκαναν τη δεύτερη Κυβέρνησή τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, άρχισαν να εφαρμόζουν, ό,τι ακριβώς κατηγορούσαν και ό,τι ακριβώς απέκλειαν.

Είδαμε από την ώρα εκείνη,  να αποκαλύπτονται, αλλά και να προετοιμάζονται, αλλεπάλληλα επώδυνα μέτρα όπως:
-Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.
-Αύξηση συντελεστών Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά, που θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα.
-Αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης, που ήδη είχε αρχίσει να μειώνεται.
-Αύξηση στο φόρο εισοδήματος στα ενοίκια.
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου στα νομικά πρόσωπα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.
-Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.
-Αύξηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών.
-Χαράτσι στα τέλη Κυκλοφορίας.

Ειδικά για τους αγρότες
ο «Αριστερός Προϋπολογισμός» επιφυλάσσει αλλεπάλληλα χτυπήματα όπως:
-Αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ,
-Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος
-Αύξηση στο συντελεστή φόρου εισοδήματος.
--Μείωση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

Η πολιτική που προαναγγέλλει ο Προϋπολογισμός βασίζεται στην αύξηση των φόρων
και όχι στη συγκράτηση των δαπανών. Όμως! Όταν σκοτώνεις με φόρους και εισφορές την οικονομία, δεν μπορείς να παριστάνεις τον έκπληκτο. ούτε να ρωτάς γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα που πήρες. Ούτε να έρχεσαι και να ξαναβάζεις το χέρι στην τσέπη εκείνου που ήταν συνεπής.
Συμπέρασμα; Η συγκυβέρνηση υπονομεύει τη ντόπια παραγωγή, στραγγαλίζει την πραγματική οικονομία, συρρικνώνει την απασχόληση, βάζει ταφόπλακα στις ελπίδες των νέων μας να βρουν μια δουλειά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Προϋπολογισμός που έφερε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αναδεικνύει την ασυνέπεια και την ανευθυνότητά τους. Ο Προϋπολογισμός που συζητούμε, ο πρώτος «Αριστερός Προϋπολογισμός», περιλαμβάνει νέους φόρους, 3,2 δις ευρώ. και όλα αυτά, πέρα από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ, που μόλις ψηφίστηκε το Νοέμβριο.
Ο Προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός αλλά και κοινωνικά άδικος. Αποκαλύπτει την πολιτική απάτη που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναδεικνύει την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία τους. Διαλύει το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας. Αποδεικνύει ότι οι υποσχέσεις τους ήταν και ψεύτικες και κάλπικες. Κι’ αυτό ισχύει προπάντων για τις συντάξεις.

Υπόσχονταν προεκλογικά, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τη χορήγηση 13ης σύνταξης.
Τώρα, αφού κατάργησαν τη 12η σύνταξη, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ετοιμάζουν νέες δραματικές περικοπές. Από το καλοκαίρι περιέκοψαν κατά 2% τις κύριες συντάξεις και κατά 6% τις επικουρικές συντάξεις. Αφαίρεσαν ήδη από τους συνταξιούχους 422 εκ. ευρώ.
Δεν σταματούν, όμως εδώ!

Με τον πρώτο Προϋπολογισμό τους, όπως οι ίδιοι παραδέχονται στην Εισηγητική Έκθεση
(Πίνακας 3.37, σελ. 124), ετοιμάζονται να πάρουν από τους συνταξιούχους στη νέα χρονιά
πάνω από 1,7 δις ευρώ. Σωρευτικά, για το 2015 και το 2016, κόβουν από τις συντάξεις
πάνω από 2 δις 160 εκ. ευρώ. Ετοιμάζονται να κάνουν τη σύνταξη φιλοδώρημα. Και αυτό είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα της αντικοινωνικής πολιτικής τους. Είναι η πιο τρανή απόδειξη της ασυνέπειας και της αναλγησίας τους. Είναι η απάτη, που οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν θα αφήσουν να περάσει απαρατήρητη.
Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η ασυνέπειά τους δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος. Υπόσχονταν να προστατεύσουν, σε κάθε περίπτωση, την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Εξαπατούσαν τον κόσμο, το θυμάστε όλοι, λέγοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Μόλις πρόσφατα, ψήφισαν νόμο που άνοιξε, για πρώτη φορά, την κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς. Έγιναν εφιάλτης για κάθε δανειολήπτη, που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

-Υπόσχονταν προεκλογικά τη διατήρηση του ΕΚΑΣ. Και τώρα τι κάνουν; Κόβουν 223 εκατ. ευρώ από το ΕΚΑΣ. Κόβουν δηλαδή τον ένα από τους τέσσερις δικαιούχους.
(Πίνακας 3.37, σελ. 124).

-Υπόσχονταν επίσης πάλι προεκλογικά να μειώσουν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τώρα, αντί να μειώσουν το Φόρο Κατανάλωσης, μειώνουν (κόβουν στο μισό) το επίδομα για το πετρέλαιο. Παίρνουν από τους συμπολίτες μας που έχουν
ανάγκη 105 εκατ. ευρώ (Πίνακας 3.37, σελ. 124).

-Πάλι προεκλογικά υπόσχονταν  να καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τώρα, όχι μόνο τον διατηρούν και τον εισπράττουν μάλιστα σε λιγότερες δόσεις, αλλά κόβουν και 20 εκατ. ευρώ
από τις απαλλαγές που ακυρώνουν. (Πίνακας 3.37, σελ. 124).

-Υπόσχονταν επίσης δικαιότερη κατανομή των βαρών. Τώρα τι κάνουν; Βάζουν ακόμη περισσότερους φόρους. Βάζουν 3,2 δις ευρώ νέους φόρους. Γονατίζουν τους πάντες. Αγρότες, παραγωγούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, εργαζόμενους, συνταξιούχους, νοικοκυριά. (Πίνακας 3.37, σελ. 124-125)!


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο πρώτος προϋπολογισμός ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως όσα έλεγαν για δήθεν κοινωνική ευαισθησία της Αριστεράς ήταν απλά ένας μύθος. Οι νέοι φόροι δεν είναι μόνο αβάσταχτοι.
Δεν είναι μόνο υπονομευτικοί σε κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης της Οικονομίας. Είναι και κοινωνικά άδικοι. Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι αυξάνονται περισσότερο οι έμμεσοι φόροι. Οι φόροι, δηλαδή, που επιβαρύνουν δυσανάλογα τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Απόδειξη; Οι φόροι που πλήττουν τους φτωχότερους συμπολίτες μας περισσότερο από τους πλούσιους. Ανάλογο είναι και το μήνυμα από την εφαρμογή του πολύκροτου νόμου
για την ανθρωπιστική κρίση. Όταν, στις αρχές του χρόνου, έφεραν για ψήφιση το νόμο εκείνο, δεσμεύονταν να διαθέσουν 200 εκατ. ευρώ, τώρα βέβαια ο αρμόδιος υπουργός ομολόγει ότι θα διατεθούν μόλις  108 εκατ. ευρώ. Και του χρόνου ακόμη λιγότερα.

Ανάλογο είναι και το μήνυμα για όλες τις κοινωνικές δαπάνες.
-Κόβουν το ΕΚΑΣ.
-Κόβουν κοινωνικά επιδόματα.
-Κόβουν συντάξεις.
Και την ίδια στιγμή, αυξάνουν τα βάρη για τα λαϊκά εισοδήματα.
-Αυξάνουν τους φόρους.
-Αυξάνουν τα τέλη.
Αυξάνουν ακόμη και τις τιμές στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να συσκοτίσει, να εξαπατήσει και να ρίξει αλλού τις ευθύνες της. Είναι κραυγαλέα η απόπειρά της να ωραιοποιήσει τα μεγέθη του Προϋπολογισμού. Είναι θεαματική η προσπάθειά της να κατασκευάσει ψεύτικες εικόνες. Τα νούμερα όμως που παρουσιάζει δεν βγαίνουν. Δεν έχουν καμία εσωτερική συνοχή. Δεν είναι αξιόπιστα.
Ο Προϋπολογισμός της Αριστεράς, αποκαλύπτει πολλά. Αποσιωπά όμως ακόμη περισσότερα. Αποσιωπά, προπάντων, τις δραματικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αποσιωπά την καταστροφή που συντελέστηκε σε βάρος των μετόχων των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου, των φορολογουμένων δηλαδή. Αποσιωπά την αλήθεια και πανηγυρίζει για το έγκλημα που διέπραξε. Πανηγυρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα 25 δις που υπολογίζονταν αρχικά,
αλλά μόνο 5,7 δις ευρώ.












Εκείνο που δεν λέει ο κ. Τσίπρας είναι ότι η συνολική αξία που είχαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το καλοκαίρι του 2014, έφτανε τα 37,8 δις, ενώ τώρα τις ξεπούλησε για μόλις 800 εκ. ευρώ.
Εκείνο που δεν λέει είναι ότι, με τη διαδικασία που επέλεξαν, οι αξίες των τραπεζικών μετοχών εξαϋλώθηκαν! Εξανεμίστηκαν. Και θέλω να καταθέσω στα πρακτικά την τελευταία έκθεση της νομισματικής πολιτικής, ενδιάμεσης έκθεσης του 2015 όπου λέει χαρακτηριστικά, η επιδείνωση των συνθηκών στις αρχές του 2015 έχει συνέπειες για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών.

Χάθηκαν σχεδόν 20 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,
από το Δημόσιο δηλαδή, και άλλα 17 δις ευρώ από τους Έλληνες μικρομέτοχους.

Με τις μεθοδεύσεις της, η κυβέρνηση της Αριστεράς προκαλεί τεράστια οικονομική καταστροφή σε βάρος του Δημοσίου και των μικρομετόχων. Οδηγεί ταυτόχρονα το τραπεζικό σύστημα στον αφελληνισμό. Κι αυτό κ. Τσίπρα δεν είναι απλά ένα λάθος. Είναι έγκλημα! Γι΄ αυτό, το λέμε άλλη μια φορά: Aς πάψει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ας ετοιμάσει την απολογία της. Οι ευθύνες της είναι τεράστιες.
Πραγματικά αναρωτιέμαι κύριε Τσίπρα, είσαστε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της πολιτικής σας; Είσαστε ικανοποιημένος με τη συμφορά και το δράμα που έχετε κάνει στον ελληνικό λαό με την πολιτική σας; Είσαστε ικανοποιημένος με τον κατήφορο της χώρας; Κοιμάστε ήσυχος τα βράδια κύριε Τσίπρα; Τι έχετε να πείτε; Τι έχετε να πείτε σε αυτόν τον λαό που τον κοροϊδέψατε και προδώσατε τις προσδοκίες του;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είναι επιτέλους ανάγκη να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται χωρίς πυξίδα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να προχώρα χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Δεν γίνεται να αλλάζει ο κόσμος γύρο μας, και στη γειτονιά μας να αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης και εμείς να παραμένουμε θεατές.

--Είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδράνεια και να ξεκινήσει επιτέλους η πλήρης αξιοποίηση
του πακέτου Γιούνκερ, που εμείς, η κυβέρνηση Σαμαρά, το έφερε στη χώρα μας.
Να ξεκινήσουν  οι μηχανές της ανάπτυξης. Να δοθεί έμπρακτη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα  έργα που καρκινοβατούν.


--Είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο για ένα γόνιμο επενδυτικό περιβάλλον.  Και βέβαια να προχωρήσουν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις.
Να προχωρήσει η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου. Να δοθεί έμφαση στις ατμομηχανές της βιομηχανία μας,  στον τουρισμό, στη Ναυτιλία μας. Να μην υπάρξει καμία
υπονόμευσή τους από χρεοκοπημένες ιδεοληψίες. Να έρθουν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας.

--Είναι ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Για ένα κράτος σύμμαχο του  πολίτη. Αρωγό και όχι χειραγωγό της επιχειρηματικότητας. Με ηλεκτρονική Διακυβέρνηση παντού. Με συνεχή περιορισμό της γραφειοκρατίας. Με διαφάνεια. Με αξιοκρατία.

--Είναι ταυτόχρονα επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που απαιτούνται
ώστε να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Το απαιτεί και η οικονομία και η κοινωνία.

--Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει τους πειραματισμούς  και τους αυτοσχεδιασμούς,
 στη Παιδεία. Να επιδιώξει την ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμισή τους. Αλλά και τη σύνδεση του Εκπαιδευτικού Συστήματος με την αγορά εργασίας.

Όχι σε ιδεοληψίες όχι σε εμμονικές αντιλήψεις, που βλέπουν σαν ρετσινιά την «αριστεία».

Χρειάζεται ταυτόχρονα να σταθεί αρωγός η Πολιτεία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, τις γυναίκες και τους άνδρες που ξενυχτούν και διακινδυνεύουν για την ασφάλειά μας.

Θέλω στο σημείο αυτό να εκφράσω την έντονη ανησυχία μας για το μεγάλο διεθνές προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Πρόβλημα για το οποίο η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Καλούμε την κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και την τελευταία ώρα, να μην αφήσει να πάρουν τα πράγματα δραματικές διαστάσεις.

Και κάτι ακόμη:
Σε ώρες κρίσιμες για τα εθνικά μας ζητήματα, η κυβέρνηση αποφασίζει περικοπές στις πιστώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και αποδυνάμωση της διπλωματικής μας παρουσίας της χώρας στο εξωτερικό. Είναι λάθος που δεν πρέπει να συμβεί. Και μην ξεχνά:
Στα εθνικά μας ζητήματα δεν χωρούν ούτε υποχωρήσεις, ούτε παραχωρήσεις. Από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις δεν μπορεί να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω.





Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
.ο Προϋπολογισμός που συζητούμε αποκαλύπτει την απάτη ΣΥΡΙΖΑ και γκρεμίζει τους μύθους της Αριστεράς. Ο Προϋπολογισμός αυτός δεν είναι ρεαλιστικός. Δεν βγαίνει!
Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι αδύνατο να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι εξωπραγματικός. Είναι κοινωνικά άδικος, είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
--Στραγγαλίζει με τους φόρους όποιον παράγει σε αυτή τη χώρα.
--Μειώνει τα λαϊκά εισοδήματα.
--Μειώνει τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα.
--Μειώνει κι άλλο το ΑΕΠ.
--Διώχνει επενδύσεις.
--Αυξάνει την ανεργία.
--Αυξάνει το δημόσιο χρέος.

Ο Προϋπολογισμός της Αριστεράς δείχνει ότι το 2016 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2015.
Δείχνει πως, με κυβέρνηση Αριστεράς, θα λέμε «κάθε πέρυσι και καλύτερα».

Δυστυχώς για τον τόπο, αλλά και για τον ελληνικό λαό το σχέδιο αυτό του προϋπολογισμού δεν το συνέταξε η κυβέρνηση αλλά τα στελέχη των δανειστών. Ο προϋπολογισμός αυτός δεν συνετάχθη από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αλλά στις σουίτες του Χίλτον. Καταλαβαίνω την αγωνία σας κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα του τρίτου μνημονίου που εσείς οι ίδιοι υπογράψατε. Καταλαβαίνω την ταραχή σας, αλλά σας συστήνω ψυχραιμία, ηρεμία.
Κύριε Τσίπρα ξεκινήσατε σαν επαναστάτης για να αλλάξετε την Ευρώπη, και γυρίσατε στην πατρίδα ως σκλάβος της Ευρώπης. Ξεκινήσατε ως ιεραπόστολος μιας ιδέας, και μετατραπήκατε ως μεσάζοντας μεταξύ της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε.
Σηκώσατε την σημαία της επανάστασης απέναντι στους τοκογλύφους και καταλήξατε ραντιέρης του διεθνούς κεφαλαίου. Ξεκινήσατε να αποκαταστήσετε την τιμή, την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και καταλήξατε η ντροπή των Ελλήνων. 

Κυρίες και κύριοι,
η Νέα Δημοκρατία, η Παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές δηλώνουμε ξεκάθαρα τη θέση μας. Θα καταψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, και καλώ να πράξουν το ίδιο και οι συνάδελφοι βουλευτές απ όλες τις πτέρυγες της βουλής.  Γιατί από εμάς θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα. Από εμάς θα
εξαρτηθεί ο παράδεισος, η ή κόλαση που θα κτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκετε στα χέρια μας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας. .